Krämig laxgratäng med fänkål

När vi köper hel lax blir det alltid småbitar över när jag skär ut filéerna. Dessa fryser vi in och blir snabbt till gratänger när vi har ont om tid. Den här gratängen blir riktigt krämig och god. Mycket citron och dillsmak passar perfekt med laxen.

Laxgratäng med fänkål

Krämig laxgratäng med fänkål

1 fänkål
600 g lax (om du ser något vitt på fotona så blandade vi med lite torsk också)

2 dl creme fraiche
2,5 dl grädde
2 dl mjölk
3 msk djupfryst hackad dill
1 citron
2 msk hummerfond
salt & peppar

riven ost

till servering:
ris
grönsaker

Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.

hur man tillagar laxgratäng

Strimla fänkålen i 5 mm tjocka strimlor och lägg i botten på en ugnsfast form.

Lägg fisken ovanpå.

Vispa ihop creme fraiche, grädde, mjölk, dill, zesten från citronen + saften från halva citronen, fond samt salt och peppar. Häll över fisken.

Strö över riven ost.

Sätt in i ugnen 20 minuter, 225 grader.

Servera med ris och grönsaker.

Lämna en kommentar




CAPTCHA-bild