Julmat
De senaste åren har jag och Chrisse firat jul med bådas föräldrar. Det brukar alltid bli en supertrevlig jul med massor av mat och skratt. I år var inget undantag! Underbar jul!
Först träffas vi alla på eftermiddagen och börjar med att dricka glögg. Därefter blir det julmat :)
Under hela kvällen finns det massor av dricka, Snaps, Öl, Julmust, Vatten och Coca Cola.
Först in på julbordet är:
Sill (Sivs löksill, klintasill, brantevikssill, lingonsill, nubbesill, senapssill)
Lax (gravad och kallrökt) med gravlaxssås eller creme fraich, hackad rödlök och ishavsrom
Ägg
Bröd (vörtbröd, grovtbröd och nått fint bröd) Siv bakar alltid något bröd själv.
Rökt ål
Efter all fisk är det sen dags för Janssons frestelse. Och sen kommer Köttbullar, Prinskorv, Skinka med österlenssenap, Brunkål och Mormor Sivs leverpastej. Saker som följer med nästan hela tiden är grönsaker (sallad, gurka, tomat, solrosskott) och Julgräddosten.
Till dessert blir det Ris a´la malta med jordgubbsröra.
Senare på kvällen blir det sen kaffe och kakor.
(Matbilderna är tagna dagen efter när vi äter resterna, vilket kan förklara att det ser så snålt ut på vissa fat. Men jag hade ingen som helst lust att fotografera mat på julafton *skrattar*)
Har ni något på ert julbord som inte vi har? Dela gärna med er så att vi får tips inför kommande år.
Reklam:
Sista chansen!
Nu går vi in på slutspurten för tävlingen med era bästa jul- eller nyårsrecept! Så posta nu era favoriter och ta chansen att vinna en kokbok!
Reklam:
Mjuk pepparkaka
Det är snart jul och jag måste så klart tipsa om mitt julfavoritrecept. Det är en mjuk pepparkaka som är både snabb och enkel att baka och som alltid blir lika populär när man bjuder på den.
Blanda följande i en skål:
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk kanel
1/2 tsk nejlikor
1/2 tsk kardemumma
Tillsätt och blanda:
2 1/4 dl mjölk
1 ägg
2 msk smält margarin
Häll massan i en smord och bröad form.
Gräddas i ca 225°. Prova med sticka.
Servera gärna kakan tillsammans med ett glas god Madeira!
Reklam:
Piña colada-bollar
Ingredienser:
250 gr mandelmassa
20 ml Malibu (eller kokosjuice eller ananasjuice)
20 gr kokosflingor
100 gr torkad ananas
100 gr vit choklad
Gör så här:
1. Riv mandelmassan och blanda med spriten.
2. Finhacka ananasen.
3. Vänd ner kokosen och ananansen i smeten.
4. Forma till små kulor med hjälp av en sked.
5. Lägg kulorna på ett bakplåtspapper och låt dem torka i ca 1 timme.
6. Smält chokladen över vattenbad. Låt chokladen svalna något.
7. Rulla bollarna i chokladen och lägg på galler att stelna.
8. Ät och njut! (förvara bollarna svalt).
Marias kommentar:
Det blir enormt kladdigt, men jag har upptäckt att det är lättare att få choklad överallt på bollarna och man tar lite smält choklad i händerna och sedan rullar bollen i händerna. Kladdigt som sagt var, men det går fortare än att så och doppa varje boll för sig i chokladen och sedan få chokladen att täcka över allt… Ja, ni vet hur det är!
Ursprungsreceptet kommer från Odense Marsipan men jag har ökat mängden torkad ananas avsevärt och valde att ha vit choklad runt mina bollar. Ett annat alternativ är mörk choklad och sedan kokos som man sprinklar över bollarna innan chokladen hunnit stelna/torka. Smaken är som baken, men jag föredrog att få vita bollar! ;-)
Reklam:
Superenkel Pannacotta
Det är jäkligt gott, enkelt att göra och kan dessutom varieras efter årstiderna. Pannacotta – den perfekta desserten.
till 2 personer
1/2 dl Dansukker Gelésocker Multi
2 dl grädde
Smaksättning – 1 tsk Vaniljsocker
Blanda samman Gelésocker, grädde och smaksättning i en kastrull och koka i 1/2 minut. Häll upp i portionsglas och ställ i kylen några timmar.
Servera med frukt, bär eller bärsås.
Dansukker har även andra förslag på smaksättning istället för vaniljsocker:
* 1 tsk Dansukker Vaniljsocker + 1 tsk Neskaffe
eller
* 1/2 msk färsk, riven ingefära
eller
* 1 msk juicekoncentrat
Har du några andra tips på smaksättning?
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 531 532 533 534 535 … 597 598 Äldre inlägg »