Rocky road fudge

Leilas Rocky Road blev omåttligt populär julen 2007 och den var och är enormt god. Helt klart ett favoritgodis när det gäller hemmagjort godis. Hittade en annan variant på Allt om Mats hemsida och tänkte att detta måste jag testa och jämföra med Leilas variant. Detta blir en fudge och därmed är den mjukare och inte lika hård i konsistensens som Leilas variant som endast innehåller ren smält choklad och därmed blir ganska hård när den har stelnat.

Fudgevarianten innehöll dock inga Dumlekolor, vilket var något jag verkligen gillade med Leilas variant så det la jag till själv till receptet och det ångrar jag verkligen inte. Dumlekolorna blev pricken över i:et. Önskar bara att jag hade vågat ha i lite flera!

Ingredienser:
200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
25 g smör
1 burk (397 g) sötad kondenserad mjölk (finns bland baktillbehören, t.ex. där choklad, mandelmassa etc. finns i min lokala ICA-butik iaf)
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl minimarshmallows
2,5 dl jordnötter
200 gr Dumlekola

Källa: Allt om Mat, modifierat av mig.

Gör så här:
1. Klä en mindre form, ca 20×25 cm, med bakplåtspapper.

2. Bryt/hacka chokladen i bitar. Smält choklad, smör och den kondenserad mjölk över vattenbad.

3. Rör då och då tills alltsammans smält samman till en slät smet.

Låt svalna något och rör sedan ner vaniljsockret.

4. Blanda sist i Dumlekolorna, marshmallows och jordnötter – rör inte för mycket för då smälter Dumlekolorna och marshmallowsen.

5. Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar.

6. Skär i lagom stora portionsbitar, förvaras i kylen.

Marias kommentar:

Denna variant har en helt annan konsistens än Leilas Rocky Road, denna är mjukare. Detta blev nog min favorit i år. Jag gillar segheten som blev!

Kommentarer

anna skrev 2009-01-01 klockan 19:31

Min RR blev succén bland julgodisarna i år, men det här med annan konsistens vore trevligt att prova! :)

Linda skrev 2009-01-02 klockan 22:18

Men åhhh vad gott! och vad sugen jag blir!

Nina skrev 2009-01-02 klockan 23:19

Det låter ju gott det med,ska göra Rocky road nu i helgen.trevlig blogg:)

Erica skrev 2009-01-09 klockan 04:26

Mums! Vi gjorde också denna i år, istället för Leilas rocky road, som vi gjorde förra året. Vi var dock inte så smarta att vi hade i dumle, det lät väldigt gott! Man kanske lär testa det nästa år.

Emma skrev 2009-08-04 klockan 10:10

Det där ser namsigt ut! Ska ta o göra sådana i eftermiddag :) Det gör ju inget att det inte är jul - rocky road är gott ändå :D

Carina skrev 2009-12-06 klockan 13:10

Ser jätte gott ut, detta måste man testa. Måste fråga var har du köpt formen??? jag har sökt en sådan form..

Millan skrev 2009-12-06 klockan 14:53

Carina: Om det är den fyrkantiga formen med löstagbar kant du tänker på, så har jag köpt en sån på ICA.

Helena S / Bara en kaka till skrev 2009-12-13 klockan 15:15

Det här låter ju toppen! Måste testas!

Henrik skrev 2009-12-15 klockan 16:40

Provade att göra dessa, men de ville inte stelna =( Vad kan jag ha gjort för fel, så att jag vet tills nästa gång?

Maria skrev 2009-12-15 klockan 21:51

Henrik: Att de inte stelnade tolkar jag som att de var i rinnande form eller något snarlikt? Stenhårda blir de inte, det är tack vare den kondenserade mjölken. Vill man ha dem lika hårda som choklad så kör på Leilas variant som finns här på Salt & Peppar också. Min enda gissning är att du har smält alltsammans på för hög värme. Körde du över vattenbad? Det ska absolut inte koka utan bara smälta samman som sagt var. Bättre lycka nästa gång!

Lindha skrev 2011-12-21 klockan 11:35

Dessa är numera ett måste såväl till jul som till bonusdotterns födelsedag. Till jul brukar jag hälla smeten i ett par fryspåsar eller liknande och sedan forma till en korv med hjälp av en tom hushållsrulle. När den stelnat (och jag tagit den ur form och påse) penslar jag med smält choklad och pudrar så småningom med florsocker. Sedan slås den in i cellofan och påminner då om julkorv/salami. Perfekt när man är bortbjuden.

Lämna en kommentar




*