Mimosa – bubbel och apelsinjuice tillsammans
En klassisk mimosa innehåller två ingredienser – färskpressad apelsinjuice och champagne. Men det går precis lika bra med vilket bubbel som helst, tycker jag.
Lika enkelt som gott. Bara blanda lika delar bubbel med apelsinjuice och drick :)
Frukostlyx.
True Colours Nr 77024 hos Systembolaget
35 kr för en liten flaska på 200 ml
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, kex, gråpäron och citrus. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur.
Källa: https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/true-colours-7804501
Om du köper True Colours cava går fem kronor per såld flaska går direkt till Regnbågsfonden och deras arbete för mänskliga rättigheter i hela världen.
God Morgon EKO Apelsin
Den här juicen har vi pressat av solmogna ekologiska apelsiner. Frukterna har fått växa och mogna på egna vilkor, utan syntetiska kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Frukterna odlas med omsorg om både dig och miljö, i harmoni med naturen. En riktigt god morgon, helt enkelt.
Källa: https://godmorgon.com/se/produkter/god-morgon-eko/
Reklam:
Belgiska Liège-våfflor
Jag skrev igår om sockerkaks-våfflorna vi gjort hela sommaren. Givetvis var jag sugen på att göra de där med riktigt krispig yta också och testade några olika recept. Här är det jag till slut kom fram till. Tänk dock på att du måste planera, för smeten tar ungefär 2 timmar att göra, inkl. jästiden.
Liège är en stad i Belgien, där den här typen av våfflor är deras specialitet. Skillnaden från den andra Belgiska våfflorna är att dessa görs på jäst och pärlsocker. Pärlsockret karamelliseras då våfflorna gräddas och resultatet blir en krispig yta och mjukt sött inre. Tänk på att det tar sin lilla tid med smeten då den ska jäsa. Receptet nedan är en blandning av flera olika jag hittade på amerikanska sajter som jag sen försökt att mixa ihop till ett vettigt svenskt recept.
Belgiska Liège-våfflor
till 10 stycken
280 g vetemjöl
1,5 msk råsocker eller cane sugar
1 krm vaniljpulver
2 tsk torrjäst för söta degar
0,5 tsk salt
1 dl ljummet vatten
3 ägg
250 g smör (smält i en kastrull på spisen)
2,5 dl pärlsocker
serveringsförslag:
grädde/glass
färsk frukt/bär
chokladsås/nutella
sylt
Blanda mjöl, socker, vaniljpulver, jäst och salt i bunke och blanda ihop. Gärna med maskin.
Häll i vatten och mixa på lågt varvtal ca 30 sekunder.
Tillsätt ett ägg åt gången och mixa lite mellan varje ägg.
Mixa på låg hastighet och häll ner smöret i en stråle tills smeten är tjock och jämn.
Låt jäsa 1,5 timme.
Tillsätt pärlsocker och rör försiktigt runt. Låt jäsa ytterligare 15 minuter.
Nu är smeten redo att användas :) Grädda tills de är gyllene. I min maskin tar det ca 3,5 minut.
Våfflorna är godast när de kommer direkt från järnet. Om de får ligga behåller de sin krispighet men känns lite segare och blir inte lika goda.
Servera med lite grädde, bär och chokladsås :)
Reklam:
Belgiska våfflor – enklaste “sockerkaksvarianten”
Sommarens bästa fika här hemma har utan tvekan varit dessa våfflor! De innehåller bara sånna saker vi har hemma och går snabbt att göra. Det enda vi inte alltid har hemma är grädde till servering, men det har jag vid spontana besök sagt åt gästerna att köpa med sig. Mycket uppskattad fika är det iaf. Belgiska våfflor – enklaste “sockerkaksvarianten”!
Dessa våfflor är mjuka och påminner lite om en kompakt sockerkaka. Vill du ha riktiga belgiska med den karamelliserade ytan så klicka dig hit
>> Belgiska Liège-våfflor >>
![Belgiska våfflor grundrecept](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_180718a.jpg)
Belgiska våfflor – enklaste “sockerkaksvarianten”
till 8 stycken
125 g rumsvarmt smör
3 ägg
100 g socker
1 tsk vaniljsocker
250 g mjöl
3 g bakpulver
2 dl mjölk
serveringsförslag:
grädde/glass
färsk frukt/bär
chokladsås/nutella
sylt
Vispa med elvisp ihop smör, ägg, socker och vaniljsocker ordentligt.
Blanda mjöl och bakpulver och rör i på lägsta hastighet. Tillsätt mjölken och vispa på lägsta hastighet så att allt precis blir blandat.
Värm upp våffeljärnet och testa dig fram till hur mycket smet per våffla du behöver. I mitt järn behövs det ca 4 msk smet.
Tillbehör, bara att plocka och toppa med vad man vill.
Våfflorna i bakgrunden är Belgiska Liège-våfflor.
![Belgiska våfflor - enklaste "sockerkaksvarianten"](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_180718d.jpg)
Serverade med grädde, nutella och skivad banan.
![Belgiska våfflor med jäst](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_240513.jpg)
Jag har testat och experimenterat en hel del med olika recept på just Belgiska våfflor. Detta nedan är snäppet godare än de här ovan. MEN de kräver jäst och är lite besvärligare att göra. Men har du tid så kan jag rekommendera dessa.
Belgiska våfflor med jäst
100 g smör
4,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 tsk salt
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
7 dl vetemjöl
3 ägg
till stekningen: lite smör till våffeljärnet
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölk och smörblandningen.
Blanda i salt, socker och vaniljsocker och mjöl.
Separera äggulor och äggvitor, vispa ner äggulorna i smeten.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten.
Täck bunken med plastfilm och låt jäsa 30 minuter.
Smöra järnet och grädda våfflorna.
Reklam:
Pastasås med pulled pork
Pulled pork, den där moderätten som 2013 gick från nästan okänd till ett av de mest sökta matorden på Google. Jag tycker själv det är gott, men för att det ska bli gott så behövs en rejäl bit kött och sen behöver man äta rester i evigheter. Men här har ni det absolut bästa tipset av vad ni ska göra av resterna. Den här pastasåsen är så god att det är dags att göra pulled pork igen, bara för att få rester!
Tips: Beroende på hur mycket kött du har så kan receptet behöva modifieras lite. Men i med en burk krossade tomater till och krydda upp lite mer om det blir torrt. Eller häll på lite vatten och tomatpuré om du inte behöver fullt så mycket mer vätska.
Pastasås med pulled pork
till 4 portioner
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 squash (ca 300 g)
olja
1 burk krossade tomater
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 kycklingbuljongtärning
gnutta chiliflakes
400 g pulled pork
3 tomater
till servering:
pasta
parmesan
Skär gul lök, vitlök och squashen i tärningar och fräs i lite olja i en gryta.
Tillsätt krossade tomater, kryddor och kött och se till att det kokar upp.
Hacka tomaterna och blanda ner och låt puttra tills allt blivit varmt. Har du tid går det utmärkt att låta den stå och puttra ganska länge, så att smakerna verkligen hinner gosa ihop sig.
Servera med pasta och nyriven parmesan.
Reklam:
Köttfärssås och vinet Leaping Horse
Köttfärssås, så enkelt och så gott. Just idag hade vi tänkt korka upp en flaska rödvin, så det blev perfekt att smaksätta såsen med vinet också.
Köttfärsås
till 4-5 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olja
500 g nötfärs
2 tsk torkad rosmarin
salt & peppar
1-2 dl rött vin
1 burk pastasås napolitana
några tomater
till servering:
pasta
parmesan
basilikablad
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Hacka gul lök och vitlök och fräs i lite olja i en gryta. Tillsätt nötfärs, rosmarin, salt & peppar. Låt fräsa en stund tills nötfärsen fått lite yta på sig.
Slå på vinet och låt koka upp.
Tillsätt pastasåsen. Hacka tomaterna och lägg i. Låt puttra tills det är dags att äta, gärna i några timmar om du har tid, så att smakerna hinner sätta sig ordentligt.
Om vinet:
Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av plommon, kaffe, choklad, svarta vinbär, örter och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
Leaping Horse Nr 2695 hos Systembolaget
Pris: 89 kr
Källa: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/leaping-horse-269501
Ett lätt rödvin som passar perfekt när maten inte är så kraftig. Bra pris dessutom. Ett vin jag gärna köper hem igen.
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 95 96 97 98 99 … 597 598 Äldre inlägg »