Glöggprovning – Äppelglögg

Provningen går vidare här hemma och nu har jag fått tag på ytterligare två kandidater, eller egentligen tre men glömde helt av att plocka fram varianten från Kivik med Äpple och kanel. Ja, ja, har ju redan en kandidat med äpple och kanelsmak som jag redan bloggat om.

Kandidaterna idag blev Blossa 2011 – Äpple premium, Äppelglögg från Vinfabriken och sist men inte minst 1911 Herrljunga glögg – Äpple & Kanel. Idag intogs alla tre glöggsorterna rumstempererade (mycket p.g.a. lathet då alla tre falskorna stod framme och ingen hade lagts på kylning).

Jag tror att jag föredrar dem iskalla om jag ska vara ärlig, men de fungerar även varma. Jag har provat i efterhand efter första glöggtestet. ;-)

Färgmässigt så är det Blossa Äpple som är ljusast och Herrljunga Äpple & Kanel som är mörkast och går mer mot gult.

Smakmässigt så känner jag inte någon utpräglad kanelsmak i Blossa, ej heller i Äppelglöggen från Vinfabriken. Självklart smakar Herrljungaglöggen en hel del kanel, konstigt vore det annars. De mest klassiska glöggkryddningen har den från Vinfabriken.

Blossa Äpple har väldigt mild såväl smak som doft, Vinfabrikens Äppelglögg är mer kryddig, doftar mer jul (fast maken påstår att det luktar tvättmedel, vette tusan hur han kom fram till det då vi har parfymfritt tvättmedel ;-)

Herrljunga doftar lite mer konstgjort och syntetiskt när man jämför dessa tre med varandra, och så blir även smaken. När jag smakade Herrljunga glöggen separat så tyckte jag den var god, nu i samband med provsmakningen så är det dock Herrljunga som smakar mest konstgjort.

Blossa Äpple smakar inte så mycket glögg, men är väldigt god och blir min favorit. Maken föredrar Vinfabrikens Äppelglögg. Vill man ha en vitt glögg med äppelsmak som ändå smakar lite jul så är det helt klart Vinfabrikens Äppelglögg man ska köra på.

Den finns på Systembolaget (nr 90158) för 25 kr vilket är ett riktigt fynd. Coop tog närmare 30 kr för samma flaska, har inte hittat den alls på ICA. Blossa Äppelglögg ligger närmare 40 kr och Herrljunga runt 30 kr.

Så inför det stundande glöggpartyt så satsar vi nog på Vinfabrikens Äppelglögg.

Kommentarer

Millan skrev 2011-11-27 klockan 19:49

Jag har också köpt hem en massa nya sorter iår, men änsålänge står alla flaskorna oöppnade här. *suck* Men när jag läser din test undrar jag hur det här äppelvinet hade stått sig mot dem. "Varm & Kall Äppelvin (nr 2423)" http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?searchquery=kanel&sortfield=Default&sortdirection=Ascending&hitsoffset=50&page=3&searchview=All&groupfiltersheader=Default&artikelId=23251&varuNr=2423&filters=searchquery%2c&referringUrl=%2fSok-dryck%2f%3fsearchquery%3dkanel%26sortfield%3dDefault%26sortdirection%3dAscending%26hitsoffset%3d50%26page%3d3%26searchview%3dAll%26groupfiltersheader%3dDefault%26filters%3dsearchquery%252c

Mikael skrev 2011-11-28 klockan 21:05

Man blir lite sugen på att testa dessa nya sorter även om vanlig glögg känns mer som "gammal hederlig jul",det får bli vinfabrikens äppelglögg i så fall!

Åsa skrev 2011-11-30 klockan 20:56

Åhhhhh vad gott...

Lämna en kommentar
Reklam: