Mjuk pepparkaka

Jag har länge varit på jakt efter det perfekta receptet på en mjuk pepparkaka och hittade denna version från Ingrid Eriksson från SvD som publicerades på Tasteline. Där omskrevs pepparkakan som den absolut bästa som fanns att få, så jag var ju givetvis tvungen att provbaka.

Ingredienser:
100 gram smör, rumstempererat
1,5 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 st ägg
1,5 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk kryddnejlika, malen
1 tsk ingefära, mald
1 tsk bikarbonat

Gör så här:
1. Smörj och bröa en avlång form på 1 1/2 liter. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Rör smör, farinsocker och strösocker mjukt och poröst med elvisp.

Vispa ner ett ägg i taget.

Rör ner gräddfilen.


3. Blanda mjölet med kryddor och bikarbonat. Rör ner det i smeten.


Häll smeten i formen.

4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter.

Marias kommentar: Prova med en sticka om kakan är torr när det har gått 50 minuter. Om stickan är torr så ta ut kakan. Håll ett öga på kakan så att den inte får för mycket färg, täck med lite folie i så fall.

Smakmässigt då? Jo, den är saftig och smakar mycket, men inte exakt så som jag vill ha den. Jag gissar att boven i dramat är kryddningen och det jag inte riktigt gillar är ingefärssmaken gissar jag på. Skulle gissa på att en liknande kryddning som i de skurna pepparkakorna hade fallit mig mera på läppen, d.v.s. kryddpeppar i stället för ingefära. Återstår att se om det blir något mer provbak eller om jag helt enkelt ska ge upp försöker med att hitta den perfekta mjuka pepparkakan.

Kommentarer

Millan skrev 2008-12-10 klockan 21:26

Chris variant är den klart godaste mjuka pepparkakan jag ätit! https://saltpeppar.se/blog/?p=992 Tvingar henne att baka den till pysselträffar varje jul. Och maken äter med glädje upp alla eventuella rester :)

Kryddburken skrev 2008-12-10 klockan 23:15

Det låter väldigt likt min mjuka pepparkaka, enda skillnande att jag inte använder något strösocker alls bara farinsocker! http://kryddburken.wordpress.com/2008/12/03/mjuk-pepparkaka/ Men himmelens god och saftig blir den! Ha en trevlig kväll!

Bitta skrev 2009-12-18 klockan 14:33

Hej, jag försöker också hitta ett bra recept på mjuk pepparkaka. Jag tror denna kaka kan bli godare med 1 tsk malen kardemumma och kanske lite lingonsylt i. Har ej testat själv. Bakade en annan mjuk pepparkaka från tasteline och den var så torr och tråkig pga att det inte var något smör i: http://www.tasteline.com/Recept/Mjuk_pepparkaka

Lämna en kommentar
Reklam: