Tomates á la Provencale
Mogna härliga tomater som fylls och ugnsbakas, det perfekta tillbehöret!
![Tomates á la Provencale](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/kokbok_171tomater.jpg)
Tomates á la Provencale
Det här räcker till 4 normalstora tomater
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk hackad charlottenlök
4 msk hackad basilika och/eller persilja
lite timjan
salt och peppar
1/2 dl olivolja
1 dl ströbröd
4 normalstora tomater
Gör en röra av alla ingredienserna utom tomaterna. Gröp ut tomaterna och stoppa ner röran i dem. Droppa några droppar olivolja på toppen. Baka dem i ugn, högt upp, 200 grader ca 10 minuter.
Perfekt som tillbehör till en köttbit.
Reklam:
Mjölkchokladtårta med varma hallon
Enligt Arla: Perfekta festtårtan att förbereda och ha i frysen. Bara att ta fram en stund före servering.
8-10 bitar
Ingredienser
400 g mandelmassa
1 st ägg
3 äggvitor
4 msk kakao
rivet skal av 1 apelsin
Fyllning:
5 dl vispgrädde
300 g mjölkchoklad
3 äggulor
Garnering:
hallon
hyvlad mörk choklad
Varm hallonsås:
600 g hallon
2 msk florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Riv mandelmassan. Rör i ägget, lättvispade äggvitor, kakao och apelsinskal. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna.
4. Vispa grädden.
5. Dela chokladen i bitar och smält över vattenbad. Ta chokladen från värmen.
6. Rör ner en äggula i taget i chokladen. Blanda i hälften av grädden i chokladsmeten. Vänd ner resten av grädden
7. Häll smeten över kakan i formen. Täck över och frys minst 4 tim.
Hit kan man förbereda.
8. Låt tårtan stå framme ca 30 min före servering.
9. Garnera tårtan med hallon och choklad.
10. Värm hallonen till såsen, blanda i florsocker och servera såsen till tårtan.
Källa: Arla
Marias kommentar: Rivet appelsinskal hoppade jag över helt i tårtbotten. Är ingen fan av apelsin och choklad ihop nämligen. Tog även Ädel Visp som är 20% och det fungerade alldeles utmärkt. En tårta som kräver lite förberedelser men den var absolut värt det. Blev enormt gott!
Reklam:
Kryddig smulpaj
Redan när pappa nämnde att äpplena på träden där hemma var mogna blev jag sugen på smulpaj.
Så jag åkte hem till mamma och pappa, där träden var fulla av härlig solmogen frukt. Jag plockade famnen full av solvarma ljuvliga äpplen.
Detta är lyx :) Sen åkte jag hem, tvingade Chrisse till “Kinesen” för att köpa vaniljsås och började fixa smulpaj.
Sätt ugnen på 225 grader. Skala, kärna ur 5-6 äppel och skär dem i klyftor.
Blanda ½ dl farinsocker, 1 tsk malen kanel och 1/2 tsk malen kardemumma. Lägg i äppelklyftorna och blanda.
Lägg klyftorna i en ugnssäker form.
Blanda 3/4 dl strösocker, 1 1/2 dl havregryn och 1 dl vetemjöl i en bunke. Finfördela 125 g smör i blandnigen till en smulig deg. Fördela smuldegen över frukten.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Njut :)
Reklam:
Plommonpaj med valnötter
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
1/2 dl socker
150 g kallt margarin eller smör
3-4 msk kallt vatten
Fyllning:
18-20 plommon
ca 4 msk socker
1/2 tsk kanel
1/2 – 1 dl grovhackade valnötskärnor
Blanda mjöl, bakpulver och socker. Skär smöret i små kuber och lägg i mjölet. Smula samman allt i matberedare eller för hand. Tillsätt vatten och knåda hastigt ihop degen. Tryck genast ut degen i en rund pajform, 26-28 cm i diameter.
Kärna ur fina mogna plommon och lägg dem på pajdegen. Jag la skalsidan neråt. Strö över en blandning av socker och kanel och fördela grovhackade valnötter mellan plommonen.
Grädda mitt i ugnen i ca 35 min i 225°. Titta till mot slutet och sänk eventuellt värmen till 200°.
Receptet kommer ur Boken Annas pajer av Anna Bergenström.
Min kommentar:
Pajen var lätt att göra och kändes lite lyxig med valnötterna. Serverade den ljummen med vanlijglass och det var väldigt gott, dock tror jag tanken är att den ska serveras kall, och då med siktat florsocker över. Se till att valnötterna verkligen ligger mellan plommonen, för de som inte gjorde det var på väg att bli brända, så de fick petas ner medan pajen bakades.
Reklam:
Sega rutor med vinbär
Vad gör man när man har en massa röda vinbär? Man kan försöka sig på att koka gelé eller saft då går det åt en hel del bär. Men känner man inte riktigt för det kan man alltid baka. Denna gången blev det Sega rutor med vinbär.
Millans kommentar: Jag tycker att smeten nedan räcker bra till en form storlek: 35 x 25 cm. Om jag gör hel långpanna föredrar jag att göra receptet x1,5. Alltså 6 ägg, 9 socker, 9 mjöl etc. Men det är en smaksak hur höga kakor man vill ha.
![Röda vinbär](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/maria_070713b.jpg)
Sega rutor med vinbär
4 ägg
6 dl socker
6 dl vetemjöl
1-2 tsk vaniljsocker
200 g smält smör
0,5 liter vinbär
Tips: Lite kardemumma i smeten gör den om möjligt ännu godare!
Gör så här:
1. Lägg två bakplåtspapper omlott i en långpanna.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Vispa ägg och socker.
4. Rör ner övriga ingredienser.
5. Häll smeten i en långpannan, strö över vinbären.
6. Gräddas i ca 30 minuter.
Marias kommentar:
Detta blev en riktigt lyckad kombo! Syrliga vinbär med en härligt seg/kletig kaka. Mumsigt värre! Bäst att slänga in lådan med kakbitar i frysen fortare än fortast, annars är risken stor att de försvinner lite väl fort. Denna kaka fungera även med andra sorters bär, t.ex. hallon eller björbär.
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 546 547 548 549 550 … 597 598 Äldre inlägg »