Glöggmingel 2017

Söndagen den 10 december bjöd vi in till vårt årliga glöggmingel. Inser att jag aldrig skrev något inlägg förra året!

I år var vi 12 vuxna och 11 barn och för att balansera upp allt det söta så brukar jag försöka få in en del lite matigare jultapas och så finns det alltid korv med bröd som komplement till framför allt barnen.

I år bjöd vi på;
Rostad mjuk pepparkaka med västerbottenscrème och parmachips
Rostad mjuk pepparkaka med ädelostkräm med päron
Bacondadlar
Julskinksrulle med smak av sötstark senap och persilja och surdegsknäcke
Ädelostkräm på kanelknäcke med kryddkokta aprikoser
Päronsnitt med ädelost och parmaskinka
Skurna pepparkakor som serverades med färskosttopping med smak av lingon eller syltad ingefära samt grönmögelost och fikonmarmelad för den som så önskade
(köpta) Pepparkakor
Lussebullar
Korv med bröd
Clementiner

På godisfronten blev det i år;
Limefudge
Lingonfudge
Rocky Road fudge
Mozart kulor
Nougatcrisps
Pollykola
Skumtomtar

Jultapas - glöggmingel 2017

Min tallrik i år med lite smått och gott.

Rostad mjuk pepparkaka med västerbottenscrème och parmachips

Rostad mjuk pepparkaka med ädelostkräm och päron

Riv 140 gr gräddädelost och blanda det med 1 dl Kesella 10% eller Turkisk yoghurt till en slät kräm. Ställ i kylen och låt mogna i minst en timme.

Skiva en mjuk pepparkaka i ganska tunna skivor. Lägg dem på ugnsgallret och rosta dem i 175 gr i ca 10 min. Passa dem så att du inte bränner pepparkakan. Du  kan behöva vända på dem efter ungefär halva tiden. Beroende på din ugn så kan du behöva någon minut till. Låt dem sedan svalna på ett galler. Detta kan du göra dagen innan och sedan förvara de rostade pepparkakorna i en lufttät burk. Dessa jultapas går inte att förbereda särskilt lång tid i förväg då ädelostkrämen mjukar upp den rostade pepparkakan och allting blir bara till en sörja om de får stå för länge. Det är samma sak om det skulle bli något över, de går tyvärr inte att spara.

Montera dessa jultapas genom att lägga upp den rostade pepparkakan på ett serveringsfat, klicka på en klick med ädelostkrämen och sedan en skiva päron. Se till att du inte har ett för mjukt och moget päron. För denna tapas vill du ha ett krispigare päron!

Kryddkokta aprikoser

Ingredienser:
1 dl vatten
2 msk honung
1 kanelstång
6 kryddnejlikor
1 lagerblad
10 torkade aprikoser

Gör så här:
1. Koka upp vatten, honung, kanelstång, nejlikor och lagerblad.
2. Dela aprikoserna i halvor. Låt aprikoserna koka sakta i kryddlagen ca 10 minuter. Låt aprikoserna kallna i lagen.

Källa: Ica.se

Kanelknäcke med ädelostkräm och kryddkokta aprikoser

Bryt isär kanelknäcket i mindre bitar. Klicka på ädelostkrämen och toppa med de kryddkokta aprikoserna.

 

Päron med ädelost och parmaskinka

Skär klyftor av ett fast päron. Skär gräddädelost i stavar. Lägg en bit ädelost på päronet och linda runt en skiva parmaskinka.

En väldigt trevlig eftermiddag och som alltid har jag halva kylen full av godis. Är imponerad av att barn (och vuxna) lyckades sätta i sig en stor låda med skumtomtar, men å andra sidan så gick nästan 3 kg clementiner åt också. Med andra ord så blev det både onyttigheter med en hel del frukt också. :)

En del av de jultapas som jag gjorde till årets glöggmingel kanske kan passa inför morgondagens uppesittarkväll?

Kommentarer

Marie Gurell skrev 2017-12-23 klockan 21:11

Vilken massa godsaker. God Jul på er!

Millan skrev 2017-12-26 klockan 19:40

Wow, vilket glöggmingel och vilken perfekt kombination av mat och sött! Förstår att gästerna var nöjda!

Lämna en kommentar




*