Vaniljkokt rabarber med syrlig lemoncurdkräm

Är det rabarberdags än? För jag vill väldigt gärna göra om förra årets favoritdessert! Så låt mig presentera Vaniljkokt rabarber med syrlig lemoncurdkräm, krossade drömmar och mynta!

Vaniljkokt rabarber med syrlig lemoncurdkräm, krossade drömmar och mynta!

Vaniljkokt rabarber med syrlig lemoncurdkräm, krossade drömmar och mynta!

till 4 portioner

Till servering:
krossade drömmar (kakor)
mynta

Vaniljkokt rabarber

400 g rabarber
3 dl socker
1 ,5 dl vatten
lite vaniljpulver

Skär rabarber i önskad storlek.
Koka upp socker, vanilj och vatten.
Tag av från värmen och lägg i rabarber. Låt stå att svalna.
Förvara eventuellt i kylen.

Lemoncurdkräm

300 g philadelphiaost
1,5 dl florsocker
3 msk lemoncurd

Vispa med elvisp ihop philadelphiaost, florsocker och lemoncurd i en bunke. Se till att allt blir blandat men vispa inte förlänge, för då försvinner konsistensen helt och den riskerar att bli rinnig.

Montera ihop!

Lägg lemoncurdkrämen i botten och gör en grop. Fyll med rabarber. Krossa en dröm på toppen och dekorera med mynta.

Reklam:

Kyckling med helrostad vitlökspotatis

Så sitter jag där och slötittar på Instagram och sparar undan en massa saker. Mappen med undansparat är så stor att jag inte vet hur jag skulle lyckas laga allt. Men ändå, jag gillar all inspiration. Ibland tar jag någon liten del från något eller bara en känsla från något annat. Men den här gången köpte jag receptet rakt av! Det är @alexandralagar som gjorde en Kyckling med helrostad vitlökspotatis.

Och resultatet blev en riktigt läcker kyckling och dressingen till potatisarna var supergod ihop med detta. En lyckad middag jag kan rekommendera.

Här finns originalet; Kyckling i en krämig sås med helrostad vitlökspotatis. Nedan har jag skrivit om det aningens så att det passar oss bättre.
https://www.instagram.com/p/DCW8NXxizab/

Kyckling med helrostad vitlökspotatis

Kyckling med helrostad vitlökspotatis

Vitlökspotatis:
1 kg delikatesspotatis
olja
salt & peppar

3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 msk citronjuice
finhackad persilja
salt & peppar

4 kycklingfiléer
paprikapulver
vetemjöl

1 schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackad
0,5 kycklingbuljongtärning
4 dl grädde
Dijonsenap efter smak
En näve riven parmesan

till servering:
grönsaker (på fotot majskorn)

tillagning av Kyckling med helrostad vitlökspotatis

Tvätta potatisen noga och dela på hälften om de är stora. Lägg på en plåt, ringla över olja, salt och peppar och ställ in i ugnen ca 45 minuter på 220 grader. Rör om då och då.

När det är ca 20 min kvar på potatisarna:
Krydda kycklingfiléerna med paprikapulver, salt och peppar. Vänd i vetemjöl, vilket ger väldigt fin yta. Stek i olja på hög värme tills de får en fin färg. De behöver inte bli färdiga nu. Ta ur kycklingen.

Lägg i en klick smör i pannan tillsammans med schalottenlök och vitlök. När löken mjuknat så häller du i grädde, kycklingbuljong, dijon, parmesan salt & peppar. Lägg i kycklingen igen och låt puttra tills den är färdig. Tid beror på storleken på kycklingen, men ca 10-15 min. Stick med termometer så är du säker på att kyckligen är färdig; 70-72 grader i tjockaste delen.

Blanda ihop olja, vitlök, citron, salt och peppar. Häll detta över den färdiga potatisen.

Sen är det bara att servera och njuta av en riktigt god middag!

Reklam:

Lax med dillpuré

Lite lyxmiddag har väl ingen sagt nej till. Så det blev en krämig puré med blomkål och dill, smörstekt lax och lite picklade saker på toppen. Mums säger jag! Här är receptet till Lax med dillpuré!

Lax med dillpuré

🐟 Lax: Stek laxfiléer i lite smör

🥔 Potatis- och Blomkålspuré:
Koka 500 g blomkål (i bitar), 300 g potatis (i bitar) och 1 finhackad schalottenlök tills de är mjuka. Mixa med en klick smör och sådär 1 dl creme fraiche. Krydda med dill, salt & peppar.

Till servering:
saltrostade pumpakärnor
picklade saker (just idag blomkål, schalottenlök, fänkål & morot)

Sen är det bara att lägga upp och servera! Smaklig spis!

Reklam:

Krämig gnocchi och ugnsbakad lax

Gnocchi vad säger ni om det? Själv blir jag bara mer och förtjust i det eftersom det underlättar vardagen så mycket. Så idag blir det Krämig gnocchi och ugnsbakad lax.

Först receptet och efter receptet delar jag fler tips med riktigt bra gnocchi-recept!
..och fortsätt att följa mig här eller på Instagram för fler bra tips.

Krämig gnocchi och ugnsbakad lax

Krämig gnocchi och ugnsbakad lax

2 msk smör
3 vitlöksklyftor, finhackade

0,5 grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten
0,5 tsk dijonsenap
italiensk salladskrydda

450 gram okokt potatisgnocchi
2,5 dl vispgrädde

2,5 dl riven parmesan
salt & peppar
1 msk djupfryst hackad persilja

Till servering:
ugnsbakad lax

Sätt in laxen i ugnen 175 grader ca 20 minuter. Använd gärna termometer på laxen. Den ska upp i 54–56 grader.

Smält smöret i en stekpanna på medelhög värme. När smöret smält, tillsätt vitlöken och fräs i 30 sekunder.

Blanda ner buljong, vatten, dijonsenap och italiensk krydda. Se till att allt är väl blandat.

Tillsätt gnocchi och grädde i pannan. Sänk värmen till medel och täck pannan med ett lock. Låt koka i 5 minuter.

Ta av locket och rör ner parmesanen. Låt det koka utan lock i ytterligare några minuter tills såsen tjocknar och gnocchin är genomkokt.

Smaka av med salt och peppar. Garnera med persilja.


Fler bra Gnocchi-recept

Olika recept med gnocchi

Elliots Gnocchi med pesto och soltorkade tomater >>

Gnocchi med kyckling, salvia och parmesan >>

Stekt gnocchi med bacon och kryddpeppar >>

Gör egen gnocchi och recept

Linsgryta med burrata >>

Allt i en form – gnocchi >>

Gör egen gnocchi >>

Har du kanske själv något favoritrecept med Gnocchi? Dela gärna med dig så att vi också kan testa!

Reklam:

Morotssoppa med curry

En enkel med samtidigt väldigt god Morotssoppa med curry, toppad med rostade kikärtor och gräddfil. Perfekt värmade vardagsmat. Och du behöver inte vara orolig, curryn ger verkligen bara precis pricken över i:et och tar inte över hela soppan.

Morotssoppa med curry

Morotssoppa med curry

200 g potatis
800 g morötter
1 gul lök
smör

1 tsk curry
1,5 tsk spiskummin
12 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning

1 dl vispgrädde
skvätt citronsaft

till servering:
rostade kikärter (blanda avrunna kikärtor med olja och spiskummin, rosta i ugnen 200 grader ca 15 minuter)
persilja (går bra med djupfryst)
gräddfil
hyvlad morot
bröd (gärna vitlöksbröd till, det blir supergott)

Skala lök och hacka, fräs i en klick smör tills löken börjar mjuka och få lite färg.

Skala potatis och morötter, skär i mindre bitar och släng ner i grytan tillsammans med löken.

Tillsätt kryddorna och rör runt och låt fräsa med en kort stund. Tillsätt därefter vatten och buljong och låt småputtra i ca 20 minuter. Mixa därefter ihop allt och smaka av med grädde och citronsaft.

Servera soppan med rostade kikärtor, hackad persilja (jag kör djupfryst direkt från paketen), klickar av gräddfil och hyvlad morot.

Reklam:

1 2 3 598 599