Purjolöksrisotto
En enkel risotto kan verkligen vara något av det godaste som finns. Den här krämiga varianten med lax på toppen är dessutom väldigt vacker att titta på.
![Purjolöksrisotto](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210914a.jpg)
Purjolöksrisotto
till 3-4 portioner
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk vitvinsvinäger
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
olja
300 g arborioris
2-3 dl riven parmesan
salt & peppar
till servering:
lax som snurras till formen av rosor
basilikablad
salt & peppar
![Purjolöksrisotto](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210914b.jpg)
Koka upp vattnet och lös upp grönsaksbuljongen i det och blanda ner vitvinsvinägern.
Strimla purjolök. Skala och hacka schalottenlöken och vitlök. Fräs i lite olja tills det mjuknat. Tillsätt riset och låt fräsa med under omrörning ett par minuter.
Tillsätt buljongen efterhand, rör om ofta och tillsätt mer buljong efterhand som den kokar in. Efter 20-30 minuter borde riset vara färdigt och buljongen slut.
Rör runt och blanda i osten. När osten börjar smälta är risotton färdig.
Reklam:
Rågsiktskakor och Fredriks fika
Jag tycker om att baka med surdeg och gör oftast det. Men så står jag där och inser att surdegen sover sött i kylen och min ork och tid är på noll. Visst, jag kan köpa färdigt, men det bär mig emot. Ett säkert kort när det gäller enkla och snabba brödrecept är Fredriks fika. Så jag passar på att tipsa om såväl hans kokbok som hans hemsida. Väl värt ett besök om ni skulle ha missat det.
![Rågsiktskakor och Fredriks fika](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210920a.jpg)
Rågsiktskakor
till 4 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk
0,5 dl flytande honung
715 g (ca 13 dl) rågsikt
2 tsk malda brödkryddor
2 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
![Rågsiktskakor och Fredriks fika](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210920b.jpg)
Ljumma mjölken till 37 grader, smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
Tillsätt honung, rågsikt, salt och smör och arbeta degen ca 10 minuter i maskin eller för hand till du har en elastisk deg som släpper från bunkens kanter.
Låt jäsa 30 minuter under duk.
Tippa upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i fyra lika stora delar och forma dem till runda släta bollar.
Lägg bollarna på bakplåtspapper och tryck ut till rundlar med handen. Tryck ut en liten rundel i mitten och nagga med en gaffel. Strö över lite rågsikt. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Baka mitt i ugnen i 12-15 minuter tills de får en gyllene färg.
![Rågsiktskakor och Fredriks fika](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210920c.jpg)
Kan varmt tipsa om Fredriks bok “Matbröd från tekakor och långpannebröd till fröknäcke och lingonlimpa”. Mängder med enklare recept som passar perfekt när man inte ens orkar tänka tanken att väcka surdegen till liv.
Receptet finns även på hans hemsida: fredriksfika.allas.se/ragsiktskakor-recept-pa-ragsiktsbrod
Reklam:
Kräftpasta med tomater
Kan man få för många enkla recept på pastasåser? Jag tror inte det iaf. Här är en läcker variant jag slängde ihop tidigare i höstas när vi njöt av att ha mängder med tomater hemma.
![Kräftpasta med tomater](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210919a.jpg)
Kräftpasta
4 salladslökar
1/2 röd chili
250 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 dl vispgrädde
2 tsk finrivet citronskal
ca 200 g skalade kräftstjärtar
2 dl riven parmesan
salt & svartpeppar
till servering:
pasta
persilja
![Kräftpasta med tomater](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210919b.jpg)
Skär salladslöken i 1 cm stora bitar. Dela, kärna ur och finhacka chilin och halvera tomaterna. Hacka vitlöken.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Fräs salladslök, vitlök och chili i olja ca 5 minuter tills löken mjuknar. Tillsätt tomaterna och fräs ytterligare 2 minuter. Häll på grädde och låt koka ihop. Smaka av med citronskal, salt och peppar. Vänd ner kräftstjärtarna och osten.
Blanda pastan med såsen.
Reklam:
Ugnsbakad hasselbackspumpa
En av de bästa sakerna med hösten är att pumporna är färdiga. Och nä, då tänker jag inte bara på skrämmande pumpor på Halloween, utan att äta dem! Den här söta läckra ugnsbakade pumpan är perfekt tillbehör till höstens middagar.
![Ugnsbakad hasselbackspumpa](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210811a.jpg)
Söndagsmiddag
Sousvideat kött >> läs mer om sous vide och hur man tillagar köttet här >>
Bearnaisesssås >>
Pommes
Smörstekta sockerärtor med vitlök och persilja
Ugnsbakad pumpa (se recept nedan)
![Ugnsbakad hasselbackspumpa](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210811c.jpg)
Ugnsbakad hasselbackspumpa
Sätt ugnen på 200 grader
Halvera och skala butternut-pumpan genom att skära bort skalet, skrapa ur kärnorna.
Lägg halvorna med snittytan ner i en smord form och skär djupa skåror, men inte helt igenom. Hyvla över rejält med smör och baka i mitten av ugnen i 30 min.
Ta ut och strö över timjan, ströbröd, salt och peppar. Baka i ytterligare ca 15 min, tills skorpmjölet fått snygg färg.
Reklam:
Plommonchutney
Det är inte ofta jag har tv:n på och egentligen tände jag bara den för att barnen ville se något. Men så landade vi på nyhetsmorgon och Siri Barje. Hon stod där och gjorde en plommonchutney som bara såg så läcker ut. Och faktiskt, detta är den bästa variant jag hittills har gjort! Så tack för det Siri!
![Plommonchutney](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210909a.jpg)
Plommonchutney
1 kg plommon
2 rödlökar
1 tomat
1/2 röd chilifrukt
1 msk smör
3 klyftor vitlök
2 dl muscovadosocker
1 dl vatten
1 dl vitvinsvinäger
citronsaft, några droppar
salt
![Plommonchutney](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210909b.jpg)
Dela plommonen, ta bort kärnan och skär dem i klyftor. Skala och skiva rödlöken i klyftor. Skala och skiva vitlöken i tunna skivor. Hacka tomaten i mindre bitar. Hacka chilin i små bitar. Vill du ha det mindre starkt, ta bort kärnorna.
Smält smöret i en gryta och tillsätt alla grönsaker, rör runt och stek i 2 minuter.
Tillsätt sedan socker, vatten, vinäger, citronsaft och salt. Koka upp och låt puttra nästan en timme.
Häll upp i rengjorda glasburkar. Håller en vecka i kylen men går också bra att frysa in.
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 30 31 32 33 34 … 597 598 Äldre inlägg »