Belgiska Liège-våfflor

Jag skrev igår om sockerkaks-våfflorna vi gjort hela sommaren. Givetvis var jag sugen på att göra de där med riktigt krispig yta också och testade några olika recept. Här är det jag till slut kom fram till. Tänk dock på att du måste planera, för smeten tar ungefär 2 timmar att göra, inkl. jästiden.

Liège är en stad i Belgien, där den här typen av våfflor är deras specialitet. Skillnaden från den andra Belgiska våfflorna är att dessa görs på jäst och pärlsocker. Pärlsockret karamelliseras då våfflorna gräddas och resultatet blir en krispig yta och mjukt sött inre. Tänk på att det tar sin lilla tid med smeten då den ska jäsa. Receptet nedan är en blandning av flera olika jag hittade på amerikanska sajter som jag sen försökt att mixa ihop till ett vettigt svenskt recept.

Belgiska Liège-våfflor

Belgiska Liège-våfflor
till 10 stycken

280 g vetemjöl
1,5 msk råsocker eller cane sugar
1 krm vaniljpulver
2 tsk torrjäst för söta degar
0,5 tsk salt

1 dl ljummet vatten
3 ägg

250 g smör (smält i en kastrull på spisen)

2,5 dl pärlsocker

serveringsförslag:
grädde/glass
färsk frukt/bär
chokladsås/nutella
sylt

Belgiska Liège-våfflor

Blanda mjöl, socker, vaniljpulver, jäst och salt i bunke och blanda ihop. Gärna med maskin.

Häll i vatten och mixa på lågt varvtal ca 30 sekunder.

Tillsätt ett ägg åt gången och mixa lite mellan varje ägg.

Belgiska Liège-våfflor

Mixa på låg hastighet och häll ner smöret i en stråle tills smeten är tjock och jämn.

Belgiska Liège-våfflor

Belgiska Liège-våfflor

Låt jäsa 1,5 timme.

Belgiska Liège-våfflor

Tillsätt pärlsocker och rör försiktigt runt. Låt jäsa ytterligare 15 minuter.

Belgiska Liège-våfflor

Nu är smeten redo att användas :) Grädda tills de är gyllene. I min maskin tar det ca 3,5 minut.

Belgiska Liège-våfflor

Våfflorna är godast när de kommer direkt från järnet. Om de får ligga behåller de sin krispighet men känns lite segare och blir inte lika goda.

Belgiska Liège-våfflor

Servera med lite grädde, bär och chokladsås :)

Lämna en kommentar




Reklam: