Världens godaste cannelloni

Har äntligen haft en stund över för att redigera bilderna och skriva ner receptskissen från den underbart goda cannellonin som fanns med på veckomatsedeln från vecka 6. Rekommenderar verkligen alla att göra dessa då de är underbart goda.

ca 6 portioner

Ingredienser:
400 gr färska lasangeplattor
1 burk Creme Bonjour vitlök och örter
3 dl ostsås, jag brukar använda Keldas färdiga ostsås
2 dl riven parmesanost

Fyllning:
1 gul hackad lök
500 gr nötfärs
100 gr rökt skinka
100 gr champinjoner
1 tsk salt
2 krm svartpepper
1 tsk pizzakrydda / valfri örtkrydda
1 dl chilisås

Tomatsås:
2 gula lökar
2-4 vitlöksklyftor
1 msk olja
2 burkar krossade tomater (jag använder Muttis finkrossade)
1 tsk pizzakrydda / valfri örtkrydda
1 tsk salt
4 krm svartpeppar
1 tsk socker

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.

1. Stek lök, köttfärsen, skinka och champinjoner i olja i en stor stekpanna. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och låt det koka ihop, ca 5 min. Låt svalna.

2. Klipp till 12-18 lasangeplattor (beroende på hur stora cannelloni du vill ha), detta förutsatt om lasangeplattorna är i en hel bit. Bred Creme Bonjouren på lasangeplattorna och fördela köttfärsröran på plattorn. Rulla ihop och lägg dem tätt i en ugnssäker form. Häll över ostsåsen.

Maken gillar inte svamp i så det är utsatt tandpetare för att veta vilka som är svampfria i formen sedan när allting är gräddat.

3. Hacka lök och vitlök. Fräs den i olja i en kastrull tills den mjuknar utan att ta färg. Tillsätter de krossade tomaterna och kryddorna. Låt koka i ca 5 min. Häll såsen över rullarna och strö över osten.

Gratinera mitt i ugnen i ca 15 min.

Servera en god sallad till!

Marias kommentar:
Det tar lite tid att rulla ihop varje cannelloni, men sen sköter sig rätten själv i ugnen. En härlig mustig smak och det som eventuellt blir över går givetvis jättebra att frys in och sen värma i micron.

Jävlas det för dig och dina färska lasangeplattor vill spricka när du ska rulla ihop dina rullar eller orken bara tar slut mitt i allting?

Det blir inte lika snyggt, men det går fortare… Då blandar du ihop köttfärsröran med nästan all tomatsåsen, vänder ner burken med creme bonjour fraichen och varvar det hela som en lasange i stället. Avsluta med ostsåsen och sedan ett lager tomatsås som du avslutningsvis toppar med den färskrivna parmesanosten. Inte alls lika snyggt, men det blir bra det också. ;-)

Den här rätten föll såväl stor som liten i smaken och alla åt med god aptit. Maken blir extra glad om jag är snäll och struntar i att ha i svamp i hans cannelloni. Så jag steker svampen separat och skedar över den efter köttfärsfyllningen så blir vi alla glada. Jag får min svamp som jag tycker förhöjer smaken på hela anrättningen och maken slipper den. Alla är nöjda och glada. Äter samtliga familjemedlemmar svamp så blandar du bara i svampen direkt i köttfärsröran så slipper du stå och dutta när du ska montera ihop dem.

Denna rätt fanns med på veckomatsedeln för vecka 6 och jag passar givetvis även på att vara med i Jennies matutmaning som det stod pasta på tävlingsschemat!

Kommentarer

Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-02-28 klockan 20:31

Det ser ju så tokgott ut :-)

Maria skrev 2011-02-28 klockan 20:36

Linda: Då gör sig ändå inte denna rätt riktigt på kort. Men det är verkligen tokgott också! Så pröva för allt i världen och hör gärna av dig när du har gjort det och tala om vad du tyckte.

Lämna en kommentar




*