Ramslök; Tips och recept

Har du turen att ha kommit över Ramslök har du verkligen hamnat rätt nu, för här kommer du lära dig allt om denna underbara växt, massa tips och recept.

Denna underbara växt, Ramslök eller Skogsvitlök som den även kallas, var länge okänd för mig, ända tills Tareq Taylor lagade en maträtt på tv ungefär 2013. Vi försökte få tag i ramslök, men kunde inte hitta någonstans. Efter mycket letande hittade vi det till slut i Danmark. Sen försökte vi under flera år att få tag i det och alltid var det lika svårt. Men nu vet jag var det finns och här delar jag med mig av mina tips och recept.

Ramslök Skogsvitlök vilt i naturen Tips och recept
ett hav av ramslök skogsvitlök

Men så en dag under en av mina promenader hamnade jag i en skogsdunge där det doftade bekant. Det såg ut som ramslök, men jag vågade inte riktigt tro att det var det. Jag fotograferade och la ut bilden på Instagram. Inom ett par minuter fick jag bekräftat att jag hade rätt. Jag bara stod där och andades in doften och kände mig helt lycklig. Försiktigt plockade jag ihop tillräckligt mycket för att kunna göra en pesto till middag. Dagen efter återvände jag och plockade mer.

När kan man plocka ramslök?

Någongång i mitten på mars börjar Ramlsöken titta upp och ungefär i början av april brukar man kunna börja plocka här nere i Skåne.

Såhär ser blommande ramslök ut, men den bör skördas på våren, innan den gått upp i blom. Den börjar blomma ungefär i juni.

blommande ramslök skogsvitlök

Ramslök (Allium ursinum) är en tämligen sällsynt växtart, som finns på lövängar och i lundar. I Sverige växer den ungefär så långt mot norr som eken (Gästrikland). Den har stjärnlikt öppna, snövita blommor och många blommor i varje blomställning. Blomman sitter i toppen på den kala, bladlösa stjälken.

Den har en stark smak som påminner om vitlök, men till skillnad från vitlöken är det de gröna bladen som används. På grund av detta går ramslök i folkmun ofta under benämningen “skogsvitlök”.

Källa citaten ovan: https://sv.wikipedia.org/wiki/Ramsl%C3%B6k

Hur äter man ramslök?

Ramslöken används helst “rå”, tillexempel i kalla såser, pesto eller som krydda. Vid uppvärmning förlorar löken såväl smak som näringsämning. Det finns en hel del tips på nätet med exempelvis varm ramslökssoppa, vilket jag såklart testat. Men det är inget jag kan rekommendera, för ramslöken kommer verkligen inte till sin rätta då. Men läs vidare så vet du snart allt om Ramslök; Tips och recept.

⚠️ En varning, blanda inte ihop med liljekonvalj

Ramslök påminner om liljekonvalj till utseendet, men det är viktigt att du inte blandar ihop dem, då liljekonvaljen är giftig. Ramslökens blad doftar kraftigt, som typ vitlök och gräslök blandat. Liljekonvaljen doftar inte så.

Ramslök; Tips och recept

Dessa recept kan du använda din Ramslök (skogsvitlök) till:

Ramslök skogsvitlök i skogen, plockad samt som salt

Ramslök Skogsvitlök Tips och recept på ramslökssalt

Ramslökssalt / Skogsvitlökssalt – Ta tillvara på Ramslöken och använd hela året genom att göra salt av det.

Ramslök Skogsvitlök Tips och recept ramslökspesto

Ramslökspesto med pasta – Har du turen att hitta färsk Ramslök så passa på att göra pesto. Doften när den blandar sig med den varma pastan är oslagbar. Faktiskt något av det godaste du kan göra med Ramslök!

Recept; Ramslökspesto / Skogsvitlökspesto

till ca 3 portioner pasta. Passar även utmärkt som smaksättare i gratänger eller till varma mackor.

pesto:
40 g ramslök
1,5 dl riven parmesan
1 dl olja (det går bra att använda någon mild olivolja eller rapsolja)
30 g cashewnötter / pinjenötter / solrosfrön
salt & peppar

Mixa samman alla ingredienserna och förvara svalt.

risotto med ramslöksolja

Ramslöksolja

20 g ramslök
2 dl kallpressad rapsolja

Mixa ordentligt tills oljan är riktigt grön och fin. Om du vill kan du sila av oljan, men jag personligen föredrar att ha kvar dem i oljan.

Hur länge håller Ramslöksolja? Oljan håller ca 1-2 veckor om den förvaras i kylskåp.

Vad kan man använda Ramslöksolja till? Den passar som smaksättare i dressingar eller att droppa direkt på sallad, kött, fisk eller grönsaker. Eller så gör du som jag gjort på fotot här ovan, en riktigt läcker risotto med parmesan. Sen droppar du över rejält med ramslöksolja. Det doftar fantastiskt och blir så otroligt gott! Något av det godaste jag kan tänka mig faktiskt!

Nypotatis i ramslökspesto och smörstekt torsk

Nypotatis i ramslökspesto och smörstekt torsk

Ramslök Skogsvitlök Tips och recept pocherade ägg
Pocherade ägg med ramslök – Lite lyxigare, lite godare :)

grilla varma mackor ramslök skogsvitlök

Varma mackor med ramslök/skogsvitlök – Den starka friska ramslökspeston som värms upp i kombination med krämig avokade och krispiga spenatblad. Mmmm :)

Ingredienser till ramslökssill

Ramslökssill – Gör en god sillinläggning, servera med bröd och kokta ägg och du har den perfekta lunchen eller kvällsmaten.

Ramslökssås

Krämig Ramslökssås som passar perfekt till grillat. Den går dessutom snabbt att mixa ihop.

Ramslökssås

40 g färsk ramslök
2 dl creme fraiche
en skvätt citronsaft
salt & peppar

Mixa samman alla ingredienserna.Tips: Om du har gjort ramslökspeston blir det gott att blanda peston med crème fraiche. Perfekt sås till grillat.

ramslökssmör skogsvitlökssmör

Ramslökssmör

Precis lika gott till den grillade köttbiten som grillade grönsaker. Lite färsk sparris med ramslökssmör… mmmm :) Passa på att göra mycket och forma korvar med plastfolie och frys in, så har du hela sommaren.

Vispa 500 g rumsvarmt smör så att det blir fluffigt. Finhacka 50 g ramslök och rör i. Krydda med salt och rör ihop. Paketera i lämplig storlek och frys in.

Pak choi med ramslökssmör

Här ramslökssmör på grillad Pak Choi.

Ramslöksdressing

Den här dressingen är supergod och passar till de flesta sallader. Tips på en sallad hittar du här >>

Recept; Ramslöksdressing / Skogsvitlöksdressing

40 g ramslök
1,5 dl riven parmesan
1,5 – 2 dl olja (det går bra att använda någon mild olivolja eller rapsolja)
30 g cashewnötter (fungerar även bra med pinjenötter eller solrosfrön)
salt och peppar

Mixa samman alla ingredienserna.


Ramslök Tips och recept

Har du några bra Ramslökstips att komma med så skriv gärna en kommentar!

Lämna en kommentar
Reklam: