Muffins

Chokladmuffins
Chokladmuffins


Ingredienser till 12 mellanstora muffins

5 dl vetemjöl special
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg, lättvispat
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl smält smör eller margarin

Gör så här:
Sätt ugnen på 190°C.

Blanda vetemjöl, socker, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål. I en annan skål rörs ägg, mjölk, matfett tills det blandats väl. Klicka ned mjölblandningen i äggsmeten och blanda ihop till en jämn smet. Fördela smeten i 12 muffinsformar.

Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Väljer du att göra mindre muffins (ca 20-24 st) så gräddar du dem 12-15 minuter, känn efter med en provsticka. De ska vara torra.

Förslag på fyllningar:

Hallon & Marsipan
2 msk hallonsylt
150 g mandelmassa eller marsipan

Rulla marsipanen till en rulle, skär 24 rundlar, klicka på lite sylt, kläm fast den andra rundeln.
Ha i hälften av smeten i 12 muffinsformar, lägg ner marsipanrundeln, häll på resten av smeten. Grädda som ovan.

Chokladmuffins med chokladbitar
4-6 msk kakao (blandas tillsammans med övriga torra ingredienser)
150 gr grovt hackad ljus blockchoklad

Ha i den grovhackade chokladen när du blandat till smeten. Klicka ut i formar.
Dessa är godast ät att äta lite ljumna!

Chokladvarianten går utmärkt att variera med att ha i vit blockchoklad, ha dock i mindre då den är sötare än annan choklad [upplever iaf jag den som].

Mintmuffins
Prövade även med att ha i Mariannekulor och sedan lägga på en After Eight på varje muffins när de var färdigräddade. De smälte av eftervärmen.

Godismuffins
Annars har jag smaksat grundsmeten med Daimkulor, Dumlekolor [stick ner en kola i varje muffins], Nougatbitar [antingen grovhackar du den och vänder ner i smeten eller så sticker du i en bit i varje muffins], fungerar givetvis med olika sorters choklad också.

Ananas & kokosmuffins
I stället för mjölken så tog jag Kelda Kokos 5%, om du vill ha tydligare kokossmak så låt 1 dl kokosflingor ligga i kokosmjölken och dra i ca 5 min. Sila sedan bort dem om du inte vill ha kokosflingorna i smeten. Annars låter du dem ligga kvar.

Tillsätta sedan 200 gr väl avrunnen krossad ananas.
[Hade ingen kokosmjölk hemma när jag bakade så jag skippade kokosen helt och hade bara i krossad ananas vilket blev väldigt gott det också! Dessa muffins blir väldigt saftiga.]

Limemuffins
Ytterligare smaksättning kan vara skalet av en Lime samt saften från 2 stycken. Detta är smaksättningen till en omgång av orginalsmeten.

Limevarianten går utmärkt att kombinera med Ananas & Kokos.

Jag gräddar alltid mina muffins i stadiga amerikanska muffinsformar [finns att köpa på ICA t.ex.] och sedan ställer jag dessa i min muffinsplåt som har plats för 12 muffins. Gräddas i mitten av ugnen.

Ananasmuffins

Ananasmuffins och Hallon & marsinpanmuffins

Kommentarer

Millan skrev 2007-03-13 klockan 21:10

Ååå vilka bilder och recept! Jag gjorde muffins igår, men nu måste jag nog baka igen. Fanns flera av de där recepten jag måste testa!

Maria skrev 2007-03-13 klockan 21:43

Millan: åh vad roligt! Du får berätta vad du tyckte sen. Efter mycket testande så är detta klart den bästa grundsmeten jag har kommit fram till. De är förödande goda men ack så onyttiga. Smällar man får ta ibland. ;-)

Åsa skrev 2007-03-14 klockan 11:38

Måste prova att göra mintmuffins! Älskar både Marianne och After Eight, mums! Mvh Åsa

Maria skrev 2007-03-14 klockan 12:51

Åsa: Du får återkomma med en rapport och betyg på dem när du provbakat. Trevlig muffinsstund! :o)

Åsa skrev 2007-03-19 klockan 09:17

Jo, nu har jag bakat mintmuffinsar. Får påpeka att jag hade problem med att hitta Mariannekulorna. Till sist hittade jag dem på ÖB! Jag slängde även i lite kakao i smeten. Vet inte om det var tanken... Och resultatet? Goda! En nackdel var att jag gjorde dem någon dag innan jag skulle ha dem. De var ju supergoda när de var nybakade!Iaf, vi valde att styckfrysa dem och senare värma dem snabbt i micron. Då blev de ju nästan som nybakade. Mvh Åsa

Maria skrev 2007-03-19 klockan 16:54

Åsa: Mariannekulorna hittade jag på min lokala ICA-affär bland godiset och senare vid blockchokladen vid baktillbehör. Visst är det gott med kakao i smeten, det nog min huvudtanken men den föll visst bort i texten ovan. Och godas är de så klart när de är nybakade och helt lite varma än. Men micron fungerar finfint att värma dem lite hastigt i. Roligt att du gillade dem! :o)

Stämpelgårdens blogg » Ellinor frestar oss med muffins skrev 2009-08-10 klockan 11:02

[...] idag får vi nog avsluta med lite bra muffinslänkar: Marias grundrecept på muffins med flera förslag på fyllningar (klicka här) Leilas Choklad- och lavendel Cupcakes (klicka här) Skrivet av Millan den 10 August 2009 [...]

Lämna en kommentar




Reklam: