Mellanmålsglass för små magar
När solen skiner från en klarblå himmel och termometern visar över 30 grader så är man inte direkt sugen på varm mat. Familjens minsting var inte speciellt sugen på någonting mer än isbitar, så lösningen blev en glassvariant, som vi alla tyckte var riktigt god.
Banan- och mangoglass
1 djupfryst banan i skivor
1 näve djupfryst mango
några matskedar naturell yoghurt
Kör i mixer tills allt är blandat och servera direkt.
Reklam:
Mandelpanerad torsk med dillsås
Nypotatis, fisk och en god sås. Låt er inte avskräckas av att Zeina, som receptet kommer från, kallar den för skolans fisksås. För den här är faktiskt riktigt god!
Mandelpanerad torsk med dillsås
Dubbelpanerad torsk (som det här receptet, fast mjölet är utbytt mot mandelmjöl >>)
Nypotatis med dill
Gröna ärtor
Kall dillsås/skolans fisksås
3 dl gräddfil
1 dl filmjölk, vanlig yoghurt eller cremefraiché (jag rekommenderar filmjölk)
0,5 dl majonnäs
1 dl bostongurka
1 kruka finhackad färsk dill eller 1 pkt (35 g) djupfryst dill
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 nypa svartpeppar
Blanda ihop allting och ställ i kylen en stund innan servering!
Källa: http://zeinaskitchen.se/skolans-fisksas-kall-dillsas/
Reklam:
Årets potatissallad – smaksatt med mynta
Jag brukar alltid snöa in på något nytt tillbehör till det grillade. Något år var det mangosalsa som gjordes till allt, ett år var det labneh. Men jag tror redan nu att detta är årets potatissallad – smaksatt med mynta. Så fräsch, god och lättlagad!

Potatissallad smaksatt med yoghurt och mynta
till 4-5 portioner
1,3 kg småpotatis
olja
salt
500 g rysk yoghurt
en knippe persilja (ca 1/2 dl finhackad)
10-20 blad Marockansk mynta (det beror ju givetvis helt på hur stora bladen är, men en kvist brukar jag tänka)
1/2 rödlök
1/2 citron
salt & peppar
Skala/skrubba potatisen och skär den i halvor eller kvartar. Blanda med lite olja och salt och tillaga potatisen högst upp i ugnen ca 20 minuter, 225 grader, tills de är färdiga. Ta ut och låt svalna.

Blanda yoghurt med finhackad persilja och mynta. Finhacka rödlöken och blanda i. Blanda i zesten från citronen + lite saft. Krydda med salt & peppar. När potatisen svalnat så blanda ner dem.

Vid det här tillfället passade vi på att testa några nyheter, eller rättare sagt, jag tror att det är nyheter. Svenska lammracks med fänkål & örter samt svensk grillkorv Halloumi.

2 bitar t á 4 ben. Det ena paket med jättefint kött, det andra med betydligt mer insprängt fett i. Tjockt lager kryddor.

Lammracksen var fantastiskt goda. Chrisse gjorde tummen upp och ville ha mer! Och jag håller med, riktigt gott kryddat och fint kött. Vid 58 grader togs de av grillen och var sådär perfekt tillagade.
Hallomi-korven var god, men helt ärligt så förstår jag inte riktigt varför man ska peta ner småbitar av hallomi i den? Det var ju knappast så att de satte någon smak på korven. Men man kunde se små vita bitar i korven som smakmässigt helt försvann.
Reklam:
Apelsinkyckling med couscous
Lättlagad och god vardagsmat som 1-åringen dessutom åt med glädje av, vilket inte var planerat. Så därför får det här hamna i barnmatskategorin också :)
Apelsinkyckling med couscous
till 3-4 portioner
500 g kycklingfiléer
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
smör
2 dl apelsinjuice
0,5 dl chilisås
1 msk kycklingfond
1 tsk soja
1 dl matyoghurt
till servering:
4 dl couscous + 1 msk kycklingfond
ev. mer grönsaker
Koka upp vatten till couscousen och blanda i kycklingfond. Lägg ner grynen och lägg på ett lock och ställ åt sidan.
Skär kyckling i tärningar och purjolök i strimlor.
Skala och hacka vitlök. Bryn kycklingen i smör i en stekpanna tillsammans med vitlöken. Lägg i purjolök.
Tillsätt juice, chilisås, fond, soja. Låt puttra några minuter.
Ta stekjärnet från värmen och rör i yoghurten. Rör couscousen fluffig och servera.
Reklam:
Fredagsmys och creme med kronärtskockor
Ett slag hade vi som fredagstradition att stå och småäta lite oliver, kex och ost medan vi lagade sen fredagsmiddag. Sen föll det bort, men nu känner jag att jag verkligen saknar det, så vi får väl försöka att göra det ibland iaf.
Det behöver ju inte vara så svårt, färdigblandade oliver och gurkor från Fontana, Crostini med vitlök & persilja från Zeta och Kronärtskocks-creme.
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 133 134 135 136 137 … 597 598 Äldre inlägg »