Julmat

De senaste åren har jag och Chrisse firat jul med bådas föräldrar. Det brukar alltid bli en supertrevlig jul med massor av mat och skratt. I år var inget undantag! Underbar jul!

Först träffas vi alla på eftermiddagen och börjar med att dricka glögg. Därefter blir det julmat :)

Julfirande

Under hela kvällen finns det massor av dricka, Snaps, Öl, Julmust, Vatten och Coca Cola.

Först in på julbordet är:
Sill (Sivs löksill, klintasill, brantevikssill, lingonsill, nubbesill, senapssill)
Lax (gravad och kallrökt) med gravlaxssås eller creme fraich, hackad rödlök och ishavsrom
Ägg
Bröd (vörtbröd, grovtbröd och nått fint bröd) Siv bakar alltid något bröd själv.
Rökt ål

Julfirande

Julfirande

Efter all fisk är det sen dags för Janssons frestelse. Och sen kommer Köttbullar, Prinskorv, Skinka med österlenssenap, Brunkål och Mormor Sivs leverpastej. Saker som följer med nästan hela tiden är grönsaker (sallad, gurka, tomat, solrosskott) och Julgräddosten.

Julfirande

Till dessert blir det Ris a´la malta med jordgubbsröra.

Julfirande

Senare på kvällen blir det sen kaffe och kakor.

(Matbilderna är tagna dagen efter när vi äter resterna, vilket kan förklara att det ser så snålt ut på vissa fat. Men jag hade ingen som helst lust att fotografera mat på julafton *skrattar*)

Har ni något på ert julbord som inte vi har? Dela gärna med er så att vi får tips inför kommande år.

Kommentarer

Maria skrev 2007-12-26 klockan 15:00

Omelett med kantarellsås och sedan paté med cumberlandsås och cornichons (små ättiksgurkor) har vi på julbordet. Tur det som jag tyvärr är av den tråkiga sorten som inte äter så mycket av det som anses som den traditionella julmaten.

Camilla K skrev 2007-12-26 klockan 19:56

Hej Millan! Vi har några grejer på vårt julbord som inte ni har (däremot är vi jättedåliga på fisk på julbordet här hemma hos mig..men vi äter det hos släkten)...bla. Här hemma fanns det i år: julskinka, köttbullar, prinskorv,revbensspjäll,fläskkorv, dopp i gryta, janssons frestelse, omelett med svampstuvning, bruna bönor, rödkål, rödbetssallad,sylta, leverpastej, rökt korv, ägghalvor med räkor, majonäs o dill alt. kaviar o dill, grönsallad, olika sorters sill, vitkålsallad (hackad vitkål, gul lök, bostongurka och vanlig originalsalladsdressing...ett måste för mig!)...sist men inte minst. Hemgjord senap! God fortsättninng på julen! Kram

Berith skrev 2007-12-26 klockan 22:59

Till Camilla K. Det är en massa godsaker ni har på ert julbord. Något som verkade intressant var vitkålssalladen. Är det bara att blanda ihop? God fortsättning!

Camilla K skrev 2007-12-28 klockan 00:27

Hej igen! Svarar Berit: Jaa...bara att blanda ihop. Jag tog en klyfta vitkål, svårt att säga hur mycket men lagom till en liten salladsskål, och hackade den i matberedaren. 1/2 hackad gul lök, ett par/tre rejäla matskedar bostongurka och på med salladsdressing tills man tycker konsistensen är bra, men det brukar gå åt nästan en hel flaska! Friskt och gott till den feta julmaten! För mig minst lika viktig som sillsallad eller rödbetssallad. //Camilla i Motala

Lämna en kommentar
Reklam: