Gnocchi och tomatsås

Gnocchi är Italienska potatisklumpar. Jag tycker att det påminner om den tyska Knödeln, trots att den inte ens innehåller potatis. Men det är samma princip med kokta degklumpar. De smakar inte speciellt mycket men är otroligt mättande. Den Italienska gnocchi-varianten är godast med en enkel tomatsås, medan den tyska Knödeln passar bäst till mustiga grytor, tycker jag.

Just idag så blev det Italienska gnocchi med en smaskig hemmagjord tomatsås. Det ser kanske inte så gott ut, men jag kan lova att vad som helst blir gott med en riktig tomatsås :)

Gnocchi
till 4-6 personer

1/2 kg vetemjöl + 1 dl
1/2 kg kokt potatis
4 ägg

Blanda alla ingredienser till en deg. Rulla ut 2 cm tjocka stänger och skär dem i bitar. Använd ca 1 dl mjöl för att lyckas baka ut degen.

Lägg bitarna i kokande lättsaltat vatten. Koka bitarna i omgångar. Först sjunker de till botten, men efter en liten stund flyter de upp till ytan och då är de klara.

Hemmagjord tomatsås
1 kg tomater
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk socker

1/2 dl hackade basilikablad
salt & peppar

förslag på kryddor:
libbsticka
timjan
oregano

Skär tomaterna i klyftor och skär bort skalet. Skär sen tomaterna i mindre bitar.

Hacka vitlöken och stek i oljan. Tillsätt tomater, socker, salt och peppar. Koka upp ordentligt och låt mycket av vätskan koka bort.

Ta upp ca 2/3 av såsen och kör med mixer. Häll sen tillbaka i stekjärnet.

Hacka basiliabladen fint och blanda ner i såsen. Krydda.

Lämna en kommentar




*