Saftiga Lussekatter med Vetekattens deg

Jag har recept på perfekta lussekatter, men ändå inbillar jag mig att de kan bli bättre. Och i år blev de faktiskt ännu bättre! Äntligen ett recept att hålla fast vid! En klar skillnad var tydligen att de höll sig saftiga även dagen efter, men det vet jag inget om då Chrisse åt upp dem.. Tur att jag hann gömma lite i frysen!

Med detta vill vi även pasa på att önska er alla en riktigt härlig lucia!

Lussekatter med Vetekattens deg
till ca 35 bullar

Och på förekommen anledning, tack Linda, så vill jag bara förtydliga lite innan ni börjar baka. Det ska bara bli en deg av detta. Man börjar med Raskdegen och låter den jäsa. Sen tillsätter man alla ingredienserna, utom mjölet, till botgöringen och börjar arbeta degen. Man blandar alltså ner botgöringsingredienserna ner i första degen. Det blir alltså bara en deg mot slutet.

Raskdeg:
50 g jäst (för söta degar)
2, 5 dl rumstempererad standardmjölk
100 g strösocker
350 g vetemjöl special

Botgörning:
2,5 dl 37 grader varm standardmjölk
150 g strösocker
200 g smör (rumsvarmt) skuret i bitar
10 g salt
2 påsar saffran
1 ägg
750 g vetemjöl special

russin
glögg

sockerlag:
1/2 dl socker
1/2 dl vatten

 

Lös upp jästen i mjölken med visp. Tillsätt sockret och mjölet och arbeta fram en elastisk deg. Ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter förhand.

Täck över raskdegen och låt jäsa till dubbel storlek på varm plats i ca 30 minuter.

Tillsätt alla ingredienserna utom mjölet till botgöringen och arbeta degen. När allt blivit blandat tillsätter du mjölet. Bearbeta degen ca 15 minuter för hand eller 10 minuter i maskin. När du är färdig ska du kunna dra ut degen till en tunn hinna utan att den brister.

Täck degen med plastfolie och låt vila i 30 minuter.

Lägg russinen i glögg och låt dra tills du ska använda dem.

Koka upp vatten till sockerlagen, blanda med socker och se till att det löser sig. Låt svalna.

Arbeta ut lussekatter av degen och tryck ner russin. Jäs i ca 10 minuter. Grädda mitt i ugnen på ca 250 grader tills lussekatterna precis börjar få fin färg. Det tar ca 8 minuter. Pensla med sockerlag direkt när de kommer ut ur ugnen för en extra fin yta och sötma. Sockerlagen gör dessutom att bullarna håller sig saftiga längre.

 

Källa: Vete–Kattens servering och kafferum i Stockholm. Dock är receptet en hörsägen, så jag kan inte lova att det stämmer exakt med deras recept. Men det blir bra iaf!

 

Millans kommentar/uppdatering: Detta har blivit ett riktigt favoritrecept hemma hos oss. Sedan vi gjorde det 2012 har vi inte ens testat fler recept på lussekatter, för dessa är verkligen perfekta. Vi använder även den här degen till kanelbullar, fast utesluter då saffranen ur degen. Resultatet blir de saftigaste och godaste bullarna vi någonsin lyckats med. Fungerar utmärkt att frysa och sen tina på svag värme i micron 5-8 minuter.

Tips på andra riktigt bra recept på saffransbullar:
Lussekatter utan Kesella
Lussebullar med Kesella

 

Kommentarer

Linda Griffin skrev 2012-12-13 klockan 10:26

De ser onekligen goda ut :) Lite otydligt i receptet dock, jag trodde först det var två olika recept på bullarna, men läste sedan i en kommentar under länken att degarna skulle bakas ihop. Det framgår inte så tydligt i receptet, kanske skriva till? Kram :)

Marie skrev 2012-12-13 klockan 10:32

De ser verkligen goda ut. Det doftar nybakat ända hit. Trevlig Lucia på er också.

Millan skrev 2012-12-13 klockan 12:01

Jag har skrivit om "mitt" recept något. Men det kanske fortfarande är otydligt? Kom gärna med förslag på förbättringar så ändrar jag!

Linda Griffin skrev 2012-12-14 klockan 19:43

Det som jag tycker är otydligt, är när de två olika degarna skall bakas ihop? Eller så är det jag som är lite trött :)

Millan skrev 2012-12-14 klockan 20:15

Trött eller inte, recepten ska kunna följas iaf :) Så tack Linda! Jag förtydligar lite i inledningen till receptet!

Linda Griffin skrev 2014-12-10 klockan 22:14

Har bakat enligt detta receptet idag och jäklar vad bra det blev! Gjorde saffransbullar med fyllning (typ kanelsnäckor) och degen var helt underbar att arbeta med. Kommer definitivt användas om igen.

Jul i vårt hus – MrsLi skrev 2015-12-16 klockan 21:14

[…] De bästa bullarna bakas utifrån detta receptet: https://saltpeppar.se/lussekatter-med-vete-kattens-deg/ […]

Rakel skrev 2016-11-27 klockan 16:09

Man ju säga att kalljästa saker smakar mer så jag brukar ofta halvera jästen och låta det jäsa längre tid och/eller kallare. Men skulle det funka med en raskdeg? Eller ska man kanske testa med raskdeg enligt recept och sen låta bortgöringen jäsa kallt och länge istället? Någon som testat olika varianter? Just nu kör jag dock på en sats av ovan helt enligt receptet :-)

Millan skrev 2016-12-01 klockan 21:11

Hej Rakel! Jag håller med om kalljästa saker, men i det här fallet har jag inte testat. Bakning är inte min starka sida så jag är dålig på att experimentera med det. Men om du hittar en lösning som fungerar får du gärna dela med dig! Hoppas du blev nöjd med omgången du just bakat!

Tine skrev 2016-12-05 klockan 16:26

Ska man inte pensla med ägg innan de ska in i ugnen för att få den glansiga ytan?

Millan skrev 2016-12-05 klockan 20:44

Tine: Den glansiga ytan, som dessutom ser till att lussekatterna förblir saftiga, gör man i det här fallet med sockerlag. Testa så ska du se att det blir jättebra resultat :) Lycka till!

Sari skrev 2016-12-13 klockan 12:20

Millan o Rakel. Enligt boken "Konditori Vetekatten" värms aldrig mjölken. 26-28 grader är bästs temperaturen för jäsning. Arbetat med den metoden flera år. Finfint. Tack för omarbetning. Hålker på att testa.

Millan skrev 2016-12-13 klockan 21:23

Tack för infon Sari! Hoppas du lyckas bra med dina bullar!

Lämna en kommentar




CAPTCHA-bild