Midsommartårta med jordgubbar

Dags att börja planera midsommar? Förra året gjorde vi den här midsommartårtan. Inget fancy alls, utan bara en enkel marängtårta med jordgubbar. Men oj så god den blev. Försvinnande god faktiskt, för det blev ingenting över alls :)

Tänk på att du bör göra marängbottnarna dagen innan.

Förresten, vill du hellre göra en Marängtårta med passionscurd och mango, så fortsätt scrolla ner…

Midsommartårta

Midsommartårta med jordgubbar

1 kg färska jordgubbar, gärna ännu mer!
8 dl vispgrädde

florsocker

marängbottnar:
5 äggvitor
3 dl strösocker
några droppar ättiksprit

marängbottnar: Värm ugnen till 225 grader.
Vispa äggvitorna till styvt skum, skummet ska alltså bli så styvt att du kan vända bunken upp och ner utan att smeten rinner ur. Vänd försiktigt ner hälften av sockret och några droppar ättiksprit. Rör försiktigt runt. Vänd sen försiktigt ner resten av sockret. Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och sätt in i ugnen. Stäng av värmen efter 2 minuter och låt marängen stå kvar i ugnen tills ugnen kallnat. Öppna inte luckan på flera timmar! Dela marängen på mitten så det blir två bitar.

Montering av tårtan: Skölj och rensa jordgubbarna. Mosa hälften av jordgubbarna med en gaffel. Vispa grädden hårt och lägg i två skålar.  Rör ner de mosade jordgubbarna i hälften av grädden.

Lägg en marängbotten, klicka på grädden med jordgubbsmoset.
Lägg på nästa marängbotten. Lägg på grädden som inte har jordgubbsmos i sig. Halvera och kvarta jordgubbar och ös över, ju mer ju bättre! Pudra över lite florsocker. Servera direkt.

Marängtårta med passionscurd och mango
Marängtårta med passionscurd och mango

Jordgubbar i all ära, men får jag tipsa om en alternativ fyllning? Den syrliga passionscurden är nämligen helt underbar ihop med marängen. Toppa med mangobitar och myntablad.

Marängtårta med passionscurd och mango

Passionscurd

2 msk finrivet citronskal
1 dl färskpressad citronjuice
1 dl urgröpta passionsfruktskärnor (finns djupfryst)
2 ägg
1 äggula
0,75 dl strösocker
50 g rumsvarmt osaltat smör

Vispa ihop citron- skal och juice, passionsfruktskött, ägg, äggula och socker i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Ta från värmen. Klicka ner smör och rör tills det har smält. Låt kallna helt.

Lämna en kommentar
Reklam: