Jens frukostbullar

Det var sommaren 2015 och Jens överraskade på jobbet med nybakade bullar. Succé såklart. Vem gillar inte nybakat? Sedan dess har jag haft receptet liggandes. Jag har till och med lagat det flera gånger, men jag har aldrig varit riktig nöjd. Men små ändringar hela tiden och till slut fick jag till det perfekt.

En av nyckelpunkterna jag lärde mig, enligt Kronjäst egen hemsida är att väcka torrjästen varsamt. Och det gör man genom att blanda torrjästen med mjölet och gärna låta stå 10 minuter. Därefter kan man blanda med degvätskan.

Jens frukostbullar

Jens frukostbullar
Ingredienser till 8 bullar (men det är bara att dubbla eller trippla om du vill göra fler plåtar)

3 g torrjäst (0,3 tsk) (det går utmärkt att använda färsk jäst också, 1/4 paket = 12,5 g färsk jäst. Se Millans kommentar nedan.)
180 g vetemjöl special
120 g fint rågmjöl

0,5 – 1 tsk salt (efter smak)
50 g solrosfrö
20 g linfrö
ev. 30 g russin /aprikoser/torkade fikon

300 g kallt vatten

Jens frukostbullar

Använd en stor bunke. Blanda jäst och mjöl och låt stå ca 10 minuter. Blanda sedan ner frön. Blanda i vattnet och rör om tills det är en jämn tjock smet/lös deg. Tillsätt saltet. Låt jäsa under lock/plastfolie/motsvarande i 8-10 timmar (alltså typ över natten) i rumstemperatur (eller kyl).

Jens frukostbullar

På morgonen:
Slå på ugnen på 275 grader, ställ in en plåt i mitten och ev en plåtskål/plåt i botten på ugnen

Jens frukostbullar

Ta två matskedar i metall och klicka försiktigt ut degen som nu är väldigt trådigt på ett bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 30 min (ungefär den tiden det tar för ugnen att bli varm).

Ta sedan en bricka eller motsvarande, dra upp pappret med bullarna, låt pappret sedan glida in i ugnen på den nu mycket varma plåten. Lägg ca 4-6 isbitar i den oömma skålen, stäng ugnen.

Jens frukostbullar

Låt baka tills de fått fin färg (10-15 min), sänk ev temp till 250 grader efter en stund om det visar sig vara för varmt med 275 (det vet man inte förrän man bakat några gånger…).

Jens kommentarer:
* Isen är för att få till en lite frasig yta på bullarna, brödet i sig blir såklart bra även utan.
* Den varma plåten kan skippas men det blir jämnare jäsning om man göra så.
* Degen blir som sagt lösare än vad du nog är van vid men då det jäser så länge och då du sedan klickar ut degen så är inte det något problem, det gör brödet saftigare.
* Det går att mixtra med receptet, byta frön, byta bjöl, bara proportionerna vatten – mjöl är konstanta.
* När man läser det kan receptet låta lite omständigt, men det är det inte, betydligt snabbare och smidigare än bröd som ska knådas. det brukar ta 5 min att röra ihop degen när man gjort det några gånger och sedan väldigt kort tid dagen efter att klicka ut och baka

Millans kommentarer:
* Det går utmärkt att göra det här med färsk jäst också. Börja då med att blanda vattnet med jästen och rör ut den ordentligt. Blanda därefter i övriga ingredienser.

* I min ugn kör jag 250 grader hela tiden och 18 minuter.

Lämna en kommentar
Reklam: