Hur man kokar rödbetor

Att våga ställa en dum fråga är inte alls dumt, så därför kommer här ett svar till personens om ville vara anonym och frågade hur man bäst kokar rödbetor.

kokta rodbetor

Hur man kokar rödbetor i vatten

små färska rödbetor
salt

till servering:
smör
salt

Borsta försiktigt rödbetorna rena och skär av blasten. Låt ca 1 cm av stjälken sitta kvar samt “svansen”. Om du skär på själva rödbetan är risken att den “blöder” ut all färg i vattnet.

Lägg betorna i en kastrull och fyll på vatten så att betorna täcks. Lättsalta vattnet. Koka betorna nästan mjuka under lock. Känn efter med en sticka.

Små späda rödbetor behöver kokas ca 20 minuter, större “vinterrödbetor” kan behöva upp till 60 minuter.

När de är mjuka, spola betorna i kallt vatten och gnid bort skalen. Servera med salt och smör.


Hur man ugnsbakar rödbetor med skalet på

Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba rödbetorna lätt och lägg hela, med skal, i en ugnssäker form. Ringla över olja, gissningsvis några matskedar. Lägg eventuellt med några krossade vitlöksklyftor lätt och lägg i formen tillsammans med några kvistar färska örter, rikligt med salt & peppar samt 1 dl vatten. Täck formen med aluminiumfolie och tryck till runt kanterna. Ugnsbaka betorna ca 1 timme, tills de är mjuka.

Ta bort folien från formen och låt rödbetorna svalna. Skala dem och skär i bitar att servera.


Ugnsbakade rotfrukter och rödbetor

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala rotfrukterna. Skär allt i bitar eller klyftor. Lägg en klick smör i en långpanna och låt det smälta i ugnen. Ta ut långpannan och lägg i rotfrukterna. Krydda med lite salt & peppar och vänd runt. Stek i mitten av ugnen ca 35 min.


Vad kan man använda rödbetor till?

Rödbetor är supergoda att äta både tillagade och råa runt strimlade i en sallad. Men även en rödbetspizza är en trevlig upplevelse.

Färska rödbetor med pasta och feta >>

Omelett med små färska rödbetor >>

Lammfärslasagne med rödbetor >>

Kalassoppa med rödbetor >>

Couscous med ugnsrostade rotfrukter och halloumi >>

Högrevsburgare med morots- och rödbetsslaw >>

Slökokt Borsjtj >>

Krämig rödbetssill >>

Rödbetsspett med Manchegosås >>


Lämna en kommentar