Äggets Dag

Äggets Dag

Har ni inget annat för er idag kan ni ju alltid fira att idag, fredagen den 12 oktober är det Äggets Dag :)

http://thinkegg.com/

Reklam:

Morotsbiffar med halloumi

Fick tips om de här; Morotsbiffar med halloumi. Och jag är glad att jag testade för de var helt i min smak! Saftiga och så goda! Receptet kommer ursprunligen från ICA och har ni inte testat är det dags :)

Morotsbiffar med halloumi

Morotsbiffar med halloumi

till 8 biffar

250 g morötter
1 halloumiost (à 200 g)
2 ägg
3/4 dl ströbröd
1 tsk chiliflakes
salt & svartpeppar
olja

tips:
Jag gillar att krydda upp dessa lite mer, 1 pressad vitlöksklyfta är toppen. Även lökpulver och spiskummin är goda i dessa. Vill du lyxa lite extra så strö på riven parmesan sista stunden i ugnen.

till servering:
bulgur
sallad
hummus

Sätt ugnen på 250 grader.

Skala morötterna. Riv morötter och halloumi grovt på ett rivjärn.

Blanda morötter, haloumi, ägg, ströbröd, chiliflakes och svartpeppar i en skål.

Forma till 8 biffar med oljade händer och lägg på en bakpappersklädd plåt. Pensla med olja.

Ställ in i mitten av ugnen 15–20 minuter, tills de får fin färg.

Källa: https://www.ica.se/recept/morots-och-halloumibiffar-720975/

Tips: De är godast helt nya från ugnen, men fungerar att värma i micron dagen efter också.

Reklam:

Korv i termos – bästa utflyktsmaten

Jag har inte bloggat om detta tidigare, för jag tänkte att “alla” vet säkert redan. Men varje gång vi är i skogen tillsammans med vänner så är det någon som utropar – oj vad smart. Så det är nog dags att skriva ett blogginlägg om detta; “Kokt korv i termos – bästa utflyktsmaten”.

Korv i termos - bästa utflyktsmaten

Kokt korv i termos – bästa utflyktsmaten

Värm termosen genom att hälla i kokande vatten och låt stå en stund.

Häll ut och tryck ner korven (jag brukar inte förkoka). Häll på nytt kokande vatten. Färdigt :)

Sen är det bara att servera med bröd. Tänk på att ta med en tång också, så att du får upp korvarna utan att bränna dig på vattnet.

Tips: Välj någon korv med skinn, typ wienerkorv. Skinnlösa korvar har en tendens att börja upplösas om de blir liggande i vatten.

Packlista:

* Termos med varmvatten + korv

* tång att ta korven med

* Korvbröd

* Liten flaska eller burk med ketchup / senap

* Rostad lök

* Servetter / papper / våtservetter / handsprit

* Påse att samla allt skräp i

* Dryck: vatten / kaffe / te / saft / varm choklad

* Något att sitta på / filt / sittunderlag

Fler tips på utflyktsmat

Soppor till utflyktsmat

Värmande grönsakssoppa i termos >>

Krämig potatis- och palsternackssoppa >>

Potatissoppa med grädde samt Surdegsbaguetter med brie och salami >>

Kalla alternativ till picknic

Fredriks Tonfiskröra till picknicken >>

Picknickwraps med mozzarella och pesto >>

Kesofrutti-mellanmål >>

Reklam:

Snabbrimmad torsk

Det här med att rimma torsk. Redan här suckar flera av mina vänner och tror att det är jättesvårt, men det är det inte! Så nu tar vi svårigheten ifrån det och här får ni en enkel förklaring hur man gör snabbrimmad torsk.

Anledning att rimma? För att torsken ska bli både godare, fastare och hålla ihop bättre under tillagningen.

Snabbrimmad torsk

Snabbrimmad torsk

Koka upp 4 dl vatten och blanda med 1 dl salt. Se till att saltet löser sig.

Blanda med ytterligare 6 dl kallt vatten och vänta tills lagen är kall. Detta kan du göra redan dagen innan och ställa i kylskåpet.

När det är dags att laga fisken, lägg torsken i lagen 10 minuter (kortare tid om det är tunna filéer. Ta sedan upp fisken och lägg i kallt vatten så att saltet sköljs bort. Torka av torsken med papper eller handduk och tillaga sedan som vanligt.

OBS! Du ska inte återanvända lagen.

Hur man tillagar rimmad torsk / fisk

Hur du sen väljer att tillaga din rimmade torsk är såklart upp till dig. Men ett förslag är att använda sous vide. Torka av fisken och vakuumförpacka. Kör i sous viden:
Torsk: 42-47 grader 40 minuter.
Lax: 50 grader 40 minuter.

Du kan även hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör. Lägg ner fisken och låt den bara precis få stekyta.

rimmad torsk lax

Härliga recept med rimmad fisk

Lättrimmad halstrad lax och smashad potatis

Rimmad torskrygg med jordärtskockspuré och brynt smör

Men det är inte bara fisk som går att rimma, du kan även rimma kyckling:
Rimmad kyckling – perfekt till buffé

Reklam:

Ugnsbakad sötpotatis och korv – allt i ett

Hela middagen i en form, smidigare än såhär blir det inte. Variera genom att blanda med andra rotfrukter och byt ut korven mot vegetariska biffar.

Ugnsbakad sötpotatis och korv
till 4 portioner

500 g sötpotatis
2 morötter
olja

1 röd paprika
200 g småtomater
3 smakrika korvar

till servering:
2 salladslökar
creme fraiche

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och tärna sötpotatis och morötter och lägg i en ugnsform. Ringla över olja och sätt in i ugnen 15 minuter.

Kärna ur paprikan och skär i bitar. Dela tomaterna på mitten. Skär korven i stora bitar. Lägg allt i ugnsformen och sätt in ytterligare 15 minuter.

Skiva salladslöken och strö över. Servera med en klick creme fraiche.

Reklam:

1 2 93 94 95 96 97 597 598