Paj med parmesan, prosciutto, salami och basilika

maria_131006d

Paj med parmesan, prosciutto, salami och basilika

Pajdeg:
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
125 gr smör
50 gr kesella
1 krm salt

Gör så här:
1. Blanda mjölsorterna samt saltet i en matberedare monterad med kniven.
2. Tärna det kylskåpskalla smöret och mixa sedan samman till en smulig deg.
3. Avsluta med att ha i kesellan och mixa precis bara så att degen går ihop, överarbeta inte degen.
4. Känns degen ändå för torr? Tillsätt en tesked vatten i så fall.
5. Låt degen vila i kylen i 5-10 minuter.
6. Tumma ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel.
7. Sätt in pajformen i kylen i 15 min.
8. Förgrädda pajskalet i 225 grader i 10-15 minuter. (Sänk sen ugnstemperaturen till 200 grader inför den sista gräddningen efter att du har tagit ut pajskalet).

maria_131006a

Fyllningen:
1 gul lök
3 ägg
2 dl mjölk
1 msk dijonsenap
75 gr prosciutto
50 gr salami
125 gr parmesanost
1 msk hackad färsk basilika (ca 10 medelstor blad)
salt och peppar

Gör så här:
1. Finhacka löken och mjukstek sen i lite smör eller olja. Ställ åt sidan.
2. Vispa ihop äggen med mjölk och dijonsenap.
3. Finhacka prosciutton och salamin samt basilikan.
4. Riv parmesanosten.

maria_131006b

5. Vänd ner övriga ingredienser i äggvispet. Smaka av med salt och svartpeppar, helst från kvarn.
6. Fyll det förgräddade pajskalet med fyllningen. Se till att osten och köttet sprids ut jämt i hela pajformen.

maria_131006c

7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 200 grader.

Låt pajen svalna något innan du servera den tillsammans med en blandad sallad och lite balsamico.

Källa: Ursprungsreceptet kommer från “Systrarna Eisenmans mingelmat” men är modifierat något av mig.

Marias kommentar:
Har gjort dessa pajer i minivariant och de blev mycket uppskattade. Nu gjorde jag en större variant och där ändrade jag om proportionerna något för att bättre passa mig och mina smaklökar. Pajen går bra att frysa in och sedan värma antingen försiktigt i ugnen på 150 grader i 5-10 min eller i micron.

Kommentarer

Irene skrev 2014-08-30 klockan 07:19

Hej på Er
Vilken underbar blogg ni har. Så fina bilder, härliga recept och jättebra upplägg. Ni kommer säkert att vara till stor hjälp i min vardag. Det är jag helt säker på! Jag är jätteglad att jag hittade hit.
Nu ska jag botanisera ännu mer här inne.
Ha den bästa lördagen/helgen.
Kramar
Irene Börjesson, Karlskrona

Millan skrev 2014-08-30 klockan 17:40

Hej Irene! Stort tack för dina fina ord, det värmer oss verkligen!
Hoppas att du hittar lite recept som kan förgylla dina middagar och kanske får smaka något du tidigare inte testat :)
Hälsningar
Maria, Chrisse & Millan

Charlotta Andreasson skrev 2018-03-30 klockan 06:39

Supergod paj! Mums!

Lämna en kommentar




*