Pizzaugn och tips från er läsare
Först och främst TACK! Tack för all feedback och respons på mina pizzaugns-inlägg. Det är lika kul att läsa hur imponerade ni blir av de lyckade pizzorna som era skratt när vi råkar totalkrascha med misslyckade degar.
Det är inte så många som verkar använda pizzaugnar i Sverige, änsålänge. Men tack vare bloggen och Instagram har jag kommit i kontakt med flera som generöst delat med sig av sina bästa tips och tips. Allt jag hittills fått från er kommer jag att testa, även om det kommer ta mig hela sommaren! Allt som lyckas kommer jag att dela med mig av här i bloggen och mina brända degiga misslyckanden stannar på InstaStory ;)
@stenvikaren på Instagram har berättat att hon gräddar allt bröd i gjutjärnsgrytor eller emalj, samt använder lasertermometer. Hon lagar även lasagne. Sen har jag fått tips på deg och tipset att lägga lite mannagryn under när den läggs på bakspaden.
Så, tack alla ni som så generöst delar med er. Nu i veckan kommer jag att börja publicera en massa bra recept på degar!
Har ni något mer så kommentera gärna!
Reklam:
Langos på stekhällen
Langos är en ungersk maträtt, som numera blivit en klassisk flottig rätt på svenska marknader. Det är friterad deg toppad med olika tillbehör. I Ungern serveras den ofta bara med vitlöksolja och salt. Men här lyxar vi till det ordentligt :) Så till alla er som efterfrågat receptet på Instagram, här är det; Langos på stekhällen!
Langos på stekhällen
till 16 bitar – räcker till ungefär 5-6 personer
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
200 g kokt potatis
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
till utbakningen:
vetemjöl
till friteringen:
olja
Vitlöksolja till Langos
5 vitlöksklyftor
1 dl neutral olja, typ rapsolja
Skala och pressa vitlöken och blanda med oljan. Pensla langosarna direkt när de kommer upp från oljebadet. Doften är helt otrolig i det läget!
Förslag på saker att servera med din Langos:
gräddfil
riven ost
rödlök
röd och svart rom
räkor
picklad rödlök
Degen: Rör ut jästen i vattnet.
Mosa potatisen och blanda med mjöl och salt. Vänd ner i jästblandningen och arbeta till en lös deg. Jäs i 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 bitar och tryck ut dem till tunna ark. Jäs bröden 15 minuter.
Hetta upp oljan till 180 grader, ungefär, och fritera bröden. Ca 3 minuter per sida blir lagom.
Låt svalna på galler. Tänk på att de kommer att droppa olja så lägg en handduk eller hushållspapper under.
Pensa med vitlöksolja medan de fortfarande är varma. Verkligen pricken över i:et!
Sen är det bara att toppa med vilka tillbehör du vill! Godare än vilken marknad som helst enligt oss!
Reklam:
Nyttiga bananpannkakor
Med nyblivna vänner följer också allergier jag inte direkt behövt ta hänsyn till tidigare. Jag känner väl till både laktosintolerans och Celiaki (glutenintolerans), men inte har jag behövt ta hänsyn till båda två samtidigt tidigare. Måste erkänna att det är en utmaning för mig.
Men här är ett toppentips, som passar lika bra till allergikern som alla barnen. Såväl 4-åringarna som 1-åringarna har glatt ätit av dessa! Men berätta inte för dem hur nyttigt det är ;)
Nyttiga bananpannkakor
2 bananer
4 ägg
gnutta salt
ev. 1 tsk vaniljsocker (har du riktigt mogna söta bananer tycker jag inte detta behövs)
knivsudd vaniljpulver
till stekning:
kokosolja
serveringsförslag:
bär/banan
grädde/turkisk yoghurt (laktosfria varianter)
sylt
på fotot syns lite florsocker på toppen
Mosa banenerna. Blanda banan med ägg, salt och vaniljsocker.
Stek i kokosolja.
Tips: Att göra stora hela pannkakor av den här smeten är verkligen inte det enklaste.. så jag tipsar om att göra små istället..
Betydligt enklare och snyggare :)
Reklam:
Linsbiffar med belugalinser
Riktigt goda linsbiffar med tugg i, men de tar lite tid att göra då det är många steg. Så gör gärna lite extra när du ändå är igång och frys in.
Fungerar riktigt bra att värma dagen efter i micro också.
Linsbiffar med belugalinser
till 4 portioner
1,5 dl Belugalinser
4,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 morot, finriven (ca 100 g)
1 liten gul lök, finhackad
1 klyfta vitlök, finhackad
3 soltorkade tomater + olja från burken
1 stor potatis ca 200 gram, kokt
2 äggulor
1 tsk Dijonsenap
salt & peppar
Till stekning:
olja
Till servering:
Sallad
Sås (räcker finfint med typ en klick matlagningsyoghurt/creme fraiche/turkisk yoghurt)
Cous cous/bulgur/mathavre
Koka belugalinserna enligt anvisningar på förpackningen och låt dem svalna. Mosa dem slarvigt med en gaffel, du ska fortfarande ha kvar en del hela linser.
Riv moroten fint, finhacka lök och vitlök samt tomaterna. Fräs tillsammans med lite av oljan från tomaterna. Låt svalna.
Mosa den kokta potatisen och blanda ihop med linserna och grönsaksfräset.
Rör ner äggula och smaksätt med dijonnsenap, salt & peppar.
Värm upp olja i ett stekjärn och klicka i smeten till små biffar.
Stek på medelvärme i ett par minuter på varje sida.
Reklam:
Krasse i äggskal
Om du tänker duka fint med krasse i äggskal till påsk så är det dags att plantera nu. Räkna med att det tar 5-7 dagar :)
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 84 85 86 87 88 … 597 598 Äldre inlägg »