Marängswiss med mango och passionsfrukt
Midsommar närmar sig och med det planeringen för årets dessert. Det här var egentligen årets påskdessert hos oss, men jag funderar över att göra den till midsommar också, för den var så god. Marängswiss med mango och passionsfrukt. Så otroligt mättande, söt och syrlig på samma gång. En magisk avslutning på vilken middag som helst.
Marängswiss med mango och passionsfrukt
Maränger / vispad grädde / citronkräm / mango / passionsfrukt
Sen är det bara att varva ingredienserna i ett stort berg och låta gästerna hugga in :)
Citronkräm
1 citron
3 äggulor
1 dl strösocker
150 g smör
Skölj citronen noga. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Lägg citronskal och citronsaft i en kastrull och tillsätt äggulor, socker och smör. Låt sjuda under omrörning till en tjock kräm. Låt krämen kallna.
Inspirationen kommer från tidningen Allt om mat – påsk 2022
Andra marängtårtor till midsommar
Är du sugen på en annan typ av marängtårta så kan jag varmt rekommendera någon av dessa:
Midsommartårta med jordgubbar
eller
Marängtårta med passionscurd och mango (scrolla neråt på sidan).
Reklam:
Supergod morotspesto
Har du satt några morötter i år? Börjar det bli dags att gallra än? Om inte, spara detta recept! För när det väl är dags bara måste du testa detta. För jag lovar, det här är supergott! Blanda sedan peston med nykokt varm potatis så börjar parmesanen smälta. Doften av liiiite vitlök i kombination med morötterna är ljuvlig. Servera med nystekt haloumi och sallad.
🥕 Supergod morotspesto
40 små bortgallrade morötter (ca 30 g blast + några morötter)
0,5 dl solroskärnor / pinjenötter / cashew
1 vitlöksklyfta
1 dl fin rapsolja
2 dl riven parmesan
salt och peppar
Mixra osten till ett grovkornigt pulver (eller riv den).
Lägg alla övriga ingredienserna i mixern och kör tills det blivit en slät massa. Tillsätt osten och kör lite till. Smaka av med salt och peppar.
🥔 Pestopotatis
Koka potatisen färdig och blanda med peston medan potatisen är varm.
🧀 Servera med nystekt haloumi.
Reklam:
Upp och ner karamelliserade smördegsbakelser
Viral upside down tartlets / Upside Down Caramelised Onion Tarts / Upside down puff pastry onion tart / Upp och ner karamelliserade smördegsbakelser
Det finns så många härliga namn på engelska för de här läckra skapelserna som gått fullständigt virala på Tiktok och Instagram. Men att översätta detta till svenska blev inte lika lockande, haha. Men nu får de heta: Upp och ner karamelliserade smördegsbakelser.
Det finns som sagt MÄNGDER med varianter av dessa. Dels som matigare varianter, som den med karamelliserad lök, sparris eller tomat. Passar perfekt som förrätt eller tilltugg. Men även dessertvarianterna som den magiskt goda med rabarber. Just idag när jag skulle testa fick trädgårdslandet avgöra vad jag skulle använda.
Här har jag gjort några olika varianter och mer gjort ett grundrecept till det hela. Så bara lägg i vad du själv tror blir gott!
Upp och ner karamelliserade smördegsbakelser
Gör såhär:
Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Varva ingredienserna och lägg på smördegen. Tryck ner kanterna runt om. Grädda ca 20-25 minuter i 200 grader.
Vänta ca 5 minuter innan du försiktigt lägger dem upp och ner och försöker få loss bakplåtspappret.
Ugnsbakad smördeg med rabarber och mandelmassa
honung
rabarber / äpplen / nektariner
kardemumma
mandelmassa
smördeg
pensla med ägg
råsocker
till servering: Dessa flarn är supergoda att servera med en klick vaniljglass eller vaniljsås till.
Karamelliserad lök (uppe till vänster på bilden)
olivoja
balsamico
salt & peppar
(färsk) timjan
ev. riven parmesan
skivad/halverad lök
smördeg
pensla med ägg
Bakad smördeg med sparris
På fotot rev jag parmesanen efter sparrisen, gör inte det, det blir snyggare yta om parmesanen kommer närmare bakplåtspappret, så följ texten nedan, inte bilden.
olivoja
salt & peppar
riven parmesan
sparris
creme cheese
smördeg
pensla med ägg
Tomatflarn
Olivolja
parmesan
basilika
tomat
ev. creme cheese
smördeg
olja
Vad är smördeg?
Smördeg är som det låter, en typ av deg. Den tillverkas genom att varva lager av deg med lager av smör. Under bakprocessen bildas tunna skikt av deg och smör, vilket ger smördegen dess karakteristiska lager och krispighet. När smördegen gräddas i ugnen smälter smöret och skapar ångtryck, vilket gör att degen lyfter och expanderar. Resultatet blir en luftig och gyllenbrun deg med en rik smörsmak.
