Quinoasallad med rostade rotfrukter

För ett tag sedan efterlyste jag recept med Quinoa, och Lou var snabb med att svara.

Lou skriver:
Det går att använda quinoa precis som cous-cous eller ris. Den innehåller väldigt mycket protein och är därför extra bra för vegetarianer som inte får i sig kött eller mejeriprodukter. Jag brukar ha den i sallader för att göra den mer matig. Är själv inte vegetarian så har haft sallader med quinoa grönsaker och varmrökt lax i med ngn god kall sås till. Härom dagen hade jag en quinoasallad men paprika, färsk bladspenat, körsbärstomater, gurka, lite charlottenlök och avocade sen gjorde jag en dressing av olivolja, citron och lite lite vinäger till. Sen grillade vi en biff och serverade med kall bearnesesås det var supergott! Eftersom quinoa är gott att äta kallt så är det perfekt för lunchlådor, testa att ha i grönsaker och räkor så får du en bra och god lunchsallad som mättar hela dagen eftersom den innehåller mycket protein.

Med detta som utgångspunkt bestämde jag mig för att testa en variant med rotfrukter.

Quinoasallad med ugnsbakade rotfrukter

Till 2 lunchlådor

quinoa:
1½ dl okokt quinoa
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning

rotfrukter:
3 morötter
2 palsternackor
1/2 rödlök
1 röd paprika
1 bit squash
2 msk olja

1 burk kidneybönor

dressing:
1/2 msk citron
1 msk olivolja
salt & peppar

Sätt ugnen på 200 grader.

Rotfrukter
Skala och skölj morötter och palsternackor. Skär morötter, palsternacka, rödlök, squash och paprika i bitar. Lägg allt utom paprikan och squashen i en ugnsfast form och häll över olivoljan. Rör runt. Sätt in formen i mitten av ugnen i 20 minuter eller tills bitarna börjar mjuka.

Mer rotfrukter
Rör om efter halva tiden och lägg i paprikan. Ta ut grönsakerna och låt dem svalna.

Koka quinoan efter anvisningar på paketet.

Blanda ihop allt
Blanda ihop rotfrukter, quinoa och sköljda bönor.

Gör en dressing med citronsoft, olivolja, salt och svartpeppar. Häll över.

Färdigt

Och?
Tänk! Äntligen en rätt med quinoa som är god! Detta är perfekt lunchmat till mig. Det går lätt att göra mycket av det, fettsnålt, relativt billigt och det är inget vi kommer att ha till middag hemma. Annars är jag nådigt trött på att behöva äta samma sak flera gånger på raken.

Reklam:

Piroger

Ca 24 piroger

Ingredienser:
200 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
1½ tsk salt
13½ dl vetemjöl + ca ½ dl till utbakning
1 uppvisapat ägg till pensling

Ost & soltorkade tomater, fyllning till 24 piroger:
400 gr mozzarellaost
1 kruka färsk basilika
½ kruka färsk timjan
100 gr soltorkade tomater (i påse, ej i olja!)
300 gr riven västerbottenost (jag tog Tex-mex-osten)
nymald svartpeppar

Skinka & Champinjon, fyllning till 24 piroger:
225 gr rökt skinka
300 gr färska champinjoner
3 finhackade vitlöksklyftor
250 gr mozzarellaost
150 gr riven ost av någon smakrik sort
1 kruka färsk basilika, ca 2 dl
nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt blandningen bli ljummen, ca 37 gr.

Baktermometer

Smula ner jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Här i resten av blandningen. Blanda ner salt och mjölket litet i taget. Arbeta ihop till en smidig deg. Pudra över lite mjöl och ställ degen att jäsa under bakduk i ca 30 min.

Deg på jäsning

2. Förbered fyllningen! Tärna mozzarellaosten i små tärningar, ca ½ cm, finhacka örter och torkad tomat.

Pirogfyllning

3. Sätt ugnen på 200 gr. Dela degen i 24 lika stora bitar. Rulla en bit i taget till en rund bulle och kavla sedan ut den till en ca 12 cm stor rundel. Lägg lite riven ost, mozzarella, örter och tomater mitt på ena halvan. Mal över lite peppar. Pensla kanterna med ägg.

Pirogbak

4. Vik ihop pirogen och fäst ihop kanten genom att pressa med en gaffel. Lägg pirogen på en plåt med bakplåtspapper.

5. När en plåt är full, pensla pirogerna med ägg och grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på galler.

Piroger

Båda pirogsorterna är godast varma, servera gärna tillsammans med en sallad.

Marias kommentar: Om degen känns kladdig så ha i ytterligare ca en ½ dl mjöl i degen. Om du inte har lust att stå och plocka från flera olika skålar, blanda samman örter och tomaterna i en bunke tillsammans med den rivna osten. Mozzarellaosten hade jag kvar separat i en annan skål då den är blötare än den rivna osten. Beroende på hur stora du gör dem så kan du antingen ha dem som huvudrätt alternativt ha dem på en buffé.

Väljer du att göra skinka & champinjonfyllningen i stället så gör så här:

1. Skär skinka i mindre bitar, 1 x 1 cm brukar bli lagom. Tärna champinjonerna och finhacka basilikan och vitlöken. Blanda detta i en skål.

Skinka & Champinjonfyllning

2. Tärna mozzarellaosten som ovan.

3. Fyll pirogerna på samma sätt som ovan!

Skinka & Champinjonpiroger

Källa: Allt om Mat – Sommarspecial 2007

Smaklig måltid!

Reklam:

Lätt fredagsmiddag

Efter en lång vecka på jobb var vi båda helt slut och hade ingen som helst lust att stå några längre stunder i köket. Så kvällens middag blev en pastasallad med pesto. Enkelt och hur gott som helst.

Pastasallad

Kräftsallad med pasta

till 2 personer

250 g pasta
2 msk pesto
1 burk kräftstjärtar (ca 170g avrunna)
5 tomater
6 bitar soltorkade tomater i olja
1/2 kruka basilika
1-2 blodgrapefrukter

lite blandad sallad

Koka pastan enligt anvisningar på paketen och häll av vattnet. Blanda sedan ner peston.

Häll av spadet från kräftstjärtarna och skölj dem. Skär de färska tomaterna i klyftor och de soltorkade i småbitar. Plocka bladen från basilikan och dela i mindre bitar.

Blanda samman alla ingredienserna. Servera med klyftor av blodgrape.

Vill även passa på att önska alla våra läsare en trevlig helg!
Pst.. vad ska ni äta för gott i helgen?

Reklam:

Kasslergratäng med ostsås

Det började med ett viktväktarrecept en gång i tiden. Sedan dess har vi ändrat så mycket att det knappast är ett VV-recept längre. Men gott har det blivit! Kasslergratängen är en favorit när vi behöver mycket mat. Det blir både middagar och lunchlådor av detta. Den går dessutom utmärkt att frysa in i portionsbitar för att sedan tina i micron. Mycket mat för pengarna!

kasslergratäng med ostsås


Kasslergratäng med ostsås

till 6 portioner

400 g bandspaghetti

400 g kassler i tärningar
1 strimlad purjolök
3 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd paprika
2 tsk flytande margarin eller olja

2 dl frysta ärtor
2 dl (frysta) majskorn
1,5 msk tomatpuré
1 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
salt och peppar efter smak

Ostsås:
150 g riven ost
1,5 dl matlagningsgrädde
2-3 dl mjölk

Tillbehör:
servera gärna med en sallad

Tips:
Har du en bit squash över, grovriv den och blanda med pastan.

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka spaghettin efter anvisningar på paketet. Häll av vattnet. Smörj en ugnssäker form med 1 tsk olja eller flytande margarin. Häll i spaghettin.

Fräs purjolök, vitlök, paprika och kassler i lite olja eller flytande margarin. Låt fräsa ca 5 minuter.

Lägg sedan i ärter, majs, tomatpuré, grädde och mjölk. Låt småkoka ytterligare 3-4 minuter. Krydda och häll röran över spaghettin.

Blanda ost, grädde och mjölk och häll över.

Ställ in i ugnen ca 20 minuter. Låt sedan stå 5 minuter innan servering.

Reklam:

Persiljerot

Första gången jag köpte Persiljerot var det ett misstag, för jag trodde att det var palsternacka. De är väldigt lika i utseende, men om blasten är kvar är det inga som helst problem att märka skillnaden. Dessutom doftar persiljeroten väldigt mycket persilja såsnart man börjar skala den.

Persiljerot

Första gången må ha varit ett misstag, men numera köper jag gärna hem det. Skala den, riv ner lite i köttfärsåsen eller, som jag föredrar, skala, skiva och lägg i soppor.

Grönsakssoppa

Grönsakssoppa med morötter, potatis, purjolök, blomkål, broccoli och persiljerot.

Reklam:

1 2 547 548 549 550 551 597 598