Langos på stekhällen

Langos är en ungersk maträtt, som numera blivit en klassisk flottig rätt på svenska marknader. Det är fritierad deg toppad med olika tillbehör. I ungern serveras den ofta bara med vitlöksolja och salt. Men här lyxar vi till det ordentligt :) Så till alla er som efterfrågat receptet på Instagram, här är det!

Langos på stekhällen

Langos med tillbehör
till 16 bitar – 8 personer

25 g jäst
3 dl ljummet vatten

200 g kokt potatis
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt

till utbakningen:
vetemjöl

till friteringen:
olja

Langos på stekhällen - vitlöksolja

vitlöksolja:
5 vitlöksklyftor
1 dl neutral olja, typ rapsolja

Skala och pressa vitlöken och blanda med oljan. Pensla langosarna direkt när de kommer upp från oljebadet.

till servering:
gräddfil
riven ost
rödlök
röd och svart rom
räkor
picklad rödlök

Langos på stekhällen - degen
Degen: Rör ut jästen i vattnet.

Mosa potatisen och blanda med mjöl och salt. Vänd ner i jästblandningen och arbeta till en lös deg. Jäs i 45 minuter.

Langos på stekhällen - kavla ut

Langos på stekhällen - utkavlad

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 bitar och tryck ut dem till tunna ark. Jäs bröden 15 minuter.

Langos på stekhällen - fritera

Hetta upp oljan till 180 grader, ungefär, och fritera bröden. Ca 3 minuter per sida blir lagom.

Låt svalna på galler. Tänk på att de kommer att droppa olja så lägg en handduk eller hushållspapper under.

Langos på stekhällen - pensla med olja

Pensa med vitlöksolja medan de fortfarande är varma. Verkligen pricken över i:et!

Langos på stekhällen - försvinnande goda

Sen är det bara att toppa med vilka tillbehör du vill! Godare än vilken marknad som helst enligt oss!

Kommentarer

Berith skrev 2019-04-21 klockan 18:16

De godaste langos jag smakat. Så spröda och goda har jag aldrig fått när vi har köpt ute. Att vi sen kunde bygga dem själv med godsaker var bara sååå gott!

Millan skrev 2019-04-21 klockan 19:24

Kul att ni gillade dem Berith! <3 /Millan

Lämna en kommentar




*