Banan och grötpinnar med kardemumma
De här gjorde fullständig succé hos vår 1-åring. Passar lika bra till en andra frukost som fika eller mellanmål. Fungerar utmärkt att styckfrysa och tina efterhand. Så passa på att göra en ordentlig sats om du har övermogna bananer hemma. Låt oss presentera: Banan och grötpinnar med kardemumma!
![Banan och grötpinnar med kardemumma](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/032E6DD6-6663-4219-923E-6396C1CC41F8.jpg)
Banan och grötpinnar med kardemumma
räcker till en ugnsplåt
2 mogna bananer
1,5 dl havregröt-pulver (icke smaksatt)
1 dl havregryn
1 tsk kardemumma
2 ägg
4 krm bakpulver
2 msk rapsolja
![Banan och grötpinnar med kardemumma](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/834A9C5D-D199-4194-83CA-A6BA16199284.jpg)
Sätt ugnen på 200 grader.
Mosa bananen och blanda med övriga ingredienser.
![Banan och grötpinnar med kardemumma](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/834BDF79-F987-4564-BAF3-03163EFBD1EE.jpg)
Klicka ut “pinnar” på en bakplåtspapperklädd plåt. Grädda 20 minuter. Låt svalna.
![Banan och grötpinnar med kardemumma](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/2.jpg)
Källa: https://www.semperbarnmat.se/grotpinnar
Reklam:
Chokladpuddingstest med alla recept
Chokladpudding är starkt associerat med fnissiga tjejkvällar för mig, men jag har väl egentligen aldrig riktigt analyserat hur den perfekta chokladpuddingen ska vara. När jag var liten fanns det någon färdig pulvervariant man kokade upp och som sen gick att stjälpa upp. Den försvann och ersattes av alla mousse-varianterna. Inte ens den som nu heter chokladpudding är så som jag egentligen vill att den ska vara. Så för flera år sedan började jag jakten på den perfekta chokladpuddingen och jag kan säga att jag testat mååånga varianter sedan dess. Här nedan får ni del av en hel del av recepten.
Frågan som uppstår är, varför lägger jag ut även misslyckade recept? Jo, för att det jag anser vara perfekt, tycker inte andra är perfekt. Vissa vill ha tyngre varianter medan andra siktar in sig på mousse-varianterna. Vissa recept är bra, men innehåller så många ingredienser så att man kanske väljer en enklare variant enbart för det. Så därför bjuder jag på en hel kavalkad med recept idag.
Serveringstips till alla är grädde och färska bär. Vissa vill även ha maränger till, men det skippar jag.
Klassisk chokladpudding från hemkunskapen
https://saltpeppar.se/klassisk-chokladpudding-fran-hemkunskapen/
till 3 portioner
1 ägg
5 msk majs-stärkelse (finns ex. från Maizena eller ICA)
3 msk strösocker
3,5 msk kakaopulver
1 msk vaniljsocker (tillsätt gärna en gnutta vaniljpulver, för att förstärka vaniljsmaken)
5 dl standardmjölk
Vispa lätt upp ägget i en kastrull och tillsätt sedan de andra ingredienserna. Vispa ihop.
Ställ på platta och rör hela tiden tills det börjar sjuda i kastrullen. Låt det småputtra några minuter, så att puddingen tjocknar. Ta av från plattan och låt svalna något.
Häll upp i portionsformar och ställ i kylen minst 4 timmar.
Millans kommentar: Resultatet blev en mild chokladpudding med tjock konsistens. Den går inte att stjälpa upp i efterhand, utan måste fördelas i formar direkt eller att man får servera ur en stor skål. 3-åriga dotterns favorit, då chokladsmaken inte är så stark.
![Chokladpudding med grädde](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_190213b..jpg)
Sara Bäckmos Chokladpudding med mindre socker
https://sarabackmo.se/recipes/chokladpudding-med-bar-och-mjolk/
8 dl mjölk
1 ägg
1 dl maizenamjöl (stärkelse, ej redning)
1 dl kakao
1-2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
Blanda alla ingredienserna i en kastrull, mjölken sist lite i taget, och rör om ordentligt så att det inte bildas klumpar. Sjud smeten och rör om med visp hela tiden. Smeten tjocknar efterhand och när den nått lagom krämig konsistens hälls den upp i en skål som först sköljts med varmt vatten. För att undvika att en tjock hinna bildas i översta lagret kan lite extra socker strös på ytan. Låt svalna och ställ sedan kallt till dess det är dags att äta.
Millans kommentar: Denna är väldigt lik receptet ovan, men med betydligt starkare chokladsmak och som sagt, mindre socker. Trots två provlagningar blir jag inte av med den tjocka mörka hinnan när den stelnar. Dottern tycker chokladsmaken är för skarp och äter med enorma mängder grädde för att liksom blanda ut den.
Chokladpudding med äkta choklad
Källa: http://www.bullobratt.se/se/home/desserter/70-klassisk-chokladpudding
1 ägg
1,25 dl socker
90 gr mörkt choklad av god kvalite (ex Lindt A cuisiner 70%)
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
4 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Blanda ihop socker, mjölk och grädde i en kastrull. Vispa ner ägget och bryt ned chokladen i småbitar i kastrullen. Koka upp under omrörning så att chokladen smälter och det blir en slät och jämn chokladsmet. Låt sjuda några minuter. Tag sedan bort kastrullen från spisen. Krama vattnet ur gelatinbladen, vispa sedan ned gelatinen i chokladsmeten, se till att gelatinen verkligen har smält och blandats ut i smeten.
Häll blandningen i en vattensköljd form. Sätt formen på svalning i kylskåpen i minst 6 timmar. Innan servering doppa formen hastigt i hett vatten, och stjälp upp puddingen på ett fat.
Millans kommentar: Här hade jag riktigt stora förhoppningar om att det skulle bli perfekt. Riktig choklad och dessutom stjälpbar! Den blev maffig och mättande och till och med lite väl chokladig för mig. Missförstå mig inte, den här är riktigt god, men den var inte vad jag var på jakt efter. När det gäller chokladpudding vill jag ha mer åt det “barnsliga” hållet. Så detta är en vuxenvariant som serveras i fina skivor. Dock lite trist att den skiktade sig så. Vet inte om det var jag som gjorde något galet?
![](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_190222.jpg)
Klassisk Chokladpudding
1 dl maizena majsstärkelse
1 dl kakao
0,75 dl strösocker
7 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 st ägg
2 tsk vaniljsocker
Blanda majsstärkelse, kakao och socker i en kastrull. Tillsätt 3 dl av mjölken och vispa ihop till en slät smet.
Tillsätt resten av mjölken, grädde och ägg och vispa ihop. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Vispa i vaniljsockret.
Häll upp smeten i en vattensköljd form och ställ kallt för att stelna.
Ställ formen i frysen i 45 minuter före servering om puddingen ska stjälpas upp och inte serveras ur formen.
Millans kommentar: Här blev det nog så nära “pulver-originalet” jag kan komma. Den gick utmärkt att stjälpa upp, den har en tydlig chokladsmak och både jag och dottern tyckte om den.
![krämig chokladpudding](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_220605.jpg)
Chokladkräm
Har du turen att äga en Thermomix kan jag verkligen rekommendera den här chokladkrämen som är riktigt god. Chokladkräm länk >>
Har du något favoritrecept? Hur ska den perfekta chokladpuddingen vara enligt dig? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan!
Reklam:
Expedition Torrontés Chardonnay – på klimatsmart tetra
Expedition Torrontés Chardonnay är gjort på torrontésdruvor från vingården i Sant Martin som ligger i Mendoza och Caucete, i San Juan. Vinet jäser i rostfria ståltankar för att druvorna skall behålla så mycket som möjligt av sin fräschör och fruktighet. Och med den beskrivningen hittade den här förpackningen hem till mig ;)
Expedition Torrontés Chardonnay
Land: Argentina
Pris: 69 kr
Artikelnr: 6259
Alkoholhalt: 13 %
Råvaror: Torrontés 70 %, Chardonnay 30 %
Ett lättdrucket mångsidigt vin som passar bra till lätta kyckling, fisk och vegetariska rätter.
Reklam:
Panerad fisk med matvete, tomater och mozzarella
Panerad fisk med matvete, tomater och mozzarella
till 4 portioner
4 färdigpanerade fiskfiléer
3 dl matvete
1 liten zucchini
1 tsk italiensk salladskrydda
olja
2 mozzarellakulor
Sallad:
200 g tomater i blandade färger
4 dl blandad sallad
Dressing:
0,75 dl olivolja
1 msk balsamiko
0,5 citron (saften)
salt och peppar
Tillaga fiskfiléerna i ugn enligt beskrivningen på förpackningen.
Skär zucchinin i bitar, lägg i en form, ringla över olja och salladskrydda och ställ in i ugnen tillsammans med fisken. Tar ungefär 15-20 minuter tills de är mjuka.
Blanda salladen.
Blanda ingredienserna till dressingen.
Servera fisken med, matvete blandat med zucchinitärningar, mozzarella, sallad och dressing.
Mathavre, matvete, cous cous, bulgur, quinoa eller linser, ja i princip vad som helst passar till den här rätten. Själv hade jag just en skvätt mathavre över jag behövde rensa ut från skafferiet. Det blir så lätt att jag samlar på mig massa skvättar av saker.
Reklam:
Världens godaste pizzor
Ni som följer mig på Instagram har redan sett en massa videor och foton av när vi öppnade paketen med pizzaugnen och hur vi skulle inviga den. Och jag är helt såld på den! Första försöket och vi fick världens godaste pizzor! Visst, det finns några finjustering att göra. Det tar ju ett tag att lära sig hur ugnen presterar som bäst och vilken deg som egentligen fungerar bäst. Men dagens pizzor, alltså, de var ljuvliga!
Har ni sett vilken underbar syn!
Pizzadeg med durumvete
till 4 pizzor
25 g jäst
4,5 dl ljummet vatten
3 tsk hounung
1,5 tsk flingsalt
3 msk olivolja
100 g durumvete
540 g vetemjöl special + extra till när man ska baka ut degen
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt honung, flingsalt och olivolja.
Blanda durumvete och vetemjöl och tillsätt lite i taget. Knåda degen i maskin ca 10 min tills den är elastisk.
Låt jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek (ca 45 minuter).
Dela degen i fyra bitar och knåda försiktigt in lite mer mjöl så att du kan arbeta med degen. Tryck sedan ut degen tunt på bakplåtspapper.
Fördela fyllningen på pizzorna och in i ugnen ett par minuter/pizza. Jag återkommer med bättre beskrivning hur du bäst gör med pizzorna.
Låt pizzorna ligga kvar på bakplåtspappret tills det släpper och du kan dra ut det.
Fyllning/topping:
tomatsås (tunt lager)
2 burkar skivad svamp eller färsk
200 g strimlad skinka och/eller salami eller annan korv
3 kulor mozarella
200 g riven ost
oregano på toppen
Efter besöket i ugnen:
ruccola
rikligt med riven parmesan
delade små tomater
En ren fröjd att titta på medan ugnen värms upp.
Känslan av att kunna laga mat på det här viset hemma. Matlycka på hög nivå!
Bara titta, en helt fantastisk pizza!
Ugnsvakten kunde inte hålla sig utan provsmakade direkt. Behöver jag säga att han såg nöjd ut ;)
Toppad med parmesan, rucola och färska tomater. Bättre än såhär blir det inte!
Inte bara hos de vuxna gick det här hem. 3-åringen var mycket nöjd med dagens middag :)
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 85 86 87 88 89 … 597 598 Äldre inlägg »