Bistro Rigoletto
Det finns massor av restauranger i Stockholm och jag har lika svårt varje gång att försöka avgöra vilken jag ska besöka. Som tur är har jag en jobbarkompis som både har god smak och dessutom ätit på väldigt många ställen i just Stockholm, som kan tipsa mig. Den här gången berättade han om Bistro Rigoletto och vi bokade bord där.
Nu var det här en mysmiddag för Chrisse och mig, så fotograferandet var inte det viktigaste, så håll tillgodo med lite småsuddiga mobilfoton.
Till vänster: Charcuteries de la maison – 165 kr
Husets charkuterier
Till höger: Soupe de topinambour – 125 kr
Jordärtskockssoppa med halstrad pilgrimsmussla
Millans kommentar: Soppan jag åt till förrätt var riktigt gräddig och god. Pilgrimsmusslan perfekt stekt. En förrätt som faktiskt inte kunde bli bättre på något sätt.
Steak frites – 295 kr
Grillad ryggbiff med ugnsbakade cocktailtomater, béarnaise och pommes frites
Chrisses kommentar: Perfekt tillagad, smarrigt och riktigt goda pommes till, som inte syns på fotot. Jag är inte så förtjust i varma tomater, så det tillbehöret gick inte riktigt hem hos mig. Men det är ju min smak.
Truite arc-en-ciel – 265 kr
Halstrad regnbågsfilé med brynt smör, trattkantareller, sockerärtor, rostade hasselnötter, pepparrot, musselskum och potatispuré
Millans kommentar: Det här var riktigt mycket mat! Två rejäla bitar lax och rikligt med tillbehör. En stor skål med potatispuré gömmer sig ute till höger på fotot också. Jag kan lova att jag blev både mätt och nöjd. Jättegott!
Framboise Royale – 75 kr
Hallonsorbet med champagne
Chrisses kommentar: Väldigt god sorbé men lite udda med champagnebadet.
Vi kan sammanfatta det hela med att vi var väldigt nöjda med vårt besök! Atmosfären i lokalen är lite “stökig”, men samtidigt gör det att stället känns livfullt. Vi satt i närheten av köket och såg rätterna som kom därifrån och allt såg faktiskt bra ut. Vi kan definitivt tänka oss att komma hit igen!
Bistro Rigoletto
Kungsgatan 16
111 35 Stockholm
Telefon: 08-502 571 20
http://www.bistrorigoletto.se/
Reklam:
Limesnitt
Ingredienser:
6 dl mjöl
2 dl socker
200 gr smör
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 msk sirap
1 lime (skal + 2 msk limejuice)
Gör så här:
1. Rör ihop mjukt smör med socker. Ha i sirapen och blanda väl.
2. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det så att allting blandas väl.
3. Tvätta limen noga! Riv skalen och pressa ut limesaften. Mät upp 2 msk (ev. rester kan du använda i en marinad till kött om du så önskar!).
4. Blanda i skal och juice från limen, precis bara så att allt blivit blandat och degen går ihop sig.
5. Gör längder av kakdegen och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna lite lätt.
6. Grädda kakorna i 175 grader i 12-15 minuter, eller tills de är gyllene i mitten av ugnen.
7. Låt dem svalna något och skär dem sedan på snedden. Låt kakorna svalna helt på plåten innan du packar ner dem i en burk.
Marias kommentar:
Kakorna går utmärkt att frysa! Limen gör att de känns lite fräschare i smaken. Du kan givetvis utesluta limen så blir det vanliga kolasnitt i stället. Detta är ett gammal arkivrecept som har blivit liggandes. Jag brukar vanligen baka dessa under sommaren då jag vill ha lite fräschare smak på kakorna och då tycker jag att lime är perfekt att smaksätta med.
Nu när julen närmare sig så kan det dock vara gott med något som bryter av lite mot alla juliga smaker, så varför inte baka dessa nu till julens fikastunder?
Reklam:
Mandelcréme och Pistagecréme
Jag har tidigare bloggat om vårt besök på den stora matmässan i Stockholm och här kommer ännu ett inlägg som uppföljning på det.
En av montrarna som verkligen lockade oss var OliOli. Läckra oljor i mängd, men speciellt två av burkarna med kräm lockade. Redan när vi stod där med vars en provsmakningssked hade vi nog kunnat äta upp dem. Men vi bestämde oss för att de fick följa med hem istället.
Mandelcréme tillverkad av siciliansk mandel av bästa kvalitet. Ljuvlig till bakverk, desserter eller att äta bara som den är.
Källa: http://www.olioli.se/choklad-konfektyr/mandelcrme
Pistagecréme tillverkad av siciliansk pistage av bästa kvalitet. Ljuvlig till bakverk, desserter eller att äta bara som den är.
