Yoghurtmarinerad kyckling och mangosalsa

Vi hade några härliga gäster på besök och bestämde oss för att grilla. Deras 3,5 år gamla dotter är en mycket bestämd dam som vet vad hon tycker om och vad hon inte tycker om. Så det var lite extra kul att se om vi lyckades göra mat som skulle gå hem hos henne. Och jag tror faktiskt att vi lyckades riktigt bra. Föräldrarna åt och var mycket nöjda och även dottern åt rejält av kycklingen, som verkligen fick tummen upp. Innan vi gjorde mangosalsan la vi undan några bitar dottern fick, som hon åt upp. Rödbetsknytena gjorde vi en specialare med bara rödbetor och honung. Hon åt, men det var nog mest läskigt.

Själv blev jag riktigt förtjust i mangosalsan som garanterat kommer att göras fler gånger i sommar.

Dagens meny:
Yoghurtmarinerad kyckling
Rödbetsknyten med chevre
Mangosalsa
Turkisk yoghurt
Sallad (sallad, gurka, tomat, majs, kikärtor, rädisor)

Kvällen innan:
Skär kycklingen i mindre bitar och lägg i marinad i kylen.
Lägg mangon på tining.

Innan gästerna kommer:
Koka rödbetorna och gör färdigt paketen. Är det lång tid innan gästerna kommer, förvara dem i kyl. Annars klarar de att stå ute en stund.

Gör mangosalsan och ställ kallt.

När gästerna kommit:
Gör salladen.
Lägg rödbetsknytena på grillen.
Grilla kycklingen.

Youghurtmarinerad kyckling
till 4 kycklingfileer

1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1/2 tsk chillipeppar
1 msk färsk hackad persilja
1 vitlöksklyfta
3 cm färsk riven ingefära
1 dl turkiskt yoghurt
saft från 1/2 citron
salt och peppar

Kör alla ingredienserna till marinaden i en mixer. Skär eventuellt kycklingen i mindre bitar och blanda med marinaden över natten.

Mangosalsa
till 4 personer

2 paket djupfryst Mango (á 250 g)
1/2 rödlök
1 chilifrukt
10 basilikablad
1/2 citron
peppar

Tina mangon i kyl över natten. Hacka rödlök, chili och basilika fint. Blanda ihop alla ingredienserna och pressa över saften från en halv citron. Krydda med lite peppar och låt stå kallt fram till den ska serveras.

Rödbetsknyten
till 6 knytenr

1 kg rödbetor
200 g chevre (getost)
flytande honung
rosmarin (färsk eller torkad)

Koka rödbetorna så att de blir mjuka. Skala dem.

Skär rödbetorna i skivor och fördela i paket av aluminiumfolie. Ringla över honung. Fördela chevren i paketen och krydda med rosmarin. Lägg paketen på grillen. Rödbetorna ska bli varma och osten börja smälta.

Kommentarer

Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-06-21 klockan 05:57

Så gott, ja det är inte helt lätt att göra en 3,5 nöjd :-), sonen på snart 3,5 år fick pippimat på dagis igår sa sonen, sådant som fåglar äter sa han, det var faktiskt riktigt gott , ja jag får fråga idag vad de egentligen fick :-)

Millan skrev 2011-06-21 klockan 07:29

Linda: Vilken härlig historia! Vad det är kommer ha varit så har jag en känsla av att den maträtten får ett nytt namn hemma hos er nu :)

Matilda skrev 2011-06-23 klockan 23:23

Det här var en riktigt hit! Både jag och sambon satt förvånade hemma hos Millan och såg dottern (3,5-åringen - som vanligtvis börjar varje måltid med "jag gillar inte detta" innan hon ens smakat och som man får truga i mat) äta med god aptit och t.o.m. be om mer mat! Det kommer garanterat att tillagas här hemma i sommar!

Millan skrev 2011-06-25 klockan 13:55

Matilda: Hoppas att det fungerar lika bra nästa gång! Kan ju varit chocken att vara här hemma som gjorde att hon glömde att klaga ;)

Lämna en kommentar




*