Årets stora glöggtest

Det är verkligen fullt av nya glöggsorter i butikerna i år. Maria testade några av dem på Mitt kök-mässan i Stockholm. Och vi bjöd hem ett gäng vänner och testade några av årets nyheter.

tilltugg

Lugnet innan vännerna kom. I tilltuggsväg fanns det bland annat:
pepparkakor, pepparkaksskorpor, digestive, knäcke, diverse olika ostar såsom grönmögel, brie, philadelphia, chevre, mjukost och färskost, julgodis, oliver, pepparkaksgifflar, clementiner.

Men vi började med att värma upp oss med två klassiker, som de flesta känner väl igen.

glögg

Blossa – originalreceptet
smak: klassisk glögg
Alkoholfri
kommentarer: Saft med julkryddor. En stabil klassiker.

Vinglögg
från: Saturnus
smak: klassisk glögg
10 % vol
Kommentarer: Den smakar som glögg ska göra! Lagom stark och bra kryddad!

glögg

Glögg med Delicatoboll
från: Saturnus
smak: Choklad, mocka och kokos
Alkoholfri
Kommentarer: Den doftar mer än den smakar. Om man låter bli att sniffa upp doften när man dricker verkar märkligt nog smaken komma fram bättre. Kokosen går igenom lite väl mycket. Ja, det var många åsiker om denna, det enda alla var överrens om var att den var kul, men att den får stanna i butiken. En liten klunk räckte mer än väl.

Glögg med stänk av hallon och lakrits
från: Saturnus
smak: klassisk glögg med sötsalt smak av hallonlakritsskalle
Alkoholfri
Kommentarer: Den smakar verkligen precis som godiset! Och ja, den är god. Men är det glögg? Knappast. Kul inslag om man ska bjuda på mer än en glögg men inget vi längtar efter igen.

Vit glögg med smak av päron
från: Saturnus
smak: Vit glögg med ljuvlig doft och god päronsmak
Kan serveras både varm och kall.
2,2 % vol
Kommentarer: Vi drack den kall med isbitar i så alla kommentarerna bygger på det. Päronsaft med julkryddor! Jättegod! Frisk och god! Den här blir farlig, för jag vill redan ha mer!

glögg

Sen avslutade vi med dagens bonus, Blossas årgångslögg från 2010.

Blossa X – 2010
smak: saffran och pomerans
Kommentarer: Som kontrast till alla de andra sticker denna starkvinsglögg ut! Alla de andra framstår plötsligt som ganska klena i smaken, vilket många föredrog, men inte alla. Vi tycker olika, kan vi konstatera.

vinnaren

Men vi lyckades att enas om en vinnare. En riktigt värdig vinnare dessutom. Får jag presentera Saturnus vinglögg! Det är den vi kommer att köpa hem till jul.

tomflaskor

Tack till våra vänner som kom hit och hjälpte oss provsmaka :)

Kommentarer

Matskafferiet skrev 2013-11-21 klockan 08:22

Vad gott med glögg, har inte hunnit smaka någon än så får köpa hem Saturnus vinglögg och testa!

Maria skrev 2013-11-21 klockan 19:55

Tackar, då vet jag att det är Saturnus Vinglögg jag ska satsa på! :)

Erica skrev 2013-11-22 klockan 20:29

Det är roligt, det här med glögg. Jag tycker att det är väldigt gott med glögg, men i ganska små mängder per säsong, då det är ganska sötsliskigt. Och jag tycker bäst om traditionell glögg, vit eller röd, utan smaksättning. Samtidigt kommer massor av roliga smaker varje år, som jag blir väldigt nyfiken på att testa. Men det slutar alltid att jag håller mig till de traditionella smakerna, och missar allt det nyskapande. :-P Jag känner ändå att "glögg ska vara glögg". Men jag blev väldigt nyfiken på Delicatobolls-glöggen. Det kanske får bli ett litet smakprov av den i år. Blossas årgångsglögg för två år sedan var jag tvungen att smaka, då den hade smak av kaffe. Jag är nämligen galen i kaffe. Men nja, jag föredrar nog kaffe för sig och glögg för sig. :-P Jag är också ganska nyfiken på Blossas '13, som ju har Dalarna-tema (då jag i grund och botten är en dalkulla). Jag tycker i alla fall att flaskan är väldigt fin. Pepparkaksskorporna MÅSTE jag för övrigt smaka. :-P

Lämna en kommentar
Reklam: