Kalassoppa med rödbetor

Höst och soppväder! Rödbetor tillhör en av mina favoriter i matlagningen och jag blev genast sugen att testa när jag såg det här recepet i LagaLätt nr 10-2009 (s. 84). Receptet är skapat av Emma Lindbäck, men vi har gjort några mindre ändringar i det, för att passa oss.

rödbetssoppa med linser

Kalassoppa med rödbetor
4 portioner

1,25 l vatten
1,5 dl torkade gröna linser
1 lagerblad
5 rödbetor
4 små gula lökar
4 morötter
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar

till servering:
1 burk creme fraiche
bröd

 

Koka upp vattnet i en stor kastrull. Skölj linserna under kallt vatten innan du lägger ner dem tillsammans med lagerblad i det kokande vattnet och koka 5 min, skumma av med en slev.

Skala och riv rödbetor, lök och morötter grovt. Helst i matberedare. Tillsätt allt det rivna samt buljongtärningarna till kastrullen. Låt koka 30 min.

Salta och peppra. Servera med en klick creme fraiche och ett gott bröd.


Millans kommentar:
En enkel vardagssoppa helt i min stil! Mättande med linserna, lättlagat och blir mycket mat. Denna soppa kommer definitivt att göras igen!

[Uppdaterat] Soppan fungerar jättebra att frysa in i lämpliga lunchportioner och tina i micron. Det är nästan så att den till och med är godare efter en runda i frysen..

Kommentarer

Ingeborg skrev 2009-11-09 klockan 20:23

Åh! Så himla gott med rödbetor i soppa. Och så är det roligt att äta en så superröd soppa också. Det här receptet ska jag verkligen prova!

Zarah skrev 2012-04-21 klockan 13:30

Den här, på ett ungefäääääär, blev det till lunch idag. Eller... det var i alla fall den här soppan som var inspirationen. Toppenbra! Hittade färdigrivna rödbetor i frysdisken på CityGross och kunde inte motstå. Linser passade perfekt i. Tackar! :D

Millan skrev 2012-04-21 klockan 22:29

Vad kul att du gillade soppan Zarah!

Lämna en kommentar
Reklam: