Semmelkladdkaka
Idag är det Fettisdagen och då säljs det semlor som aldrig förr. Själv föredrar jag helt klart denna semmelkladdkaka i stället! Så otroligt saftig och god!
Oavsett så önskar vi er alla en trevlig Fettisdag!
Semmelkladdkaka
150 g smör
2,5 dl strösocker
3 st ägg
2 dl vetemjöl
1 generös tsk kardemummakärnor
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 gr mandelmassa
smör till formen
Florsocker (till att pudra över)
till servering:
Vispgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 24 cm i diameter) och smöra formen, särskilt kanterna.
Smält smöret och låt det sedan svalna något.
Blanda strösocker och de tre äggen i en skål. OBS! Rör endast ihop ingredienserna, vispa ej då det kommer in för mycket luft i smeten och gör kakan torr.
Mortla kardemummakärnorna och blanda ner dem i en skål tillsammans med vetemjöl, vaniljsocker och salt.
Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten, blanda väl så att det inte är några mjölklumpar kvar.
Tillsätt det smälta smöret och blanda tills du fått en slät och fyllig smet.
Riv ner mandelmassan och blanda väl.
Häll smeten i formen och slå den lätt mot köksbänken så att det inte är några luftbubblor kvar.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter.
Låt kakan svalna något i formen innan du lägger upp den. Vispa grädden och pudra tillsist över lite florsocker precis innan servering.
Marias kommentar:
Semmeldagen till ära och du har inte hunnit baka egna semlor och du glömde helt av att köpa semlor med dig från affären? Ingen fara, baka denna snabba kladdkaka som verkligen har smakerna av en semla – bara att den är sååå mycket godare!
Millans kommentar:
Den här har blivit en favorit hemma hos oss och vi har gjort den flera gånger. När den är precis nylagad smakar den betydligt mer mandelmassa och känns fluffigare. Själv föredrar jag den dagen efter när den fått sätta sig och gärna stått i kylskåp över natten, tycker den är mycket godare då. Jag serverar den gärna med vispad grädde och rostade mandelspån.
Vill du testa att baka egna så kan du baka Millans fastlagsbullar eller Lenas glutenfria muffinssemlor.
Kommentarer
Sussi skrev 2015-02-21 klockan 15:12
Bakade denna till kollegorna igår och den blev mycket omtyckt. :) Kommentarer som "korsning mellan vetellängd och semla", "är det citron i" och "mmmmmmmmm" får stå för min kommentar. Själv är jag förkyld och får nöja mig med att säga att konsistensen var mycket bra. Jag tar nog den några minuter till nästa gång, hade den 22,5 minut, alltid så svårt att veta hur kladdig slutresultatet blir. Men det kommer bakas flera ggr!
CeciliaW skrev 2015-02-25 klockan 07:13
Testade den här igår och den blev helt fantastiskt god! Kommer definitivt att göra semmelkladdkaka fler gånger.
ele skrev 2021-02-12 klockan 19:38
Tror du den går att göra som muffins? Känns lite smidigare med muffins vid utefika i Girona tider
Millan skrev 2021-02-15 klockan 08:10
Ele: Det borde gå utmärkt. Bara minska ner gräddningstiden!
Reklam:
Lämna en kommentar