Läckra italienska delikatesser
Reklam för Gusto – italiafoodmarket.com
Jag har redan samarbetat med Gusto tidigare. Ni kanske minns Marco och Sal, de två napolitanska killarna som brinner för att sprida Italienska delikatesser från de bästa lokala tillverkarna. Nu hörde de av sig och frågade om jag ville göra något med allt nytt de har fått in i butiken. Och med tanke på hur nöjd jag var förra gången var det ett lätt beslut! Givetvis vill jag äta mer läckra saker!
Massa nya roliga mjölsorter, läcker balsamico, pasta, nötter och tomater!
Och vill ni ha ett bra tips så satsa på en god balsamvinäger, för det kan förgylla vilken sallad som helst! Just nu använder jag den här supergoda ekologiska Balsamvinäger från Modena IGP – De Nigris. Även valnötterna kommer från senaste laddningen med godsaker.
Och icke att förglömma choklad! Tyvärr roade sig frakt bolaget med att spela boll med paketen. Det mesta var väl inpackat i bubbelplast och klarade sig utan några problem, men chokladen fick sig några smällar. Så jag var ju tvungen att äta upp den.. direkt.. för att försäkra mig om att det inte var något fel på den. Och nä.. varenda bit var faktiskt riktigt bra! ;)
Pizzamjöl från Caputo fanns också med i paketen, så vad passade bättre än att göra pizza då? Jag utgick från mitt favoritrecept, surdegspizza >>
Jag vet seriöst inte hur jag någonsin ska kunna gå tillbaka till mitt tidigare “fulhack” med tomatpure och vatten, efter att ha smakat dessa. De inlagda hela tomaterna, bara att hacka lätt och krydda med oregano så har du en supergod tomatsås som smakar som färska tomater.
Har mjölet betydelse? JA! Kolla bara den här fantastiska kanten på pizzan. Det kan verkligen inte bli bättre än såhär! Perfektion!
Gusto – italiafoodmarket.com
Jag kan verkligen rekommendera att klicka hem godsaker från Gusto. Allt jag testat har varit av hög kvalité och jag har inte blivit besviken på något.
Här hittar du butiken och kan titta igenom sortimentet:
italiafoodmarket.com
Reklam:
Rostad tomatsoppa med bönor
Trädgåden var full av härliga tomater när jag fick se Zeina göra tomatsoppa på Kökets middag. Det såg så gott ut så jag försökte genast att göra en egen version av det. Så mycket eget blev det inte, för det visade sig att Zeinas variant var så bra. Men detta är något jag ska göra fler gånger!
Rostad tomatsoppa med bönor
1 kg färska tomater
2 röda paprikor
2 rödlökar
4 klyftor vitlök
ca 6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 kruka färsk basilika
1 burk cannellinibönor
salt & peppar
till servering:
bröd
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär tomaterna i grova bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i grova bitar. Dela rödlöken i kvartar. Skala vitlöken.
Lägg tomater, paprika, rödlök och vitlök på en plåt. Ringla över olivolja. Rosta i ugnen ca 30-40 minuter.
Koka upp vatten och buljongtärningar i en stor kastrull.
Ta ut grönsakerna ur ugnen. Lägg allt det rostade (ta även med allt vätska) i buljongkastrullen tillsammans med hälften av basilikan. Koka upp och mixa slätt med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Häll av och skölj bönorna. Tillsätt bönorna i soppan och låt koka 5-8 minuter.
Servera och toppa med basilika och gärna lite olivolja.
Källa: https://www.koket.se/italiensk-tomatsoppa-pa-rostade-tomater
Reklam:
Tomatmeny
Det var en utmaning på Instagram med Vendela och Mats där det gällde att skapa en trerätters med tomat. Med en trädgård som fullständigt svämmade över med tomater var det givet att jag skulle haka på, och här är mitt resultat.
FÖRRÄTT Smördegsflarn med tomat och mozzarella
HUVUDRÄTT Pastagratäng med köttfärssås
DESSERT Tomatpannacotta
Reklam:
Tomatpannacotta
Det var en utmaning på nätet, laga trerätters med tomat. Förrätt och huvudrätt var enkelt. Men dessert.. vad gör man då? Efter en stunds fundering tänkte jag att det här med pannacotta toppad med sockrig tomat borde fungera. Och visst fungerade det. Jag ska väl erkänna att det nog hellre haft en klassisk med färska bär, men det var absolut inte illa och dessutom kul :)
Pannacotta med tomatspegel
till 4 portioner
5 dl vispgrädde
1 dl Gelésocker Multi
vaniljpulver
Rör ihop och koka 1/2 minut. Fördela i glas och ställt kallt tills de svalnat.
0,75 dl Gelésocker Multi
0,75 dl finhackade tomater utan skal
vaniljpulver
Rör ihop och koka 1/2 minut. Fördela ovanpå pannacottan i glasen. Ställ kallt.
Det ser väldigt läckert ut med tomaten på toppen :)
Den här rätten ingår i en trerätters-tomatutmaning jag var med i. Läs mer om den här >>
Reklam:
Pastagratäng med köttfärssås
Detta är nästan som vilken lasagne som helst, fast ändå snäppet roligare att servera. Krämig köttfärssås, läcker ostsås och pasta.
Det här receptet innehåller inga exakta mängder, så du får gå lite på känsla.
Pastagratäng med köttfärssås
Köttfärssås: Gör en köttfärssås som du brukar. Finns flera varianter här inne på Salt&Peppar, exempelvis denna långkokta. Just idag passade jag på att använda mängder av våra egna tomater som grund, lök och vitlök. Kryddade med buljong och oregano. Sen ett helt berg med rivna morötter och palsternacka. Sen fick allt bubbla ihop sig några timmar.
Ostsås/bechamelsås – till 2,5 dl färdig sås
3 msk smör
1 msk vetemjöl
2,5 dl grädde/matlagningsgrädde/mjölk
1 dl riven parmesan
salt & peppar
Smält smöret på låg värme i en kastrull och vispa ner mjölet. Slå på grädden lite i taget och vispa under tiden så att såsen tjocknar. Rör i osten. Akta så att den inte bränner. Smaka av med salt & peppar.
Pasta: Koka Linguine eller spaghetti enligt anvisningar på förpackningen
Montering:
Sen börjar det roliga, lägg ett rejält lager köttfärssås i botten på en form. Ringla ner bollar av pastan. Ös över ostsåsen. Toppa med riven ost och tomater.
Sätt in i ugnen 225 grader tills osten har smält och allt blivit varmt. Titta gärna på instagram-filmen nedan hur monteringen går till.
Det här gick hem hos både stora som små! Läckra Linguine-puckar och krämig köttfärssås! Mums!
Den här rätten ingår i en trerätters-tomatutmaning jag var med i. Läs mer om den här >>
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 31 32 33 34 35 … 597 598 Äldre inlägg »