Världens godaste cannelloni
Har äntligen haft en stund över för att redigera bilderna och skriva ner receptskissen från den underbart goda cannellonin som fanns med på veckomatsedeln från vecka 6. Rekommenderar verkligen alla att göra dessa då de är underbart goda.
Världens godaste cannelloni
ca 6 portioner
400 g färska lasagneplattor
1 burk Creme Bonjour vitlök och örter
3 dl ostsås, jag brukar använda Keldas färdiga ostsås
2 dl riven parmesanost
Fyllning:
1 gul hackad lök
500 gr nötfärs
100 gr rökt skinka
100 gr champinjoner
1 tsk salt
2 krm svartpepper
1 tsk pizzakrydda / valfri örtkrydda
1 dl chilisås
Tomatsås:
2 gula lökar
2-4 vitlöksklyftor
1 msk olja
2 burkar krossade tomater (jag använder Muttis finkrossade)
1 tsk pizzakrydda / valfri örtkrydda
1 tsk salt
4 krm svartpeppar
1 tsk socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
1. Stek lök, köttfärsen, skinka och champinjoner i olja i en stor stekpanna. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och låt det koka ihop, ca 5 min. Låt svalna.
2. Klipp till 12-18 lasagneplattor (beroende på hur stora cannelloni du vill ha), detta förutsatt om lasagneplattorna är i en hel bit. Bred Creme Bonjouren på lasagneplattorna och fördela köttfärsröran på plattorn. Rulla ihop och lägg dem tätt i en ugnssäker form. Häll över ostsåsen.
Maken gillar inte svamp i så det är utsatt tandpetare för att veta vilka som är svampfria i formen sedan när allting är gräddat.
3. Hacka lök och vitlök. Fräs den i olja i en kastrull tills den mjuknar utan att ta färg. Tillsätter de krossade tomaterna och kryddorna. Låt koka i ca 5 min. Häll såsen över rullarna och strö över osten.
Gratinera mitt i ugnen i ca 15 min.
Servera en god sallad till!
Marias kommentar: Det tar lite tid att rulla ihop varje cannelloni, men sen sköter sig rätten själv i ugnen. En härlig mustig smak och det som eventuellt blir över går givetvis jättebra att frys in och sen värma i mikron.
Jävlas det för dig och dina färska lasagneplattor vill spricka när du ska rulla ihop dina rullar eller orken bara tar slut mitt i allting?
Det blir inte lika snyggt, men det går fortare… Då blandar du ihop köttfärsröran med nästan all tomatsåsen, vänder ner burken med creme bonjour fraichen och varvar det hela som en lasagne i stället. Avsluta med ostsåsen och sedan ett lager tomatsås som du avslutningsvis toppar med den färskrivna parmesanosten. Inte alls lika snyggt, men det blir bra det också. ;-)
Den här rätten föll såväl stor som liten i smaken och alla åt med god aptit. Maken blir extra glad om jag är snäll och struntar i att ha i svamp i hans cannelloni. Så jag steker svampen separat och skedar över den efter köttfärsfyllningen så blir vi alla glada. Jag får min svamp som jag tycker förhöjer smaken på hela anrättningen och maken slipper den. Alla är nöjda och glada. Äter samtliga familjemedlemmar svamp så blandar du bara i svampen direkt i köttfärsröran så slipper du stå och dutta när du ska montera ihop dem.
Reklam:
Fiskrisotto
Så har Chrisse varit igång med sina ritottosar igen. Den här gången blev det en med smak av torsk och räkor.
Fiskrisotto
till 3-4 portioner
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
4 dl arborioris
1 dl vitt vin
rivet skal från en halv citron +
1 msk pressad citron
500 g räkor med skal
2 tomater
200 g torskfilé
2 1/2 dl riven parmesanost
1/2 dl finhackad gräslök
salt
Värm vattnet med buljongtärningarna tills dom löst upp sig. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och grovhacka räkorna.
Stek lök och citronskal i oljan i en stekpanna någon minut. Tillsätt riset och låt fräsa 1 minut. Sänkt temperaturen, häll på vinet och låt koka in.
Häll på lite av buljongen i taget och låt koka in på låg värme. Späd efterhand så det tar ca 20 minuter för all buljong att koka in.
Dela tomaterna i tärningar, dela fisken i 2 cm stora bitar. När buljongen kokat in, rör försiktigt ner tomater, fisk, räkor och parmesanost. Låt stå på eftervärme ca 5 minuter. Blanda i citronsaft och gräslök. Smaka av med lite salt.
Reklam:
Fastlagsbullar
Tidningarna testar och jämför vilken ställen som har bästa semlorna, men hur de än testar så kan det inte bli bättre än de hemmalagade. Iår valde vi att testa ett nytt recept som Jennie på kalasgott skrev följande om “Här har ni recept på mina absolut godaste semlor!” Upp till bevis :)
Fastlagsbullar (semlor)
24 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
0,5 tsk grovmalen kardemumma
1 dl strösocker
0,5 dl vit sirap
1 nypa salt
12-14 dl vetemjöl special (ca 740 g)
pensla med:
1 ägg uppvispat
1 msk mjölk
1 nypa salt
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk samt kardemumma. Värm tills fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör om så att den löser upp sig.
Blanda ner socker, sirap och salt. Tillsätt lite i taget av mjölet och knåda degen fin och smidig. Gärna i maskin. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 30 min.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 24 lika stora bullar. Rulla varje bulle rund och slät. Låt jäsa övertäckta i ca 40 min.
Pensla bullarna med ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader, ca 8-10 min.
Fylling till semlor
till 4 st semlor
75 g mandelmassa (vi använder odense marsipan som vi grovriver ner i fyllningen)
3 msk vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
inkråmet från de fyra semlebullarna
2,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
florsocker
Blanda mandelmassa, grädde, vaniljsocker och inkråmet från bullarna till en slät mandelsmet.
Vispa grädden fluffig tillsammans med vaniljsocker. Fyll bullarna med mandelsmeten och spritsa grädden runt om hålet.
Lägg på locket och pudra över lite florsocker.
Källa:
Kalasgott-bloggen finns tyvärr inte kvar längre.
Millans kommentar: Jag är egentligen inte speciellt förtjust i fastlagsbullar, men detta är klart det bästa receptet hittills! Mannen där hemma gjorde tummen upp och sa att de var de bästa han ätit.
Reklam:
Saras tomatsoppa
För ett tag sedan var jag hembjuden till min kompis Sara och fick njuta av en riktigt god tomatsoppa. Givetvis tiggde jag till mig receptet. Men som vanligt kan jag inte hålla fingrarna i styr utan var tvungen att ändra lite i det. Så låt mig presentera min variant på Saras tomatsoppa!
Beskrivning för att tillaga i slowcooker / crockpot hittar du längst ner i inlägget.
Saras tomatsoppa
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
olivolja och/eller smör att steka i
0,5 msk basilika
0,5 msk timjan
3 msk tomatpuré
1,5 dl vitt vin (gör du för slow cooker så minska på vinet, det räcker med 0,5 dl för syrans skull)
2 förpackningar krossade tomater (ca 800 g)
(soppan blir inte bättre än tomaterna, så undvik euroshoppers metallsmakande tomater och lägg pengarna på bra tomater. Saltåkvarns ekologiska är exempelvis riktigt goda.)
3 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong (eller annan variant med kryddor i)
0,5 msk strösocker
gnutta chiliflakes
1 lagerblad
2 dl vispgrädde (ja, du kan göra med magrare grädde, men det är bara att inse att riktig grädde är godast!)
svartpeppar
Serveringstips: Servera soppan med blandade tillbehör så att folk själva kan välja vad de vill ha.
• krutonger
• halloumi (stekt i bitar)
• pumpakärnor (rostade i tort stekjärn med lite salt)
• oliver
• parmesan (hyvlad)
• parmachips (200 grader varm ugn, lägg ut parmaskinka på en plåt med bakplåtspapper. Torka i ugnen ca 10 minuter beroende på skivornas tjocklek. Låt svalna och bryt i bitar.)
• bröd
Tips 2: Soppan är riktigt god att använda som tomatsås till pasta. Toppa gärna med chevre, blir supergott!
Hacka gul lök och vitlök och fräs mjuk i olja eller smör i en kastrull. Lägg i örtkryddor och tomatpuré som får fräsa med en stund.
Häll i vinet och låt fräsa med 1 minut. Lägg sedan i tomater, vatten, buljongtärningar, socker och lagerblad. Låt soppan puttra i 20-30 minuter. Fiska upp lagerbladet och mixa soppan slät.
Tillsätt grädden och låt småkoka ytterligare 5-10 minuter. Smaka av med peppar och eventuellt lite mer örtkryddor om så önskas.
Tillagning i slowcooker / Crockpot
[Inlägget uppdaterat 2016-01-22] Detta har blivit en av mina favoritsoppor, speciellt sedan jag gjorde en variant för slow cooker/crock pot. Du kan följa receptet nedan, jag har skrivit små kommentarer till. Bland annat behöver mängden vin minskas.
• Bortsett från det, hacka löken fint och skippa stekningen av det. Lägg alla ingredienserna i grytan, utom grädden
(ställ eventuellt i kylen över natten och ta fram på morgonen).
• Starta grytan 6 timmar på low.
• Plocka upp lagerbladet. Kör ett par varv med stavmixern och tillsätt grädden.
• Kör på low ytterligare 30 minuter.
Reklam:
Malaco Choco
Malaco har siktet inställt på chokladhyllan i butiken och presenterar tre nya påsar.
pressfoto från Malaco, med tillstånd
De olika påsarna är (text från pressutskicket):
Malaco Choco Favourite består av en blandning av konsumenternas favoritgodisar från Malaco – Gott & Blandat vingummin, skumkantareller, lakritskritor, salta fiskar tillsammans med chokladpuffar och chokladkrisp.
Malaco Choco Crunchy är en blandning av chokladfavoriter såsom chokladdragerade jordnötter, krispiga chokladkulor, chokladpuffar och krispiga chokladbollar.
Malaco Choco Candy är kanske den mest innovativa blandningen med chokladdoppade vingummin och saltlakrits tillsammans med färglada chokladjordnötter och chokladkrisp.
Med posten kom deras nya godisblandningar till mig och godissugen som är ofta är öppnade jag min påse med Malaco Choco Favourite. Det var inte mycket som kom ut ur påsen. Men visst, det står faktiskt att det är 140 g och det tvivlar jag inte på. Lite skumsvampar, många salta fiskar, några skolkritor, några typiska gott&blandat bitar och så nyheterna.. några rispuffar med choklad. Ganska smaklös choklad dessutom. Vaddå choco favourite? Kan vara jag som missförstod allt, men jag trodde det skulle vara mer choklad.
Malaco Choco Candy innehöll betydligt mer choklad, men helt ärligt, det var inte speciellt gott. Slisktigt sött och inte speciellt god choklad.
Så tyvärr blir mitt omdömme, lämna påsarna i butiken. Är det någon som redan hunnit att köpa och testa? Vad tyckte ni? Har jag rätt eller fel?
Reklam:
1 2 3 4 Äldre inlägg »