Smördegsflarn med tomat och mozzarella
Vi skördar massa tomater i år och detta är perfekt när man inte riktigt hinner med att äta innan de blir övermogna.
Passa på att göra extra mycket av tomatsåsen och frys in. Fungerar perfekt senare i vinter också ;)
![](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210826b-600x600.jpg)
![](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210826a-600x600.jpg)
Smördegsflarn med tomat och mozzarella
2 vitlökslyftor
olja
400 g tomater
kryddor
smördeg
mozzarella
Krossa vitlöken och lägg i olja i en stekpanna. Låt fräsa så att oljan får smak och plocka sedan upp vitlöken.
Hacka väldigt mogna/övermogna tomater och låt puttra tills allt tjocknat. Smaka av med kryddor, typ oregano, basilika och timjan.
Fördela röran på smördegen, gärna lite mozzarella på toppen också.
In i ugnen, 200 grader 10-15 minuter.
![Tomatutmaning](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210915.JPG.jpg)
Den här rätten ingår i en trerätters-tomatutmaning jag var med i. Läs mer om den här >>
Reklam:
Rabarberglass
Går det att göra glass i Thermomixern funderade jag över en dag i somras och kollade in i deras receptbank. Där fanns en hel del glassrecept och jag kombinerade ihop några av dem för att få till en Rabarberglass. Men som svar på frågan om det går, så går det att göra smeten. Men du behöver fortfarande en glassmaskin (eller frysa och röra) för att smeten ska stelna.
Thermomixern står framme, så för mig är det inte jobbigare än att plocka fram en kastrull från skåpet och ställa mig vid spisen. Resultatet blev en krämig glass familjen glatt åt upp. Dock gick inte rabarberbitarna i hem hos hela familjen. Så nästa gång gör jag rabarbersylt som jag antingen ringlar ner eller blandar i.
![rabarberglass](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210819.jpg)
Rabarberglass
200 g standardmjölk
6 äggulor
1 krm vaniljpulver
400 g vispgrädde
100 g strösocker
Lägg äggulor och vanilj i mixerskålen och tillsätt mjölk.
4 min / 80°C / hastighet 6
Skrapa ner smeten från mixerskålens sidor med hjälp av slickepotten. Tillsätt grädde och socker och fortsätt sjuda
4 min / 80°C / hastighet 2
Låt svalna och kör sedan i glassmaskin. Gör rent mixerskålen under tiden.
Rabarberröra
150 g strösocker
700 g rabarber, skurna i bitar (3 cm)
Lägg i socker och rabarber i mixerskålen och sjud sedan:
5-10 min / 80°C / omvänd rörning på lägsta hastighet
Rabarberna ska vara mjuka men inte falla sönder. Låt svalna
När glassen nästan är färdig i maskinen blanda ner hälften av rabarberröran.
När glassen är färdig, skopa upp den i fryssäker form och ringla snyggt ner resten av rabarberröran och marmorera glassen.
Reklam:
Focaccia med plommon
Vårt lilla plommonträd var överfyllt med härliga Opalplommon och sylten var precis färdig. Stod och funderade över vad jag mer skulle göra med plommon och blev så sugen på focaccia. En enkel klassisk focaccia med plommon, rosmarin och flingsalt på toppen.
![Focaccia med plommon](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210904a.jpg)
Foccacia med plommon
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
420 g vetemjöl special
olivolja
flingsalt
några färska plommon
färsk rosmarin
![Focaccia med plommon](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210904b.jpg)
Smula jästen i en bunke och blanda med vatten tills den lösts upp. Tillsätt olja, honung och salt.
Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader.
Häll olja och lite salt i botten på en ugnssäker form och tryck ut degen däri. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Tryck ner fingrarna i degen så att ytan blir full av hål. Placera ut plommon, ringla över olivolja, salt och färsk rosmarin.
Baka brödet i mitten av ugnen 15 minuter.
Reklam:
Ångkokt lax i krämig dillsås
Är du ny med din Thermomix kan det här receptet säkert verka lite skrämmande, då det verkar vara många moment och tillbehör. Men ta det bara lugnt så ska jag guida dig igenom det här :) Resultatet blir fantastiskt god lax i smakrik och god sås.
![Ångkokt lax i krämig dillsås](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210609a.jpg)
Tillaga riset
1 liter vatten
20 g olja
1 tsk salt
250 g ris
Häll vattnet, olja och salt i mixerskålen. Sätt korginsatsen på plats, väg upp riset i insatsen. Gå vidare till nästa steg:
![Ångkokt lax i krämig dillsås Thermomix](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210609b.jpg)
Ångkokt lax i varomatillbehöret
4 laxfiléer utan skinn
Salt & peppar
olja att smörja in formen med
Lägg på “locket” och därefter Varoma-bunken och Varomainsatsen. Smörj varomainsatsen med lite olja. Lägg på laxen och krydda med salt och peppar. Lägg på locket.
Koka:
20 min / 100°C Varoma / hastighet 4
När riset och laxen är färdig, ställ åt sidan och gör såsen.
Dillsås
60 g gul lök (dela gärna i kvartar) = ca 1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
10 g smör
400 g grädde
2 grönsaksbuljongtärningar
2 tsk tomatpuré
1 msk djupfryst hackad dill
liten nypa chiliflakes
1 tsk majsmjöl, för redning
Lägg gul lök och vitlök i mixern. Mixa
5 sekunder / hastighet 5
Skrapa ner löken från kanterna.
Lägg i smöret.
3 minuter / 120 grader / hastighet 1
Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen puttra upp.
5 min / 98 grader / hastighet 1,5
Till servering:
extra dill
grönsaker (på fotot gröna kikärtor)
![Läcker lax](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210917.JPG.jpg)
Givetvis behöver man inte ångkoka laxen, det går precis lika bra att steka den. Såsen till är fortfarande lika fantastiskt god :) Och tycker du att såser ser annorlunda i färgen på det sista fotot så beror det på mer tomatpuré och en gnutta chiliflakes.
Reklam:
Trädgårdsdrömmar och skördetid
Det har varit en helt fantastisk trädgårdssommar hos oss. Vår köksträdgård har verkligen levererat fantastiska skördar.
Jag började räkna hur mycket vi skördade, men tappade räkningen. Men det har landat någonstans vid 20 gurkor, 15 squash, 1/2 kg sockerärtor, 2 kg jordgubbar/smulbär, 20 kg tomater, björnbär, rabarber i mängd, morötter, rödbetor, några få majs, sallad, lök, rädisor, kilovis med plommon och örtkryddor.
![Trädgårdsdrömmar och skördetid](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210903a-1.jpg)
Det tar tid. Det är jobbigt. Men, de där stunderna när min lille plutt vaknar på morgonen och smyger ut i morgondaggen och står och äter små 100/1000-tomater “i smyg” och fnissar, då är det värt det. När dottern går ut och plockar morötter, för att de är de godaste i världen och fullkomligt vräker i sig olika grönsaker. Då är det värt det.
![Trädgårdsdrömmar och skördetid](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210903c-1.jpg)
Middagarna då vi går ut och plockar en squash, steker upp i lite vitlök och slår på grädde och låter puttra. Lite örtkryddor och pasta till det. De middagarna känner jag mig orimligt stolt och nöjd.
![Trädgårdsdrömmar och skördetid](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210903d.jpg)
När mina barn har förstått hela vägen, från frö till växt. När de äter grönsaker med glädje och mår bra. Då är jag nöjd.
![Trädgårdsdrömmar och skördetid](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210903b-1.jpg)
Det är dyrt. Ja, jag hade kunnat köpa grönsakerna billigare. Men det handlar om mer än det. Det handlar om att vi mår bra.
Jag älskar vår trädgård. ❤️
![Trädgårdsdrömmar och skördetid](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_210903e.jpg)
Jag hoppas att ni andra som odlar känner samma tillfredställelse av lyx, rikedom och glädje med era odlingar!
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 32 33 34 35 36 … 597 598 Äldre inlägg »