Pepparkakans dag – ännu en temadag

Idag är det inte mindre än pepparkakans dag och vad passar inte bättre då än att göra en omgång hemmagjorda pepparkakor?

Jag slår alltid ett slag för mina skurna pepparkakor som går snabbt att göra. Inte en massa kavlande behövs och du behöver inte trilskas med pepparkaksfigurer som faller sönder.

Gräddade skurna pepparkakor

Till ca 400 pepparkakor:
500 gr smör
500 gr ljus sirap (ca 3,5 dl)
500 gr socker (ca 5,5 dl)
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald kryddpeppar
2 msk mald kanel
1,5 msk bikarbonat utrörd i
1,5 msk grädde
1 kilo vetemjöl (ca 1,7 liter)

Gör så här:
1. Smält smöret långsamt tills det precis har smält, det får inte bli för varmt. Tillsätt sirpa och socker och rör tills det är blandat. Ställ kastrullen att svalna i kallt vatten, rör då och då.

2. Häll socker- och sirapsblandningen i en hushållsassistent.

3. Tillsätt kryddor och bikarbonaten utrörd i lite grädde.

4. Blanda i mjölet och arbete degen väl.

5. Rulla degen till 6 rullar, ca 20 cm. Vira in rullarna i plastfolie och lägg i kyl eller frys för att stelna.

6. Sätt ugnen på 200 gr. Skär degen i tunna skivor och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen ca 5 min.

7. Lossa pepparkakorna från plåten innan de kallnat och låt dem kallna på galler.

Marias kommentar:
Det går alldeles utmärkt att halvera receptet om man inte vill baka så många pepparkakor på en och samma gång. Ett annat tips är att frysa in degen i färdiga rullar och sedan plocka fram vart eftersom pepparkakorna går ut. Kan intyga att de smakar lika gott även om degen har legat i frysen närmare ett år. ;-)

Andra varianter är givetvis pepparkaksgrissini som jag tipsade om häromdagen.

Vill man ha en tapas variant så går det bra att köra på rostad pepparkaka med Västerbottencrème och parmachips. Orkar/hinner du inte baka en mjuk pepparkaka själv så går det utmärkt att köpa en färdig i butiken och rosta i ugnen.

Chris mjuka pepparkaka är underbart god, fungerar givetvis att använda till tapasen ovan. Jag har lite annorlunda kryddning i min mjuka pepparkaka.

En Ädelcheesecake med pepparkaksbotten blir en festlig efterrätt.

Skånepepparkakor är en större och mjukare pepparkaka. Tyvärr är det inget du kan njuta av idag så smeten måste vila i kylen i 1-2 dygn. Men varför inte inleda söndagen med dessa godingar?

Och orkar du inte baka alls, så ta en köpepepparkaka och njut! Oavsett vilken form du väljer så önskar vi er alla en trevlig pepparkakans dag! :)

Lämna en kommentar
Reklam: