Saftiga Lussekatter/ lussebullar med Vetekattens deg

Det här med lussekatter och lussebullar. Jag tror jag testat mig igenom säkert 15 olika recept. Jag har läst att man måste använda Arlas kesella som värsta PR-kuppen, men det måste ju gå att få dem saftiga utan? Men till slut, efter många år blev de faktiskt perfekta! Äntligen ett recept att hålla fast vid! En klar skillnad är att de håller sig saftiga även dagen efter och blir bra att frysa.

Med detta vill vi även passa på att önska er alla en riktigt härlig lucia!

Lussekatter med Vetekattens deg
till ca 35 bullar

Och på förekommen anledning, tack Linda, så vill jag bara förtydliga lite innan ni börjar baka. Det ska bara bli en deg av detta. Man börjar med Raskdegen och låter den jäsa. Sen tillsätter man alla ingredienserna, utom mjölet, av botgöringen och börjar arbeta degen. Man blandar alltså ner botgöringsingredienserna ner i första degen/samma skål. Det blir alltså bara en deg mot slutet.

Raskdeg:
50 g jäst (för söta degar)
2,5 dl rumstempererad standardmjölk
100 g strösocker
350 g vetemjöl special

Botgörning:
2,5 dl 37 grader varm standardmjölk
150 g strösocker
200 g smör (rumsvarmt) skuret i bitar
10 g salt
2 påsar saffran
1 ägg
750 g vetemjöl special

russin
glögg

sockerlag:
1/2 dl socker
1/2 dl vatten

Lös upp jästen i mjölken med visp. Tillsätt sockret och mjölet och arbeta fram en elastisk deg. Ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter förhand.

Täck över raskdegen och låt jäsa till dubbel storlek på varm plats i ca 30 minuter.

Ta fram “raskdegen” och tillsätt resten av ingredienserna, utom mjölet, till botgöringen och arbeta degen. När allt blivit blandat tillsätter du mjölet. Bearbeta degen ca 15 minuter för hand eller 10 minuter i maskin. När du är färdig ska du kunna dra ut degen till en tunn hinna utan att den brister.

Täck degen med plastfolie och låt vila i 30 minuter.

Lägg russinen i glögg och låt dra tills du ska använda dem.

Koka upp vatten till sockerlagen, blanda med socker och se till att det löser sig. Låt svalna.

Arbeta ut lussekatter av degen och tryck ner russin. Jäs i ca 10 minuter. Grädda mitt i ugnen på ca 250 grader tills lussekatterna precis börjar få fin färg. Det tar ca 8 minuter. Pensla med sockerlag direkt när de kommer ut ur ugnen för en extra fin yta och sötma. Sockerlagen gör dessutom att bullarna håller sig saftiga längre.

Källa: Vete–Kattens servering och kafferum i Stockholm. Dock är receptet en hörsägen, så jag tror tyvärr inte att det stämmer exakt med deras recept. Men huvudsaken är att det här receptet är toppen!

Millans kommentar/uppdatering: Detta har blivit ett riktigt favoritrecept hemma hos oss. Sedan vi gjorde det 2012 har vi inte ens testat fler recept på lussekatter, för dessa är verkligen perfekta. Vi använder även den här degen till kanelbullar, fast utesluter då saffranen ur degen. Resultatet blir de saftigaste och godaste bullarna vi någonsin lyckats med. Fungerar utmärkt att frysa och sen tina på svag värme i micron 5-8 minuter.

Lussekatter på surdeg

Kan man göra lussekatter på surdeg? Det kan man absolut göra, men du får räkna med att det tar rejält med tid. Jag utgår från det här receptet och gör enligt följande:

Raskdeg – på kvällen:
100 g “sovande” surdeg
2,5 dl kallt vatten
100 g strösocker
350 g vetemjöl special

Rör ihop, täck över och låt vila i rumstemperatur under natten.

Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en deg. Bulkjäs 2-4 timmar. Tiden är verkligen ungefärlig då det som vanligt beror helt på hur varmt du har det hemma. Degar med så mycket smör tar tid på sig att jäsa. Forma lussekatter och låt jäsa övertäckta ytterligare 2-4 timmar. Följ receptet ovan i övrigt.

Fyllda saffransbullar

Tycker du vanliga lussekatter är torra och tråkiga? Vill du göra något annat av dem? Det går ju utmärkt att fylla den här degen. Jag personligen tycker att mandelmassa är krämigt och gott.

Fyllning med mandelmassa
200 g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa (riven)
nymalen kardemumma
vaniljpulver

Gör degen som vanligt, kavla ut den precis som du gör kanelbullar. Rör ihop fyllningen och fördela på degen. Rulla ihop bullar. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Kommentarer

Linda Griffin skrev 2012-12-13 klockan 10:26

De ser onekligen goda ut :) Lite otydligt i receptet dock, jag trodde först det var två olika recept på bullarna, men läste sedan i en kommentar under länken att degarna skulle bakas ihop. Det framgår inte så tydligt i receptet, kanske skriva till? Kram :)

Marie skrev 2012-12-13 klockan 10:32

De ser verkligen goda ut. Det doftar nybakat ända hit. Trevlig Lucia på er också.

Millan skrev 2012-12-13 klockan 12:01

Jag har skrivit om "mitt" recept något. Men det kanske fortfarande är otydligt? Kom gärna med förslag på förbättringar så ändrar jag!

Linda Griffin skrev 2012-12-14 klockan 19:43

Det som jag tycker är otydligt, är när de två olika degarna skall bakas ihop? Eller så är det jag som är lite trött :)

Millan skrev 2012-12-14 klockan 20:15

Trött eller inte, recepten ska kunna följas iaf :) Så tack Linda! Jag förtydligar lite i inledningen till receptet!

Linda Griffin skrev 2014-12-10 klockan 22:14

Har bakat enligt detta receptet idag och jäklar vad bra det blev! Gjorde saffransbullar med fyllning (typ kanelsnäckor) och degen var helt underbar att arbeta med. Kommer definitivt användas om igen.

Jul i vårt hus – MrsLi skrev 2015-12-16 klockan 21:14

[…] De bästa bullarna bakas utifrån detta receptet: https://saltpeppar.se/lussekatter-med-vete-kattens-deg/ […]

Rakel skrev 2016-11-27 klockan 16:09

Man ju säga att kalljästa saker smakar mer så jag brukar ofta halvera jästen och låta det jäsa längre tid och/eller kallare. Men skulle det funka med en raskdeg? Eller ska man kanske testa med raskdeg enligt recept och sen låta bortgöringen jäsa kallt och länge istället? Någon som testat olika varianter? Just nu kör jag dock på en sats av ovan helt enligt receptet :-)

Millan skrev 2016-12-01 klockan 21:11

Hej Rakel! Jag håller med om kalljästa saker, men i det här fallet har jag inte testat. Jag skulle föreslå att man ställer degen i kylen efter att man blandat ner botgöringen i raskdegen. Men teoretiskt sett borde det fungera att göra lussekatter och ställa dem i kylen också. Om du testar får du gärna berätta hur det gick :)

Tine skrev 2016-12-05 klockan 16:26

Ska man inte pensla med ägg innan de ska in i ugnen för att få den glansiga ytan?

Millan skrev 2016-12-05 klockan 20:44

Tine: Den glansiga ytan, som dessutom ser till att lussekatterna förblir saftiga, gör man i det här fallet med sockerlag. Testa så ska du se att det blir jättebra resultat :) Lycka till!

Sari skrev 2016-12-13 klockan 12:20

Millan o Rakel. Enligt boken "Konditori Vetekatten" värms aldrig mjölken. 26-28 grader är bästs temperaturen för jäsning. Arbetat med den metoden flera år. Finfint. Tack för omarbetning. Hålker på att testa.

Millan skrev 2016-12-13 klockan 21:23

Tack för infon Sari! Hoppas du lyckas bra med dina bullar!

Helena skrev 2018-10-11 klockan 15:25

Blir nyfiken på att prova men saknar information. Ska jag arbeta ihop båda degarna innan jag ”arbetar ut lussekatter av degen...”?

Millan skrev 2018-10-12 klockan 19:24

Hej Helena! I inledningen till receptet finns ett förtydligande: "Det ska bara bli en deg av detta. Man börjar med Raskdegen och låter den jäsa. Sen tillsätter man alla ingredienserna, utom mjölet, till botgöringen och börjar arbeta degen. Man blandar alltså ner botgöringsingredienserna ner i första degen. Det blir alltså bara en deg mot slutet." Besvarar det din fråga? Hälsningar Millan

Johannes skrev 2018-12-16 klockan 14:30

Hej ville bara ta tillfället i akt att tacka för detta fantastiska recept. Vi använder det uteslutande sedan jag hittade det för ett par år sedan. Vi gör även saffransbullar med vit choklad och mandelmassa av dem med. Verkligen en hit!

Millan skrev 2018-12-25 klockan 18:38

Tack Johannes för att du berättar och tack för tipset med vit choklad och mandelmassa! Låter supergott!

Lämna en kommentar
*