PMS 2007

Under helgen så har det varit PysselMarathonStockholm och pysselgalningar som Chris och Millan är så var vi givetvis på plats. Här hade vi kunnat skriva hur mycket som helst om hur underbar helgen var, men är det en matblogg så är det. Stället vi bodde på var Hotell Scandic i Täby.

När vi satte oss till bords på fredagkvällen blev vi lite besvikna. Förra året var maten så bra och till varje tillfälle fanns det en kött- och en fiskrätt. Det var fortfarande en slags buffévariant, men nån fisk såg vi inte till. Det fanns en vegetarisk rätt med svamp och sega köttbitar med en potatis-svamp-purjolöksblandning. Förutom det sega köttet smakade det andra gott. Vi undrade lite över räkorna som fanns på salladsbuffén. Vem tar ett par räkor och sätter sig och skalar?
Tydligen ingen visade det sig sen då räkorna åkte fram och tillbaka några omgångar..

meny

På lördagen var det en enklare lunchbuffe. Raggmunkarna smakade pannkakor och var riktigt goda. Couscoussalladen var även den god.

Grönsaker

Till varje måltid serverades en väl tilltagen grönsaksbuffe. Tummen upp!

kakor

På lördagseftermiddagen serverades det en enorm kakbuffe. Allt från nybakade kanelbullar, tårtbitar, vaniljbullar till melonbitar och vindruvor. Mycket gott och rikligt! Dessutom hade vi fri tillgång till kaffe och te under hela helgen!

meny

Lördagkväll kunde vi välja på fiskgryta med aioli och en kycklingrätt med svamp och pasta. Vi båda åt fiskgrytan och den var jättegod. Det fanns minst två olika sorters fisk i den. Med aiolin till smakade den ännu bättre. De som åt kycklingen var mycket nöjda de också och jag hade tänkt testa den, men orkade inte efter fiskgrytan (Chris).

Grönsaker

Frukost

Frukost
På morgonen serveras det frukost med flera olika sorters bullar. I påläggsväg fanns det vanliga, några sorters kött, några ostar, leverpastej och grönsaker.
Till de djupa tallrikarna fanns sex olika sorters fil/yoghurt och fem olika flingor/müsli. Desstom fanns det varje morgon färsk annanas och fruktsallad. Som lite extra tillbehör fanns kokosflingor, olika fröer (som linfrö och solrosfrö) och torkad frukt.
Om du var sugen fanns det även stekt bacon, ägg och bönor. Men något sånt hamnar verkligen inte på min tallrik som blev fotograferad (Millan).
Utbudet på påsteer var inte speciellt stort. Fanns inte mer än fyra sorter. Däremot hade de fyra burkar med löste, två olika sockersorter och hounung.

En av rätterna på söndagens lunch var en pastagratäng med sparris, som inte smakade speciellt mycket. Den andra rätten har jag tyvärr glömt vad det var, men jag minns att den innehöll champinjoner.

Millan: Jag är mycket nöjd med servicen på hotellet. Maten var ingen lyxmat, men det fanns alltid några olika rätter att välja på och grönsakerna var fräsha.

Chris: Jag håller med Millan om att maten var bra utan att vara direkt lyxig. Bäst var fiskgrytan på lördagen, men allt smakade gott (utom fredagkvällens köttbit). Ett plus för att det fanns färsk ananas på frukostbuffén.

Reklam:

Cheesecakemuffins

Att jag gillar muffins är knappast någon nyhet för Salt & Peppars läsare. Därför tänkte jag passa på att bjuda på ytterligare ett muffinsrecept.

15 mellanstora muffins [ca 7 stora eller 12 mindre står det i receptet men jag undrar vad tusan de använder för storleksmått i så fall…]

Ingredienser:
3½ dl vetemjöl (210 gr)
1½ tsk bakpulver
125 gr smör (rumsvarmt)
1 3/4 dl socker
2 ägg
1 1/4 dl mjölk
150 gr jordgubbar (ca 2½ dl)
½ dl socker
1½ msk maizena majssträkelse
½ sats vaniljströssel [jag använde upp hela satsen!]

Cheesecakefyllning:
200 gr Philadelphiaost [jag använde light och det fungerade finfint]
3/4 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
Jordgubbar

Vaniljströssel:
1 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
60 gr smält smör

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Cheesecakefyllningen: Vispa osten mjuk med elvisp. Rör i socker, ägg och vaniljsocker. Vispa blandingen luftig.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver i en stor skål.
4. Vispa smör och 1 3/4 dl socker med elvisp. Vispa ner äggen ett i taget. Tillsätt mjölk,
5. Rör ner äggblandningen i den torra mjölblandiningen. Rör samman så att det precis blandar sig.
6. Fyll smeten till häflten i formarna.
7. Vaniljströssel: Blanda de torra ingredienserna. Smält smöret och häll ner i mjölblandningen. Rör runt så att det blir smulor.
8. Skiva jordgubbarna och blanda med ½ dl socker och majsstärkelse.
9. Lägg på ett lager jordgubbsmos på smeten men spara lite. Fyll på ena halvan med cheesecakefyllning och den andra med muffinssmet. Toppa med lite jordgubbsmos på mitten. Strö till sist över vaniljströssel över jordgubbsmoset och muffinssmeten.
10. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills smeten stannat. Känn med sticka. Grädda något kortare tid för mindre muffins.

Cheesecakemuffins

Jag funderade både en och två gånger innan jag satte in muffinsplåten i ugnen och såg framför mig hur jag skulle få skura hela ugnen. Japp, muffinsarna höll sig inte inom sina formar utan rann ut.

Mitt tips är att använd färska jordgubbar. Frysta fungerar, men blir såsigare. Fyll inte muffinsformarna ända upp för de lär rinna över! Gör några fler i stället.

Min cheesecakefyllning blev väldigt lös, kan ha varit p.g.a. att jag använde lightvarianten av osten. Fyllde därför i med muffinssmeten först och sen med cheesecakesmeten och det fungerade finfint.

Vaniljströsslet är gott så varför snåla? Jag använde hela satsen, vad tusan gör man annars med andra halvan?

Cheesecakemuffins

Källa: Allt om Mat

Enormt goda blev de och jag lär garanterat göra dem igen. Dock tror jag att jag satsar på färska jordgubbar nästa gång! Funderar annars på om det inte skulle fungera att göra samma sak fast som en mjuk kaka och sedan skära i bitar. Återkommer med resultatet i så fall.

Reklam:

Sushi från Maguro

Det har blivit väldigt mycket sushi på sistonne, så jag har faktiskt vågat testa några nya ställen. Annars är det så lätt att återvända till mitt favoritställe, där jag vet att sushin är god och jag blir mätt.

Den här gången valde jag Maguru Sushibar på Östra Förstadsgatan i Malmö. Förmodligen en av landets sushitätataste gator (även om något ställe stängt).

Menyn för de mixade plattorna ser ut såhär:
Ronin – liten (5 nigiri 3 maki) 65 kr
Daimyo- mellan (7 nigiri 4 maki) 85 kr
Shogun – stor (9 nigiri 5 maki) 105 kr

Sushi från Maguro

Hungrig som jag är valde jag givetvis den stora. Första intrycket är att det var väldigt blandat i lådan. Men vi börjar med maki-bitarna. På ytan ser de ut som vilka som helst men något liknande i fyllningsväg har jag faktiskt aldrig varit med om. De som ser svarta ut på bilden innehöll bland annat gräslök, lax och gurka. Sen var där något krämigt som smakade pepparrot. De röda var även de väldigt kladdiga. Och jag måste säga att trots att de var goda så är jag lite skeptisk till dem. En sushi ska inte vara fullt så kladdig.. inte enligt mig iaf. Vad säger ni andra?

Över till nigiri-bitarna. Spännande blandning med allt från lax till bläckfisk och därmellan en del saker jag inte vet vad det är. Bläckfisk gillar jag inte, men det är ju inte deras fel. Crabfish-biten hade jag klarat mig bra utan.

Nå?
Jodå, det här stället får klart godkänt = jag kan tänka mig att köpa sushi där igen. Bitarna var i bra storlek och prismässigt ligger de som de flesta andra. Extra plus för god ingefära.

Reklam:

Ostpaj med lök

Ostpaj med lök

Jag har genom åren gått med i diverse receptklubbar. Bl a så fick jag under lång tid receptkort från Mina bästa recept. Många av dessa hamnade längst in i nåt skåp, men ett och annat guldkorn hittade jag och har använt ofta. Bland dem finns den här ostpajen, som blir hög och luftig och fantastiskt god. Den passar bra både som lunch eller middagsrätt med en sallad eller som en del av en buffé.

Tid: ca 1 timme, men degen bör vila innan.

Ugnsvärme: 200°

Till 4-6 port:
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
100 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten

Fyllning:
1 dl vetemjöl
4 dl mjölk
1/2 dl finhackad gul lök
3 ägg
200 g riven ost
2 dl gräddfil
1/2 tsk salt
1 kryddmått riven muskot

1. Hacka samman mjöl, salt och matfett, tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman degen.

2. Låt degen vila kallt minst en timme (här har jag ofta fuskat med tiden och det har blivit bra ändå).

3. Vispa samman mjöl och mjölk i en tjockbottnad kastrull, låt det hela sjuda upp under vispning.

4. Tillsätt löken, låt blandningen sjuda ca 5 minuter på svag värme och sedan svalna.

5. Vispa upp äggen.

6. Rör ner ägg, riven ost och gräddfil i lökblandningen. Smaksätt med salt och muskot.

7. Klä en form med pajdegen. Stick några hål i degen med en gaffel. Grädda den i ca 10 minuter.

8. Häll i ost- och lökmassan och grädda pajen i ytterligare ca 30 minuter eller tills den fått färg och verkar genomgräddad och fast.

Reklam:

Gurk- och avokadosoppa

Hade med mig senaste numret av LagaLätt till jobbet idag och satt och bläddrade lite i den på lunchen. Fanns ett reportage som hette “Ljuvlig middag som spirar” och var en trerätters festmeny. Jag fastnade för den enkla förrättssoppan och tänkte att den ska vi ha till förrätt idag. Inte för att vi brukar äta förrätter till vardagsmiddag (som idag bestod av köttfärssås direkt från frysen och pasta). Hur som helst, på väg hem från jobb köpte jag ingrediensera till soppan.

Ingredienser till soppan

Till 4 små portioner
1 gurka
1 äpple (granny smith)
1 avokado
1 msk färskpressad citron
2 dl kallt vatten (eller ca 15 isbitar)
1 tsk salt
1 krm peppar

till serveringen:
25-30 räkor
1 tsk chiliolja (t ex Ravini Maloni) (jaja, lite chilipulver och olja fick duga)
1 msk hackad gräslök (vilket jag struntade i)

Ner i mixern med det..

Sen skalar man gurka och äpple och skär i bitar. Dela avokadon och gröp ur köttet. Lägg alla ingredienserna (gurka, äpple, avokado, citronsaft, vatten, salt, peppar) i mixern och kör.

Låt soppan stå kallt en stund.

Blanda räkorna med olja och vänd eventuellt i gräslök och servera till soppan.

Färdig soppa

Sådär, färdig soppa som ser riktigt god ut.

Men..

Det här var faktiskt riktigt illa. Att det inte var en Chrisse-soppa förstod jag ganska snart. Men jag brukar ju gilla sånna här saker. Men icke. Jag åt upp räkorna och resten åkte i soporna. Usch och blä!

Reklam:

1 2 570 571 572 573 574 597 598