Panerad fisk med stuvad spenat

Hade du berättat för mig när jag var liten att jag skulle bli glad när vännen Sara gav mig en stor påse spenat skulle jag inte trott dig. Spenat var äckligt. Det gick inte att äta. Sen vet jag inte riktigt vad som hände, jag började äta färsk spenat och sen gick det plötsligt bra med djupfryst och sen började jag äta stuvad spenat också. Och när Sara frågade om jag vill ha spenat blev jag glad! Så tack Sara :)

Det blev en enkel middag med potatisklyftor, panerad spätta och stuvad spenat. Så enkelt och så gott.

Panerad fisk med stuvad spenat
till 2 personer

800 g potatis
olivolja
kryddor (salt, peppar och/eller örtkryddor)

4 spättfiléer
1 ägg
skorpmjöl
salt & peppar

Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg dem på en plåt, ringla över lite olja och valfria kryddor. Baka i ugnen 225 grader ca 30 minuter.

Knäck ägget och vispa det lätt med lite salt. Pensla filéerna med ägget och vänd sedan filéerna i lite skorpmjöl. Stek i smör tills fisken är färdig.

stuvad spenat:
150 g färsk spenat (har du gott om spenat så bara ös på)
1 dl vatten
1 msk smör
1,5 dl mjölk
1,5 msk mjöl
ev. något av följande: muskot, salt, peppar, pressad vitlök

Skölj spenaten och skär eventuellt bort dåliga bitar.

Låt vattnet koka upp och lägg i spenatbladen. Du kan behöva göra det här i omgångar. Förväll spenaten i det kokande vattnet 1-2 minuter. Ta upp dem och skölj i kallt vatten och låt rinna av.

Grovhacka spenaten.

Smält smör i en kastrull och rör ner vetemjölet. Tillsätt mjölken litet i taget och koka upp under omrörning. Krydda. Låt puttra en kort stund så att det tjocknar.

Lägg ner den grovhackade spenaten och rör runt.

Servera med fisk och potatis.

Kommentarer

Edit skrev 2011-06-29 klockan 13:30

Hej. Har aldrig förstått mig på hur man kan ha spenat till fisk? Kanske det är godare med färsk än vad det är med fryst?...

Millan skrev 2011-06-29 klockan 17:13

Edit: Jag tycker det är riktigt gott iaf! Du kanske har några andra tips på vad du brukar ha spenat till?

Mårtenssons kök skrev 2011-06-30 klockan 20:45

Hahaha, precis samma här! Anki kunde inte ens hålla spenaten nere som barn, den ville bara inte bli kvar i magen. Men på äldre dar så provade vi och plötsligt gick det väldigt bra och nu slinker det ner både då och då! Hur gott som helst bl.a till makrill, både grillad eller rökt.

Lämna en kommentar
Reklam: