Ramslök / Skogsvitlök –
Tips och recept

Denna underbara växt var länge okänd för mig, ända tills Tareq Taylor för några år sedan lagade en underbar maträtt på tv. Vi försökte få tag i ramslök, men kunde inte hitta någonstans. Efter mycket letande hittade vi det till slut i Danmark. Under våren när det är säsong för ramslök har vi sen försökt att få tag i det och alltid är det lika svårt.

ramslök

Men så, förra våren, under en av mina promenader hamnade jag i en skogsdunge där det doftade bekant. Det såg ut som ramslök, men jag vågade inte riktigt tro att det var det. Jag fotograferade och la ut bilden på Instagram. Inom ett par minuter fick jag bekräftat att jag hade rätt. Jag bara stod där och andades in doften och kände mig helt lycklig. Försiktigt plockade jag ihop tillräckligt mycket för att kunna göra en pesto till middag. Dagen efter återvände jag och plockade mer.

Såhär ser ramslök ut:

ramslök

Ramslök (Allium ursinum) är en tämligen sällsynt växtart, som finns på lövängar och i lundar. I Sverige växer den ungefär så långt mot norr som eken (Gästrikland). Den har stjärnlikt öppna, snövita blommor och många blommor i varje blomställning. Blomman sitter i toppen på den kala, bladlösa stjälken.
Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Ramslök

Den har en stark smak som påminner om vitlök, men till skillnad från vitlöken är det de gröna bladen som används. På grund av detta går ramslök i folkmun ofta under benämningen “skogsvitlök”.
Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Ramslök

Tips på vad du kan göra med Ramslök / Ramslöksrecept


Ramslökssalt – Ta tillvara på Ramslöken och använd hela året.


Ramslökspesto med pasta – Har du turen att hitta färsk Ramslök så passa på att göra pesto. Doften när den blandar sig med den varma pastan är oslagbar.

Ramslökspesto
till ca 3 portioner pasta. Passar även utmärkt som smaksättare i gratänger eller till varma mackor.

pesto:
40 g ramslök
1,5 dl riven parmesan
1 dl olja (det går bra att använda någon mild olivolja eller rapsolja)
30 g cashewnötter (fungerar även bra med pinjenötter eller solrosfrön)
salt & peppar

Mixa samman alla ingredienserna och förvara svalt.

Nypotatis i ramslökspesto och smörstekt torsk

Nypotatis i ramslökspesto och smörstekt torsk


Pocherade ägg med ramslök – Lite lyxigare, lite godare :)

grilla varma mackor ramslök

Varma mackor med ramslök – Den starka friska ramslökspeston som värms upp i kombination med krämig avokade och krispiga spenatblad. Mmmm :)

Ingredienser till ramslökssill

Ramslökssill – Gör en god sillinläggning, servera med bröd och kokta ägg och du har den perfekta lunchen eller kvällsmaten.

Ramslökssås

Krämig Ramslökssås som passar perfekt till grillat. Den går dessutom snabbt att mixa ihop. Klicka här för att komma till receptet >>

Ramslökssmör
Ramslökssmör – lika gott till den grillade köttbiten som grillade grönsaker. Lite färsk sparris med ramslökssmör… mmmm :) Passa på att göra mycket och forma korvar med plastfolie och frys in, så har du hela sommaren.

Vispa 500 g rumsvarmt smör så att det blir fluffigt. Finhacka 50 g ramslök och rör i. Krydda med salt och rör ihop. Paketera i lämplig storlek och frys in.

Ramslöksdressing
Ramslöksdressing
40 g ramslök
1,5 dl riven parmesan
1,5 – 2 dl olja (det går bra att använda någon mild olivolja eller rapsolja)
30 g cashewnötter (fungerar även bra med pinjenötter eller solrosfrön)
salt och peppar

Mixa samman alla ingredienserna.

Har du några bra Ramslökstips att komma med så skriv gärna en kommentar!

Lämna en kommentar