Krämig laxgratäng med fänkål
När vi köper hel lax blir det alltid småbitar över när jag skär ut filéerna. Dessa fryser vi in och blir snabbt till gratänger när vi har ont om tid. Den här gratängen blir riktigt krämig och god. Mycket citron och dillsmak passar perfekt med laxen.
Krämig laxgratäng med fänkål
1 fänkål
600 g lax (om du ser något vitt på fotona så blandade vi med lite torsk också)
2 dl creme fraiche
2,5 dl grädde
2 dl mjölk
3 msk djupfryst hackad dill
1 citron
2 msk hummerfond
salt & peppar
riven ost
till servering:
ris
grönsaker
Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
Strimla fänkålen i 5 mm tjocka strimlor och lägg i botten på en ugnsfast form.
Lägg fisken ovanpå.
Vispa ihop creme fraiche, grädde, mjölk, dill, zesten från citronen + saften från halva citronen, fond samt salt och peppar. Häll över fisken.
Strö över riven ost.
Sätt in i ugnen 20 minuter, 225 grader.
Servera med ris och grönsaker.
Reklam:
Matinspiration vecka 34
Om du behöver lite inspiration till veckans middagar har du kommit helt rätt :)
Vecka 34
Måndag: Pasta/vegetarisk: Zucchinipasta/Squashpasta (länk)
Tisdag: Soppa/Kött: Köttfärs- och paprikasoppa (länk)
Onsdag: Vegetarisk: Omelett med potatis och sparris (länk)
Torsdag: Storkok som räcker till lunchlådor att frysa in: Kasslergratäng med ostsås (länk)
Fredag: Pasta/skaldjur: Pasta med hummersås, räkor och sparris (länk)
Reklam:
Snabb squashsallad
Det var en dag i somras då vi plötsligt blev fler till middag än jag räknat med. Räddningen fick bli att göra lite fler tillbehör. Den här squashsalladen blev trots sin enkelhet riktigt uppskattad.
Squashsallad
1 squash
italiensk salladskrydda
olivolja
vitvinsvinäger
Svarva squashen till långa strimlor. Krydda med italiensk salladskrydda och låt stå och dra 5 minuter. Pressa ut en del av vätskan. Blanda med olivolja och vinäger. Servera.
Reklam:
Squashsäsongen är igång!
För någon vecka sedan plockades de första små fina squsharna och redan har vi hunnit att testa några av våra favoritrecept, men även en ny variant av våra biffar. Vill du få massa squashtips tipsar jag om det här inlägget >>
Dagens inlägg kommer att handla om några riktigt goda squashbiffar med massor av ost. Jag tycker att de är så maffiga att det räcker med en grönsallad och någon enkel sås till. Men du kan givetvis ha de här biffarna som tillbehör istället för potatis.
Ostbiffar med squash
1-3 squash/zucchini (ca 1-1,2 kg)
salt
3 ägg
2 dl mandelmjöl
3 msk vetemjöl
140 g riven ost (välj någon sort med riktigt mycket smak)
20 g djupfryst hackad persilja
1 dl havregryn
2 tsk citronsaft
smör och olja (att steka i)
till servering:
på fotot har jag lagt små minimozarella på toppen, men det behövs inte.
kålsallad (se recept nedan)
sås (se recept nedan eller gör en vitlökssås till, det passar perfekt)
Grovriv squashen och lägg i ett durkslag. Salta rikligt och låt stå ca 15 minuter. Saltet är till för att få ut vätskan från squashen. Krama därefter ut så mycket vätska du kan från rivet.
Blanda ägg, mandelmjöl, vetemjöl, riven ost, persilja, havregryn och citronsaft. Rör därefter ner den rivna squashen.
Hetta upp smör och olja i en stekpanna och klicka ner smeten. Det är enklare att få fina biffar om man gör dem lite mindre. Själv så bara klickar jag ut dem och tycker att de ser charmigast ut så :)
Vitkålssallad
400 g vitkål
100 g rödlök
1 apelsin
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Skär vitkål och rödlök i tunna strimlor. Zesta apelsinen och blanda med vitkålen. Skär apelsinköttet i små bitar. Blanda ihop. Smaka av med olja och vinäger.
Filmjölkssås med citron
3 dl filmjölk
1 citron
persilja
Blanda filmjölken med zesten från 1 citron + saften från 1/2 citron. Blanda ner finhackad persilja.
Reklam:
Fish & chips i wokpannan
En wokpanna borde man kunna ha till mer än att woka med tänkte vi och bestämde oss för att fritera i den. Med inspiration från vårt besök i Lyme Regis, England så fick vi ihop en middag, som faktiskt blev bättre än något av ställena vi testade i England! Får jag presentera vår variant av den engelska klassikern; Fish & chips i wokpannan.

Fish & chips i wokpannan
eller friterad fisk och pommes som vi kallar det
1 kg torsk eller annan vit fisk typ kolja
Panering:
400 g mjöl
salt & peppar
6 dl öl
1 liter olja (någon form av olja som klarar höga temperaturer, typ raps eller solros)
Tips: Du behöver också någon form av hålslev eller metallsil för att kunna få upp panering som flyter runt i oljan och/eller plocka upp de färdiga sakerna. Du behöver även en kökshandduk du inte är rädd om, som fisken/pommesen kan få droppa av på.
Ärtmos
25 g smör
1/2 kg gröna ärtor
färsk mynta
Koka ärtorna. Smält smöret i en kastrull och låt fräsa en kort stund. Lägg i ärtorna och hackad mynta. Mosa runt med en gaffel.
Remoulde

Paneringen: Blanda mjöl med salt och peppar. Tillsätt ölen, lite i taget och rör ihop till en klumpfri smet.
Bena ur fisken och skär i bitar. Lägg ner fisken i paneringen och ta ut till stekhällen. Sen plockar du upp bitarna direkt från smeten och lägger ner i oljan.
Tips: Testa med en brödbit om oljan är tillräckligt varm. Lägg ner brödbiten och se till att den blir gyllene.


Gör inte alla på samma gång, utan ta några i taget. De behöver ca 3 minuter i oljan.
Nedan en liten film jag la upp på Instagram när vi höll på :)

Plocka upp och låt rinna av på en handduk.

Och när oljan redan är uppvärmd så är det bara att fortsätta med pommes. Det går lika bra med färdigköpta djupfrysta (direkt från frysen) som hemmagjorda. Bara skär potatis i stavar och släng i. Svårare än så är det inte.

Lika ljuvligt gott att äta som att titta på :)
Maten är tillagad på en Grillsymbol Stekhäll set PRO-720 samt wokpannan.
Tallrikarna är Rörstrands Ostindia som finns att köpa hos KitchenTime.se >>
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 129 130 131 132 133 … 597 598 Äldre inlägg »