Smördeg används ofta till bakverk som croissanter. Det kräver lite skicklighet och tålamod att tillverka smördeg då det involverar upprepade vikningar och kylningssteg för att säkerställa att smöret håller sig i tunna skikt och inte smälter helt in i degen. Jag har bland annat gjort egen smördeg till croissanter, det kan ni läsa om här: Surdegscroissanter >>
Smördeg är ett tidskrävande projekt, men i alla dessa recept fuskar jag och köper smördeg i såväl kyldisken som frysdisken. Inte lika gott, men så mycket smidigare!
Gillar du smördegsbakelser? Kolla då in dessa recept:
Reklam:
Rabarberbakelse på smördeg
Det hade varit gott med lite fika, sa maken.
– Mm.. jag tror jag har lite smördeg i frysen, så att jag kan göra Rabarberbakelse på smördeg.
Det hade jag. Smördeg direkt från frysen. Låt tina undertiden du plockar fram allt annat och går ut och plockar lite rabarber.
Rabarberbakelse på smördeg
smördeg
ägg
mandelmassa
vaniljkräm
rabarber
råsocker
Nagga smördegen och pensla med ett uppvispat ägg.
Riv över mandelmassa.
Gör en “kanal” i mandelmassan och häll i vaniljsås/kräm. Jag hade överbliven från gårdagens paj. Lär fungera precis lika bra med färdigköpt.
Skär rabarbern sådär lite snyggt och lägg på. Strö över lite råsocker också.
In i ugnen, 175 grader sådär 30 minuter.
Pudra över lite florsocker.
Sen är det bara att njuta! 💚
Tips: Gör din egen vaniljkräm enligt det här receptet, fast dubbla mängden majsmjöl för att få den mer stabil.
https://saltpeppar.se/vaniljsas-i-thermomix/
Fler recept med smördeg
Har du plötsligt mycket smördeg hemma kanske dessa kakor också kan falla i smaken?
Smördegsbakelser >>
Upp och ner karamelliserade smördegsbakelser >>
Reklam:
American pancakes a´la Café Sirap
Jag gick igenom högen med recept jag rivit ut från tidningar under de senaste typ 20 åren. Vissa recept förstår jag inte varför jag ens trott att jag ville spara, andra undrade jag varför jag inte bara testat dem direkt. Så dök detta upp med “American pancakes a´la Café Sirap” 🥞 De skulle tydligen vara något speciellt och åter igen tänkte jag att nu måste jag testa dessa.
Och faktiskt, dessa är nog de bästa Amerikanska pannkakor jag gjort. De är inte så söta som vaniljpannkakorna jag brukar göra. De är inte så omständliga som Amerikanska pannkakor a´la masterchef Elliot där man måste vispa äggvitor separat. Det enda är att smeten måste jäsa en stund. Men annars blev de verkligen perfekt fluffiga och riktigt goda.
❕ Tänk på att receptet nedan är till mängder! Jag gjorde halv sats och hela familjen blev nöjda och det blev över.
🥞 American pancakes a´la Café Sirap
24 stycken
7 ägg
1 liter filmjölk
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
4 msk matolja
1 liter vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
smör till stekning
Tillbehör:
Turkisk eller grekisk yoghurt
lönnsirap (eller flytande honung)
kanel
färska bär
Vispa ihop ägg och fil, rör i socker, salt och olja. Vispa i mjölet så att det blir helt klumpfritt och därefter bakpulver och bikarbonat.
Låt smeten jäsa 15-30 minuter. Grädda på medelvärme, ca 1 dl per pannkaka i smör. Grädda 3-4 minuter på varje sida. Vänd då och då, de ska bli gyllenbruna.
Till servering: Min minsting föredrar att äta dem precis som de är, utan någonting till. Den stora tjejen vill ha lönnsirap och själv äter jag gärna med en rejäl klick turkisk yoghurt och lite bär.
Tips: Dessa är perfekta att ta med som picknick-mat också.
Hållbarhet: Blir det över så förvara dem i kylen och använd till frukost eller mellis.
Amerikanska pannkakor på stekhällen
Givetvis går det utmärkt att använda det här receptet för att laga på stekhällen. Detta är riktig sommar för mig, att kunna stå utomhus och steka dem och servera med ett berg av färsk frukt. Tänk på att hålla relativt låg temperatur på stekhällen så kan du hålla många igång samtidigt.
Ett berg av färsk frukt passar utmärkt till! Här hallon, blåbär, jordgubbar och persikor.
Bättre än såhär kan det knappast bli! Helt enkelt PERFEKT!
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 12 13 14 15 16 … 597 598 Äldre inlägg »