Cheesecakemuffins

Att jag gillar muffins är knappast någon nyhet för Salt & Peppars läsare. Därför tänkte jag passa på att bjuda på ytterligare ett muffinsrecept.

15 mellanstora muffins [ca 7 stora eller 12 mindre står det i receptet men jag undrar vad tusan de använder för storleksmått i så fall…]

Ingredienser:
3½ dl vetemjöl (210 gr)
1½ tsk bakpulver
125 gr smör (rumsvarmt)
1 3/4 dl socker
2 ägg
1 1/4 dl mjölk
150 gr jordgubbar (ca 2½ dl)
½ dl socker
1½ msk maizena majssträkelse
½ sats vaniljströssel [jag använde upp hela satsen!]

Cheesecakefyllning:
200 gr Philadelphiaost [jag använde light och det fungerade finfint]
3/4 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
Jordgubbar

Vaniljströssel:
1 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
60 gr smält smör

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Cheesecakefyllningen: Vispa osten mjuk med elvisp. Rör i socker, ägg och vaniljsocker. Vispa blandingen luftig.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver i en stor skål.
4. Vispa smör och 1 3/4 dl socker med elvisp. Vispa ner äggen ett i taget. Tillsätt mjölk,
5. Rör ner äggblandningen i den torra mjölblandiningen. Rör samman så att det precis blandar sig.
6. Fyll smeten till häflten i formarna.
7. Vaniljströssel: Blanda de torra ingredienserna. Smält smöret och häll ner i mjölblandningen. Rör runt så att det blir smulor.
8. Skiva jordgubbarna och blanda med ½ dl socker och majsstärkelse.
9. Lägg på ett lager jordgubbsmos på smeten men spara lite. Fyll på ena halvan med cheesecakefyllning och den andra med muffinssmet. Toppa med lite jordgubbsmos på mitten. Strö till sist över vaniljströssel över jordgubbsmoset och muffinssmeten.
10. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills smeten stannat. Känn med sticka. Grädda något kortare tid för mindre muffins.

Cheesecakemuffins

Jag funderade både en och två gånger innan jag satte in muffinsplåten i ugnen och såg framför mig hur jag skulle få skura hela ugnen. Japp, muffinsarna höll sig inte inom sina formar utan rann ut.

Mitt tips är att använd färska jordgubbar. Frysta fungerar, men blir såsigare. Fyll inte muffinsformarna ända upp för de lär rinna över! Gör några fler i stället.

Min cheesecakefyllning blev väldigt lös, kan ha varit p.g.a. att jag använde lightvarianten av osten. Fyllde därför i med muffinssmeten först och sen med cheesecakesmeten och det fungerade finfint.

Vaniljströsslet är gott så varför snåla? Jag använde hela satsen, vad tusan gör man annars med andra halvan?

Cheesecakemuffins

Källa: Allt om Mat

Enormt goda blev de och jag lär garanterat göra dem igen. Dock tror jag att jag satsar på färska jordgubbar nästa gång! Funderar annars på om det inte skulle fungera att göra samma sak fast som en mjuk kaka och sedan skära i bitar. Återkommer med resultatet i så fall.

Kommentarer

Camilla K skrev 2007-04-29 klockan 16:22

Hej Millan! Åhh vad dina muffins såg goda ut...hade jag bara haft lite Philadelphiaost hemma så hade jag slängt ihop en sats på stört! Nu får jag istället lugnt vänta tills nästa gång jag varit och handlat. Önskar er en riktigt härlig valborg *själv jobbar jag i morgon förstås!! :-( * Kramar från Camilla i Motala

Maria skrev 2007-04-29 klockan 18:57

Jag är inte Millan men jag svarar ändå som det är jag som har bakat muffinsen som finns i inlägget ovan! ;-) Återkom gärna med en rapport när du har bakat dem och säg vad du tyckte! Hoppas Valborg blir OK även fast du ska jobba! //Maria

Kristin skrev 2007-05-30 klockan 12:51

Hej! Vill bara tacka för det ypperliga receptet! Jag har bakat det två gånger redan! Båda gångerna med färska jordgubbar. Mest nöjd blev jag när jag bakade i gigantiska formar, man fick lätt med alla smaker då! :)

Lämna en kommentar
Reklam: