Pocherade ägg med ramslök

Vi har länge gått och tänkt att vi ska göra pocherade ägg men det har inte riktigt blivit av då det verkar så komplicerat. När vi för någon vecka sedan hittade ramslök på Bilka i Danmark, bara ett par dagar efter att vi sett Tareq laga det här receptet i Trädgårdsonsdag kändes det som ett tecken på att nu var det läge!

pocherade ägg

Pocherade ägg med ramslök
till 2 riktigt mätta personer

6 ägg
40 g ramslök
65 g spenat
1,5 msk kallpressad rapsolja
0,5 tsk vitvinsvinäger
140 g tunt skivad bacon
3 skivor vitt surdegsbröd
35 g smör
0,5 msk ättika
flingsalt

Skär ner baconskivorna i mindre bitar och stek bitarna tills de är krispiga. Bryt ner brödskivorna i mindre bitar och stek knapriga i smör. Blanda bröd och bacon i en liten bunke och ställ till sidan.

Hetta upp en kastrull med 1 msk rapsolja och lägg sedan i den tvättade spenaten. Ta av kastrullen från spisen och tillsätt vinäger och salt efter smak. Mixa med en stavmixer till en slät kräm.

Hetta upp saltat vatten i en stor kastrull tills det sjuder. Blanda ner ättikan. Knäck äggen ett i sänder i en liten skål och häll det knäckta ägget i det
sjudande vattnet. Låt äggen ligga i det heta vattnet i ca 4 minuter eller tills vitan är fast och gulan fortfarande rinnande.

Stek ramslöken i en het stekpanna i lite rapsolja och salta lätt med flingsalt.

Servera äggen på lite av spenatkrämen med knaprigt bacon och bröd. Garnera med stekt ramslök.

Källa: lätt modifierat recept från Tareq Taylor i Trädgårdsonsdag

pocherade ägg

Detta är verkligen något av det godaste vi ätit på länge. Det smörstekta brödet som suger åt sig av äggulan tillsammans med ramslöken och den salta baconen är en perfekt kombination. Att servera detta som förrätt skulle vara att börja kvällen med att skämma bort sina gäster ordentligt. Räkna ett ägg per person om det ska vara en förrätt.

Ramslök

Vill du läsa mer om ramslök, var det växer, hur man plockar och hur man tillagar så tipsar jag om det här inlägget; Ramslök (Skogsvitlök) Tips och recept >>

Kommentarer

Erica skrev 2013-06-06 klockan 23:11

Jag har också länge tänkt att jag ska testa pocherade ägg, utan att det har blivit av. Då jag tycker att det ser så gott ut och annars verkligen gillar ägg i olika former så känner jag att jag måste testa det. Kanske jag ska testa det för första gången genom att testa detta recept. Det ser nämligen riktigt gott ut. :-D

Chrisse skrev 2013-06-11 klockan 21:35

Erica. kör hårt!! gott vad det kan jag intyga!

Lämna en kommentar
Reklam: