Skånepepparkakor

Jag har länge varit sugen på att testa att göra egna Skånepepparkakor, ni vet sånna här lite tjockare pepparkakor. Men jag har inte hittat något recept som verkat lockande. Så till slut återstod bara att själv experimentera ihop något.

En liten varning innan du börjar baka – tänk på att smeten ska vara i kylskåp 1-2 dygn. Så bli inte sugen på att smaka dem direkt..

Skånepepparkakor
till 32 stycken

2 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker

75 g smör

1 tsk ingefära
3/4 msk kanel
0,5 tsk mald nejlika

1 ägg + 1 äggula
0,5 dl grädde

1 tsk hjorthornssalt
1 tsk bikarbonat
9,5 dl vetemjöl

Koka upp sirap och socker, så att sockret smälter.

Häll den heta blandningen över smöret i en degbunke.

Tillsätt kryddorna.

Vispa upp ägget och äggulan och blanda ner grädden och rör ner alltsammans i smeten.

Arbeta med elvispens degkrokar tills smeten har fått rumstemperatur.

Rör ut hjorthornssalt och bikarbonat i 1 msk kallt vatten innan alltsammans blandas ner i smeten.

Arbeta nu in mjölet, lite i sänder.

Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen i minst ett dygn (min var inne två dygn utan problem).

Arbeta degen smidig och dela i 4 bitar.

Varje bit delas i 8 bitar som formas till runda bullar (platta till lite) som lägges mycket glest på plåt.

Grädda näst längst ner i ugnen, 15 – 18 minuter, eller tills kakorna fått färg, i 175 grader. Akta så att de inte bränns!

Så fort kakorna är flyttbara är de klara.

Om kakorna blir för mörka undertill, sätt in en extra plåt under den första vid fortsatt gräddning.

Och? Pepparkakorna blev precis som vi ville ha dem. Det tar tid att göra dem eftersom de ska vara i kylen så länge. Men det är egentligen inte speciellt mycket jobb med dem. Chrisse hade svårt att låta bli dem och jag hann inte fotografera färdigt förrän han var där och skulle smaka :)

Oftast äter vi dessa pepparkakor precis som de är, med ett glas mjölk till. Men de är precis lika goda med lite smör och ost till.

Tummen upp! Dessa gör vi igen!

Kommentarer

Locklig skrev 2008-12-22 klockan 12:46

De där pepparkakorna är ju så himla goda men jag har nog inte tålamod nog att vänta så länge på att de ska bli färdiga... God Jul /Locklig

Marie skrev 2008-12-22 klockan 21:51

Vad goda de ser ut! Blir det kanske ett smakprov på julafton?

Maria skrev 2008-12-25 klockan 12:30

Hmm, dessa måste jag nog ta och testa. Måste bara undersöka kryddningen lite först, tror det är ingefäran som jag har problem med. Återkommer med en rapport om det blev något bak om vad jag eventuellt ändrade på isf. :o)

Kinna skrev 2008-12-29 klockan 14:04

Hej! Om du vill ha ett recept till på skånepepparkakor à  la Thulins i Simrishamn så finns ett recept som heter Lunchpepparkakor i boken I mormors berså som jag och min mamma gett ut. De är stora, sega och vi äter dem också med smör och ost. =) Gott Nytt År!

Lämna en kommentar




*