Saras tomatsoppa

För ett tag sedan var jag hembjuden till min kompis Sara och fick njuta av en riktigt god tomatsoppa. Givetvis tiggde jag till mig receptet för att sen kunna göra det hemma till förrätt nästa gång vi skulle ha gäster. Även våra gäster uppskattade soppan.

[Inlägget uppdaterat 2016-01-22] Detta har blivit en av mina favoritsoppor, speciellt sedan jag gjorde en variant för slow cooker/crock pot. Du kan följa receptet nedan, jag har skrivit små kommentarer till. Bland annat behöver mängden vin minskas.
* Bortsett från det, hacka löken fint och skippa stekningen av det. Lägg alla ingredienserna i grytan, utom grädden
(ställ eventuellt i kylen över natten och ta fram på morgonen).
* Starta grytan 6 timmar på low.
* Plocka upp lagerbladet. Kör ett par varv med stavmixern och tillsätt grädden.
*Kör på low ytterligare 30 minuter.

saras tomatsoppa

Saras tomatsoppa
2 gula lökar
olivolja och/eller smör att steka i
1 msk färsk basilika eller 1 tsk torkad
0,5 msk färsk timjan eller 1/2 tsk torkad
3 msk tomatpuré

1,5 dl vitt vin (gör du för slow cooker så minska på vinet, det räcker med 0,5 dl för syrans skull)
2 förpackningar krossade tomater (ca 800 g)
(soppan blir inte bättre än tomaterna, så undvik euroshoppers metallsmakande tomater och lägg pengarna på bra tomater. Saltåkvarns ekologiska är exempelvis riktigt goda.)

3 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong (eller annan variant med kryddor i)
2 vitlöksklyftor
3 msk strösocker
1 lagerblad

2 dl vispgrädde (ja, du kan göra med magrare grädde, men det är bara att inse att riktig grädde är godast!)
svartpeppar

Tips 1: För att göra soppan matigare kan man servera med små köttbullar eller stekta halloumitärningar.

Tips 2: Soppan är riktigt god att använda som tomatsås till pasta. Toppa gärna med chevre, blir supergott!

Hacka och fräs löken mjuk i olja eller smör i en kastrull. Lägg i örtkryddor och tomatpuré som får fräsa med en stund.

Häll i vinet och låt fräsa med 1 minut. Lägg sedan i tomater, vatten, buljongtärningar, hackad vitlök, socker och lagerblad. Låt soppan koka sakta i 20-30 minuter. Fiska upp lagerbladet och mixa soppan slät.

Tillsätt grädden och låt småkoka ytterligare 5-10 minuter. Smaka av med peppar och eventuellt lite mer örtkryddor om så önskas.

Kommentarer

sandra skrev 2011-02-26 klockan 14:48

vad gott det ser ut :D

Caroline skrev 2011-03-25 klockan 17:10

Ska göra denna nu så jag återkommer lite senare om vad jag tyckte :) Är SÅ sugen på just tomatsoppa idag... :)

Caroline skrev 2011-03-25 klockan 19:00

Den blev SUPERGOD! Fast jag hade bara krossade tomater med chilismak hemma så det fick helt enkelt bli det :) Det blev minsann stuns i soppan och nästa gång tänker jag göra det på vanliga krossade tomater utan smak eller isf med basilikasmak. Sen lät jag även ett par morötter koka med men dom tog jag upp när jag skulle mixa soppan. Jag gillar att ha i morötter i soppor så de fick hoppa i plurret dom med :) Denna kommer jag definitivt göra fler ggr! Jag gjorde även dubbel sats så nu har jag oxå till ett par sopp-matlådor! :D Kram!

Millan skrev 2011-03-25 klockan 19:05

Caroline: Vad kul att du också vågade testa receptet! Och vilka bra tips på variation du fick med! Ska hälsa Sara att du också är fast i hennes recept :)

Tobbe skrev 2017-02-12 klockan 15:04

Skulle gärna testa att göra denna i slowcookern, men har aldrig vin hemma. Kan jag ta citronsaft och/eller äppel- eller vitvinsvingäer i stället? Hur mycket av respektive i så fall? Jag använder inte heller socker i maten. Kan jag bara hoppa över det, eller borde jag ta lite sötströ i stället? Eventuellt skulle jag kunna tänka mig att ha i en liten morot om du tror det räcker för sötmans skull.

Millan skrev 2017-02-12 klockan 20:15

Hej Tobbe! Vinet kan du utesluta helt, däremot så tycker jag att en liten gnutta socker gör tomatsmaken så mycket rundare. Men vill du utesluta det helt så hade jag tagit lite palsternacka för sötmans skulle istället. Lycka till :)

Tobbe skrev 2017-02-17 klockan 14:28

Tack för svar :) Palsternacka är ju ännu värre än morot, så tar nog lite riven morot och lite sötströ i så fall :) Och så får jag skippa vinet då :) Tack för tipsen och alla goda recept på sidan :)

Lämna en kommentar




*