Rågsiktskakor och Fredriks fika

Jag tycker om att baka med surdeg och gör oftast det. Men så står jag där och inser att surdegen sover sött i kylen och min ork och tid är på noll. Visst, jag kan köpa färdigt, men det bär mig emot. Ett säkert kort när det gäller enkla och snabba brödrecept är Fredriks fika. Så jag passar på att tipsa om såväl hans kokbok som hans hemsida. Väl värt ett besök om ni skulle ha missat det.

Rågsiktskakor och Fredriks fika

Rågsiktskakor
till 4 stycken

50 g jäst
5 dl mjölk

0,5 dl flytande honung
715 g (ca 13 dl) rågsikt
2 tsk malda brödkryddor
2 tsk salt
100 g rumsvarmt smör

Rågsiktskakor och Fredriks fika

Ljumma mjölken till 37 grader, smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.

Tillsätt honung, rågsikt, salt och smör och arbeta degen ca 10 minuter i maskin eller för hand till du har en elastisk deg som släpper från bunkens kanter.

Låt jäsa 30 minuter under duk.

Tippa upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i fyra lika stora delar och forma dem till runda släta bollar.

Lägg bollarna på bakplåtspapper och tryck ut till rundlar med handen. Tryck ut en liten rundel i mitten och nagga med en gaffel. Strö över lite rågsikt. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Baka mitt i ugnen i 12-15 minuter tills de får en gyllene färg.

Rågsiktskakor och Fredriks fika

Kan varmt tipsa om Fredriks bok “Matbröd från tekakor och långpannebröd till fröknäcke och lingonlimpa”. Mängder med enklare recept som passar perfekt när man inte ens orkar tänka tanken att väcka surdegen till liv.

Receptet finns även på hans hemsida: fredriksfika.allas.se/ragsiktskakor-recept-pa-ragsiktsbrod

Lämna en kommentar