Årets stora glöggtest, del 1

Förra året körde vi ett stort glöggtest här hemma och bjöd hem massa kompisar för provsmakning. Inte nog med att våra vänner var glada, blogginlägget blev riktigt uppskattat och delat på många håll. I år tänkte vi därför göra precis detsamma, men i sista minuten så föll hälften av gästerna bort pga av tråkigheter, och sorterna som skulle testas var många. Så vi bestämde oss för att dela upp provandet på två helger istället.

Här är glöggtest, del 1..

glöggtest 2014

Först ut är Saturnus nya pepparkaksglögg (i mitten på fotot):

Pepparkaksglöggen är fyllig och mustig. Här kompletteras de klassiska julkryddorna kanel, kardemumma, kryddnejlika, ingefära och pomerans, med smaken av pepparkakor från Nyåkers pepparkaksbageri i Västerbotten. Avnjut glöggen rykande varm tillsammans med skållad mandel och salta tilltugg. 50 cl.
Källa: http://www.saturnus.se

Detta var definitivt en bra början på kvällen. Att det var pepparkaka var det inte många som gissade, men med sina 2,2 % så föll den folk i smaken. Doftade gott gjorde den också.

Till detta testade vi även Annas Lingon Pepparkakor. De smakar allt annat än pepparkakor tyckte vi. Goda kakor, men jag är glad att vi hade köpt hem “riktiga” pepparkakor också. Dessa kommer inte att köpas av oss igen.

millan_141116b

Sen fortsatte vi med en kall glögg, nämligen Saturnus Lusseglögg.

Saturnus gyllene Lusseglögg är kryddad med världens dyraste krydda, levererad av skånska Kockens. Den har en tydlig och mycket fräsch saffranssmak, balanserad med traditionella glöggkryddor. Servera glöggen antingen rykande varm eller som en kall glöggcocktail i ett glas fyllt med krossad is.
Källa: http://www.saturnus.se

Vi serverade med lite is och kvällens gäster blev både överraskade och riktigt nöjda. Så god den är, utropade en i sällskapet direkt. En svag ton av saffran drar tankarna direkt till lussekatter. Glögghataren i sällskapet blev positivt överraskad och sa att han faktiskt tyckte att denna var god. Själv tänkte jag på päronglöggen från förra året och kom ihåg att jag efter provningen “råkade” dricka upp hela flaskan. Hade det inte varit för att vi tänkte bjuda på resterna nästa helg så hade nog den här flaskan inte överlevt veckan..

glöggtest 2014

En nykomling för oss är Viness som säljer Tomtemors starkvinsglögg. Vi valde helt enkelt att skippa förra årets vinnare från testen och istället satsa på nya sorter.

Tomtemors Starkvinsglögg (nr 30073)
Tillverkad i Sverige, Södermanlands län.
Alkoholhalt 15,0 %
Smak: Mycket söt, kryddig smak med inslag av nejlika, russin, körsbär, kardemumma och viol.
Källa: http://www.systembolaget.se/

Här blev kvällens panel verkligen delad. Den ena halvan stordiggade den starka smaken och tydliga kryddningen medan några påstod att det är någon “konstig” krydda i. Vad den konstiga kryddan skulle vara har jag dock inte en aning om men med tanke på att det var glögghataren som uttryckte det starkast väljer jag att inte lyssna så noga. Istället blir betyget att glöggen är en riktig klassiker. Den doftar verkligen som glögg ska och smaken är stark och kryddig. Klassisk julglögg!

glöggtest 2014

Och mitt i glöggandet passade vi på att testa Juleskum pepparkaka 2014. Den konstgjorda doften som slog mot mig när jag klippte upp påsen gjorde mig smått illamående direkt. Ingen i sällskapet kunde gissa att det var pepparkaka de skulle smaka, förrän jag tog fram påsen. De flesta gissade på kola. Själv ville jag knappt äta upp ens den tomten jag tog. Nej tack!

glöggtest 2014

Då de flesta kunde och ville dricka alkohol så serverades det bara ett alkoholfritt alternativ. Herrljunga alkoholfri glögg.

Beskrivning: Herrljunga 1911 Alkoholfri Glögg är tillverkad av enbart naturliga råvaror. Vi sötar och smaksätter med en noga avvägd blandning av klassiska glöggkryddor som kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma.
Alkoholhalt: Alkoholfri
Källa: http://herrljungacider.se/project/alkoholfri-glogg/

Den här doftar som glögg ska med klassiska kryddor. Smakar varm saft, men det är det ju faktiskt. Helt okej. Nästa helg blir det fler alkoholfria sorter, så vi får se hur denna står sig i konkurrens då.

glöggtest 2014

Då Lingonpepparkakorna inte blev riktigt uppskattade så var jag glad att vi hade Nyåkers pepparkakor hemma, som smakar som pepparkakor ska. Det är dessutom Nyåkers pepparkakor som gett smak till årets pepparkaksglögg från Saturnus.

Med detta ber vi att tacka för idag och vi återkommer nästa helg med fler tester! Har ni tips om någon speciell sort, med eller utan alkohol som ni tycker att vi borde testa så bara säg till! Dock tror jag inte att vi hinner få hem något från Systembolagets beställningslista tills dess, så allt som finns i vanliga sortimentet eller i vanliga butiker.

Kommentarer

Lina skrev 2014-11-17 klockan 13:21

Kul att läsa! Är alltid öppen för nya glöggsmaker och har inte hunnit testa så många (förutom Blossa2014) ännu i år:) Lingonpepparkakorna är jag också nyfiken på, har hört så mycket gott om dem av andra men smaken är ju olika, bäst att testa själv:)

Lämna en kommentar
Reklam: