Mer om gästmatbloggaren Anna
Hej!
Jag bad Millan och Maria jättesnällt och då fick jag deras tillåtelse att få gästblogga lite här. Jag skriver annars vanlig blogg på www.filipsdotter.se men matintresset är så stort att det känns roligare att blogga i en ren temablogg. Under några år stod jag för all julmat vid familjens julsammankomster och då gjorde jag enormt mycket olika roliga saker från scratch, men sen har tidsbrist gjort att jag fått prioritera om lite.
Jag hade tänkt bidra med lite mer vegetariska recept, indiskt, vardagsmat som faller mig i smaken och som gärna är snabblagat.
Kortfakta
Favoritmat: Indiskt och spanskt och sushi…och…jag äter nog det mesta. Farmors kalvdans med klarbärssylt är en höjdare. Synd att det är svårt att få tag på råmjölk nuförtiden.
Favoritkock: Anna Bergenström och min farmor
Favoritkrydda: Gills vitlök? Örtsalt! Färska kryddor.
Favoritingredienser: Skogssvamp, fetaost, soltorkade tomater, yoghurt, lamm m.m.
Hittar mina recept på: Svt.se, dn.se, tasteline.com, ica.se, tips från vänner, hederliga kokböcker. Jag fick min första kokbok i 7-årspresent. Rutiga kokboken som håller än.
Vi ses!
Reklam:
Tettiz höstgryta
Ett inlägg från Tettiz på ett forum gav oss inspiration till gårdagens middag.
Jag och min man brukar göra en gryta som vi kallar höstgryta. Det finns nog recept för den, men vi kör lite på en höft. Den här maten är riktigt bra mot hösten då rotfrukter är billiga.
Potatis i stora bitar kokas i grönsaksbuljong (vatten + grönsaksbuljongtärning) ca 10 minuter.
Skär morötter i tjocka slantar, purjolök i skivor, hacka persilja och blanda ner. Låt koka ca 10 minuter till. Skär undertiden Falukorv i grova bitar och blanda sen ner. Låt puttra tills korven blivit varm.
Vår variant: Vi blandade även i Palsternacka. Enligt Tettiz är det bara att hälla i allt man känner för. Sen hade vi i lite kryddpepparkorn och lagerblad, för att få lite mer smak på grytan.
Och? Ganska trist mat, men det var enkelt att göra, blev lite disk och är dessutom nyttigt. Bra vardagsmat helt enkelt.
Reklam:
Passionsfruktsfromage
Man behöver inte göra det så svårt för sig, Ekströms Fresta Passionsfruktsfromage är nämligen riktigt god. Blanda påsens innehåll med vatten eller mjölk, vispa, ställ i kylen minst 30 minuter och sen är det klart.
Vi brukar lyxa till det genom att köpa extra passionsfrukter och skrapa ut innehållet på toppen.
Reklam:
Makaronilåda
Häromdagen blev jag väldigt sugen på makaronilåda, något vi sällan gör här. Receptet hittade min sambo på recepten.se. Den blev väldigt god, men nästa gång ska vi testa att ha även lite stekta champinjonbitar med. Tänk på att ha en riktigt god rökt skinka i makaronilådan.
4 portioner
4 dl (okokta) makaroner, helst idealmakaroner
½ tsk salt
vatten
1 purjolök
1 msk matfett att steka i
200 g rökt skinka
Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 dl riven ost
Koka upp vatten till makaronerna. Tillsätt salt och koka makaronerna enligt förpackningen. Skölj under tiden purjolöken, skiva den och skär sedan varje skiva på mitten. Stek purjolöken i matfett några minuter.
Skär den rökta skinkan i små strimlor. Låt dem steka med purjolöken ett par minuter.
När makaronerna är klara, häll på dem i stekpannan och rör om. Häll sedan allt i en smord ugnsform.
Vispa lätt ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar i en liten skål. Häll detta över makaronröran i formen. Strö över riven ost.
Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter i 200 grader tills äggstanningen stelnat och makaronilådan fått guldgul färg.
Vi serverade med lite blandade grönsaker.
Reklam:
Kalles randiga – banansmak
Kalles kaviar kom tidigare i höstas ut med en ny kaviar, Kalles randiga med banansmak.
Kalles Randiga Banan. Hälften mildrökt kaviar och hälften krämig färskost smaksatt med bananpuré. En mildare variant av Kalles med en spännande och god kombination mellan sött och salt.
Jag har inte testat själv och känner mig inte direkt manad att göra det heller. Smakkombinationen låter inte särskilt lockande. Tidningen Allt om Mat gav kaviaren en gaffel i omdöme om jag inte minns helt galet. Som någon skrev tidigare i höstas så har Abba verkligen lyckas dra uppmärksamhet till sig i samband med denna produktlansering och fått upp Kalles Kaviar på agendan igen. All publicistet är bra publicitet, eller?
Någon som har vågat sig på att smak denna märkliga smakkombo?
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 538 539 540 541 542 … 597 598 Äldre inlägg »