Langos på stekhällen
Langos är en ungersk maträtt, som numera blivit en klassisk flottig rätt på svenska marknader. Det är friterad deg toppad med olika tillbehör. I Ungern serveras den ofta bara med vitlöksolja och salt. Men här lyxar vi till det ordentligt :) Så till alla er som efterfrågat receptet på Instagram, här är det; Langos på stekhällen!
![Langos på stekhällen](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_190421f.jpg)
Langos på stekhällen
till 16 bitar – räcker till ungefär 5-6 personer
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
200 g kokt potatis
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
till utbakningen:
vetemjöl
till friteringen:
olja
![Langos på stekhällen vitlöksolja](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_190421d.jpeg)
Vitlöksolja till Langos
5 vitlöksklyftor
1 dl neutral olja, typ rapsolja
Skala och pressa vitlöken och blanda med oljan. Pensla langosarna direkt när de kommer upp från oljebadet. Doften är helt otrolig i det läget!
![Tillbehör till langos](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_230722.jpg)
Förslag på saker att servera med din Langos:
gräddfil
riven ost
rödlök
röd och svart rom
räkor
picklad rödlök
Degen: Rör ut jästen i vattnet.
Mosa potatisen och blanda med mjöl och salt. Vänd ner i jästblandningen och arbeta till en lös deg. Jäs i 45 minuter.
![Kavla eller trycka ut degen](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_190421b.jpg)
![utkavlad deg redo att friteras](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_190421c.jpg)
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 bitar och tryck ut dem till tunna ark. Jäs bröden 15 minuter.
![fritera langos](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_190421e.jpg)
Hetta upp oljan till 180 grader, ungefär, och fritera bröden. Ca 3 minuter per sida blir lagom.
Låt svalna på galler. Tänk på att de kommer att droppa olja så lägg en handduk eller hushållspapper under.
![pensla med olja](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_190421h.jpg)
Pensa med vitlöksolja medan de fortfarande är varma. Verkligen pricken över i:et!
![Langos på stekhällen försvinnande goda](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_190421g.jpg)
Sen är det bara att toppa med vilka tillbehör du vill! Godare än vilken marknad som helst enligt oss!
Reklam:
Lämna en kommentar