Kettle-chips har kommit till Sverige

Egentligen borde det vara Chrisse som skriver det här inlägget, för det är han som är tokig i chips här hemma. Och de nya Kettle-chipsen lockade givetvis.

Cameron Healy grundade Kettle Foods i Salem, USA, med en idé om naturligt tillverkade produkter av hög kvalitet. Han startade med en skåpbil och en vision, och började med att sälja ost och rostade nötter till nischade butiker. Under en semester på Hawaii provade han handgjorda chips och föll för smaken. När han strax därefter på en färd genom Europa upptäckte britternas enorma förkärlek för chips föddes idén om att lansera KETTLE® Chips i Storbritannien.

Produktionen sker i Norwich, England, där varje lass potatis inspekteras noga för att sedan skivas direkt ner i sjudande solrosolja. Omrörningen sker för hand och chipsen smaksätts med noga utvalda ingredienser. KETTLE® Chips har tjockare skivor vilket skapar den unika krispighet som bidragit till att göra märket till en favorit världen över.
Källa: Pressutskick 111109

Chipsen finns i följande smaker:
Sea Salt, Sea Salt & Crushed Black Pepper, Sea Salt & Balsamic Vinegar, Honey Barbecue, Mature Cheddar & Red Onion och Sour Cream & Onion samt den tillfälliga smaken Sweet Chilli & Sour Cream.

Och du hittar dem hos ICA, Coop och Axfood.

Millans kommentar: Lite tjockare chips än vanligt. De salta chipsen är goda och verkligen krispiga. Sen kan jag väl tycka att det är onödigt att frakta potatis från England när vi har bra råvaror här. Men det är en annan historia, chipsen får tummen upp iaf.

 

Reklam:

Smördegspiroger med spenat och feta

Frasiga smördegspiroger med en fyllning av spenat och feta är faktiskt inte speciellt svårt att få ihop. God vardagsmat eller kanske till en buffé?

Smördegspirog med spenat och feta
till 3-4 portioner

1 rödlök, skalad, i smala klyftor
1 msk olivolja
100 g färsk spenat
1 klyfta vitlök
150 g fetaost
salt
nymalen svartpeppar

1 rulle (à  250 g) smördeg på rulle
1 äggula

Tillbehör:
sallad (på fotot en grönsallad och en morotssallad)

Sätt ugnen på 200 grader.

Stek rödlöken i olivolja några minuter. Tillsätt spenat och pressa i vitlöken. Smula i fetaosten och smaka av med salt och peppar.

Rulla ut smördegen och dela i 8 rektanglar. Fördela spenatfräset på degrutorna, pensla kanten med äggula och dubbelvik. Förslut med en gaffel och pensla pirogerna med äggulan. Grädda i cirka 15 minuter.

Servera med sallad

Tips: Är du inte vegetarian blir det matigare och godare att blanda små skinkbitar i fyllningen.

I lunchlådan? Absolut inte! Jag förutsåg att det skulle bli sunkigt, men inte fullt så illa som det blev. Dessa ska ätas direkt när de kommer ur ugnen. Inget annat.

Källa: Receptet kommer ursprungligen från Icakuriren, men är delvis ändrat.
http://www.icakuriren.se/mat-dryck/recept/spenatpirog-med-morotssallad/

Reklam:

Glöggprovning – Äppelglögg

Provningen går vidare här hemma och nu har jag fått tag på ytterligare två kandidater, eller egentligen tre men glömde helt av att plocka fram varianten från Kivik med Äpple och kanel. Ja, ja, har ju redan en kandidat med äpple och kanelsmak som jag redan bloggat om.

Kandidaterna idag blev Blossa 2011 – Äpple premium, Äppelglögg från Vinfabriken och sist men inte minst 1911 Herrljunga glögg – Äpple & Kanel. Idag intogs alla tre glöggsorterna rumstempererade (mycket p.g.a. lathet då alla tre falskorna stod framme och ingen hade lagts på kylning).

Jag tror att jag föredrar dem iskalla om jag ska vara ärlig, men de fungerar även varma. Jag har provat i efterhand efter första glöggtestet. ;-)

Färgmässigt så är det Blossa Äpple som är ljusast och Herrljunga Äpple & Kanel som är mörkast och går mer mot gult.

Smakmässigt så känner jag inte någon utpräglad kanelsmak i Blossa, ej heller i Äppelglöggen från Vinfabriken. Självklart smakar Herrljungaglöggen en hel del kanel, konstigt vore det annars. De mest klassiska glöggkryddningen har den från Vinfabriken.

Blossa Äpple har väldigt mild såväl smak som doft, Vinfabrikens Äppelglögg är mer kryddig, doftar mer jul (fast maken påstår att det luktar tvättmedel, vette tusan hur han kom fram till det då vi har parfymfritt tvättmedel ;-)

Herrljunga doftar lite mer konstgjort och syntetiskt när man jämför dessa tre med varandra, och så blir även smaken. När jag smakade Herrljunga glöggen separat så tyckte jag den var god, nu i samband med provsmakningen så är det dock Herrljunga som smakar mest konstgjort.

Blossa Äpple smakar inte så mycket glögg, men är väldigt god och blir min favorit. Maken föredrar Vinfabrikens Äppelglögg. Vill man ha en vitt glögg med äppelsmak som ändå smakar lite jul så är det helt klart Vinfabrikens Äppelglögg man ska köra på.

Den finns på Systembolaget (nr 90158) för 25 kr vilket är ett riktigt fynd. Coop tog närmare 30 kr för samma flaska, har inte hittat den alls på ICA. Blossa Äppelglögg ligger närmare 40 kr och Herrljunga runt 30 kr.

Så inför det stundande glöggpartyt så satsar vi nog på Vinfabrikens Äppelglögg.

Reklam:

Serranolindad kycklingfilé med italiensksmakande fyllning

4 portioner

Ingredienser:
150 gr blandat från självplocken av delikatesser från Ridderheims inläggningar, t.ex. marinerade vitlöksklyftor, soltorkade tomater, parmesanost. Min mix idag bestod av några marinerade vitlöksklyftor, ganska mycket inlagda basilika tomater och Pomamore tomater med vitlök & örter, några kuber parmesanost, lite örtolja och balsamvinäger.
0,5 kruka färsk basilika
ca 0,5 dl örtolja (från inläggningen)

4 kycklingfiléer
1 paket Jamón Serrano

rotfrukter (potatis, morötter, palsternacka)
olivolja
grillkrydda
grönsallad
balsamico

Gör så här:
1. Lägg vitlöken, tomaterna, olja, balsamvinäger (ca 1 msk), och den färska basilikan i en skål och mixa till en pasta.

2. Snitta kycklingfiléerna på mitten och fyll filén med någon matsked av fyllningen.

3. Rulla ihop kycklingen. Peppra och linda sedan in kycklingen i skinkan.

4. Lägg kycklingen i en ugnsfastform, stick in i stektermometer och sätt in kycklingen i ugnen tills den når en innertemperatur av 70 grader.

5. Lått kycklingen vila någon minut innan du serverar den tillsammans med ugnsrostade rotfrukter, en grönsallad som du toppar med lite balsamico.

Smaklig måltid!

Marias kommentar:
Serverade det hela med vitlöksfrästa färska champinjoner också (som jag råkar älska). Det blir smakrika kycklingfiléer och råkar det bli någon över så går det bra att frysa dem och sen värma dem vid ett senare tillfälle. Personligen fryser jag inte in överblivna rostade rotfrukter, men jag vet att det finns andra som gör det. Jag gillar inte riktigt hur smaken/konsistensen blir.

De marinerade vitlöksklyftorna är enormt goda och det är lätt att stå och äta dem bara rätt upp och ner, så även med den marinerade parmesanosten. Så köp lite extra om du vet med dig att du stoppar i dig lite av delikatesserna innan du har fixat till fyllningen, annars är risken stor att det inte blir någon fyllning alls. ;-)

Reklam:

Millans favorittunnbrödsrulle

Det har varit mycket snack om tunnbrödsrullar här på Salt&Peppar. Finalen i “jakten på sveriges bästa tunnbrödsrulle” är avklarad och vi i juryn fick smaka massor av spännande kombinationer. Men ingen lyckades pricka in min favoritingrediens – avokado. Så idag bjuder jag på min egen favoritrulle!

Tunnbröd, leverpastej, avokado, några tunna skivor krispig rödlök, ärtskott och salt på toppen.

Rulla ihop och njut!

Har någon av dina favoritkombinationer varit med i tävlingen? Eller sitter du fortfarande och håller på din favvorulle?

Reklam:

1 2 3 4 5