Källa: http://www.olioli.se/choklad-konfektyr/pistagecrme
Och krämen fick bli fyllning i världens godaste “kanelbullar”, som då inte längre är kanelbullar. Vi utgick från vårt favoritrecept på vetedeg, som är lussekatterna från Vetekatten. Vi följde receptet, men uteslöt saffran. Sen kavlade vi ut degen och gjorde en fyllning med 110 g smör + 120 g kräm (till halv sats deg).
Pistagebullarna blev riktigt goda.
Men den solklara vinnaren blev mandelbullarna. Jäklar vilka goda bullar alltså! Fyllda på samma sätt som pistagebullarna och toppade med hackad sötmandel.
De här tog snabbt slut..
Krämen var jättegod i bullar och vi tror att den är en höjdare som fyllning i tårtor, kanske blandad med vispad grädde? Någon av våra läsare som har fler förslag på vad vi kan använda krämen till?
Reklam:
Glöggprovningen fortsätter – Alkholfria glöggsorter
Som jag berättade så gick inte våra planer på glöggprovning så som vi tänkt, så vi fick helt enkelt dela upp det på två helger. Förra veckan bloggade vi mestadels om de alkoholhaltiga sorterna, den här veckan fortsätter vi med de alkoholfria sorterna.
I startfältet har vi två “traditionella” glöggsmaker och två smaksatta.
Herrljunga glögg
God Jul Glögg från Saturnus
Glögg alkoholfri med Tranbär från ICA
Äpple & Rabarb Glögg från Kullabyggdens Musteri (fotot nedan)
Vi satt där och smakade, den ena sötare och mer sockerfylld än den andra. Det hela sammanfattades egentligen ganska bra när Teresa bad om vatten för att hon fått nog. Det här med alkoholfria glöggsorter är verkligen inte kul. När det är alkohol i blir glöggsmaken betydligt godare. Utan alkohol blir det bara varm riktigt sockersöt saft av det hela. De smaksatta sorterna gick inte alls hem hos oss. Tranbären hade vi stora förhoppningar om, då transbärssaft inte är speciellt sött. Men detta var sött sött sött. Äpple & Rabarb var ganska god i smaken, men den smakade inte glögg.
Av de traditionella var Herrljungas glögg den som hade bäst både doft och smak och den blir därmed vinnaren i kategorin alkoholfri glögg.
Helt nybakade och underbara lussekatter! Bästa receptet som ger både saftiga och hållbara bullar hittar ni här!
Men vad är en glöggprovning utan pepparkakor och ädelost? I jämförelse med “riktig” mögelost är ju inte tuberna någonting, men vi var ju tvugna att fortsätta testa Kavlis nyheter. Vem minns förra årets Ädelost med Granatäpple? I år har de istället valt att smaksätta med Apelsin och nejlika. På pepparkaka smakade denna helt okej, lite sötare i smaken än den rena ädelosten. Däremot tyckte vi inte alls att den smakade gott när den hamnade på knäcke. Nä, mycket märkligt. Den klassiska ädelosten är vinnaren.
Med detta avslutar vi årets glöggtester. Eller, jag ska nog inte säga förmycket. Dyker det upp något mer i kul i butiken så är jag ju inte direkt svårövertalad att testa :)
Reklam:
Pastagratäng med skinka och brieost
3 portioner
Ingredienser:
250 gr okokt pasta
125 gr rökt skinka
275 gr färska champinjoner
1 kula mozzarellaost
100 gr kantskuren brieost
200 gr Cremé Fraiche med smakt av franska örter och vitkök
salt, svartpeppar, herbs de provencale
Gör så här:
1. Kokta pastan al dente.
2. Kvarta champinjonerna och fräs dem hastigt i en stekpanna så att vätskan kokar bort. Salta och peppra.
3. Blanda i en stor bunke creme fraichen, skinka, tärnad mozzarella och brieost. Vänd ner pastan och smaka av med ev. mera salt, svartpeppar och herbs de provencale.
4. Sätt in i 200 gr varm ugn i ca 15-20 min. Precis bara så att osten smälter och det hela får lite färg. Passa så att det inte bränns.
Marias kommentar:
En pastagratäng som kom till efter en kylskåpsrensning. Hade en bit gammal brieost, lite strimlad rökt skinka och en mozzarellaost som närmade sig bäst-före-datumet som det var dags att göra någonting med. Efter lite mer letande så hittade jag även en burk smaksatt creme fraiche och så ett halvt paket pasta. Sagt och gjort, en pastagratäng fick det bli. Den är godast när den är nygräddad, men det fungerar att frysa och sedan värma i micron. Den blir dock torrare då, så en extra klick creme fraiche skadar inte innan du värmer den igen i så fall.
Reklam:
1 2 3 4 Äldre inlägg »