Skurna pepparkakor

Att baka vanliga pepparkakor är inte riktigt min grej. Degen tar ju aldrig slut och jag är mer än redigt less innan jag ens har hunnit halvvägs. Dessutom blir de oftast ganska torra och tråkiga själva pepparkakorna. Har inte heller hittat den perfekta kryddningen till själva degen innan heller. Pröva dock dessa och helt plötsligt har vi en solklar vinnare, både smakmässigt och hanteringsmässigt. Så himla smidigt och det går supersnabbt att få nygräddade pepparkakor.

Ingredienser till skurna pepparkakor

Till ca 400 pepparkakor:
500 gr smör
500 gr ljus sirap (ca 3,5 dl)
500 gr socker (ca 5,5 dl)
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald kryddpeppar
2 msk mald kanel
1,5 msk bikarbonat utrörd i
1,5 msk grädde
1 kilo vetemjöl (ca 1,7 liter)

Gör så här:
Smör
1. Smält smöret långsamt tills det precis har smält, det får inte bli för varmt. Tillsätt sirpa och socker och rör tills det är blandat. Ställ kastrullen att svalna i kallt vatten, rör då och då.

Smör och sirpasblandning på avsvalning

2. Häll socker- och sirapsblandningen i en hushållsassistent.

Blandar ihop kryddorna

3. Tillsätt kryddor och bikarbonaten utrörd i lite grädde.

Bikarbonat och grädde

4. Blanda i mjölet och arbete degen väl.

Blandar ned mjölet

Pepparkaksdeg

5. Rulla degen till 6 rullar, ca 20 cm. Vira in rullarna i plastfolie och lägg i kyl eller frys för att stelna.

Pepparkaksdegsrullar

6. Sätt ugnen på 200 gr. Skär degen i tunna skivor och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen ca 5 min.

Skurna pepparkakor - innan gräddningen

7. Lossa pepparkakorna från plåten innan de kallnat och låt dem kallna på galler.

Gräddade skurna pepparkakor

Källa: Allt om mat, Julspecial 2007

Marias kommentar:
Bli inte förskräkt över den enorma mängden deg som det blir. Jag har förvarat mina degrullar i frysen och när man är sugen på pepparkakor så är det bara att ta upp en rulle och låta den tina lite och sen skära tunna pepparkakor. Vips har du nygräddade pepparkakor och det doftar underbart i hela huset. Förvara pepparkakorna i en burk. De för förödande goda och försvinner i ett nafs!

Kommentarer

Sara skrev 2008-11-25 klockan 22:26

Såna pepparkakor gjorde ALLTID min mamma när jag var liten och jag tyckte hon var fruktansvärt tråkig i sitt val. Jag minns även att hon hade mandlar i sina, så här i vuxen ålder hade jag säkert älskat dom. Men som barn var det ingen höjdare :)

Berith skrev 2008-11-26 klockan 11:21

Vilken bra idè! Jag tycker om pepparkakor men att stå där och kavla med en deg som aldrig tar slut är inte riktigt min grej heller.

Louise skrev 2008-11-26 klockan 22:41

Ser gott ut!

Chris skrev 2008-11-26 klockan 22:52

Låter gott! Ska nog prova den här varianten.

Anna-Carin/anaber skrev 2008-11-28 klockan 11:31

Dessa ska jag definitivt testa i år!

Maria skrev 2008-11-28 klockan 11:40

Ni som testar detta recept i år, glöm inte att komma tillbaka och tala om vad ni tyckte om smaken, lättheten att baka etc. Är alltid lika kul att höra vad ni tycker om våra recept! :o)

tina skrev 2008-11-29 klockan 21:40

Oj! Kan man verkligen klara av att ha sådär mycket pepparkaksdeg i kylen (utan att småäta och storäta tills det växer pepparkaksgubbar ur öronen)?

Maria skrev 2008-11-30 klockan 18:14

Tina: Det beror alldeles på hur mycket karaktär du har. ;-) Själv stoppade jag in några rullar med pepparkaksdeg i frysen och tog fram vart eftersom pepparkakorna tog slut. Låt degen ligga framme en stund så den tinar något, sen är det bara att köra på som vanligt och grädda dem i ca 5 min och vips har du nybakade pepparkakor. :o)

Karin W skrev 2008-11-30 klockan 21:25

Det var fiffigt att frysa in degen, har gjort peppisar som man rullar idag annars hade jag provat de där på direkten!

Anna-Carin/anaber skrev 2008-12-01 klockan 21:23

Jag gjorde dessa i helgen och de är underbart goda! Precis lagom starka i smaken och de går åt som smör i solsken. Dottern ville absolut att vi skulle baka ut på vanligt sätt, så en tredjedel har blivit hjärtan, stjärnor och gubbar. Tyckte dock degen var lite svårkavlad (lös och fastnade) så jag fick ta mer mjöl än i receptet. Oavsett vilket blev det ett favoritrecept. Kan dock tänka mig att det är enklare att grädda de som har varit i frysen.

Finna skrev 2008-12-05 klockan 14:58

Tack för tipset, ska jämföra med receptet jag har och så vill jag gärna ha mandel i. Kram och ha en skön helg!!

Lämna en kommentar




*