Fantastiska mjöler från Danska Skærtoft Mølle
Innehåller reklam för produkter från Skærtoft Mølle
Nu har jag något riktigt kul att dela med mig av, nämligen ett samarbete med den Danska kvarnen Skærtoft Mølle! Ett samarbete ni följare också får nytta av! Så läs vidare..
Men vi börjar med en presentation av en Skærtoft Mølle. Ni som hängt med tidigare vet att jag bloggat om deras produkter, helt enkelt för att jag tycker om dem. Jag har skrivit om deras Ölandsvete men även deras färdiga mjölblandningar som jag blev riktigt förtjust i ett slag.
Alla Skærtoft Mølles produkter är ekologiska och allt mjöl mals i långsamtgående stenkvarnar. Denna traditionella metod med den skonsamma stenmalningen gör att smaken bevaras och bakegenskaperna blir bra.
Jag har under en period nu fått testa och leka loss med deras produkter och jag är stormförtjust! Det är så hög kvalité på sakerna och bröden blir superbra! Ni som följer mig på Instagram har senaste veckan fått se lite av allt jag bakat, men jag ska dela lite av det här också :)
Ett otroligt smakriktigt och fluffigt bröd blir det när man använder Manitobamjölet från Skærtoft Mølle, med proteinhalt på minst 16%. Mjölet klarar av att binda mycket vätska och inkråmet blir luftigt och fint. Med lite maltsirap i smeten får brödet verkligen pricken över i:et.
Surdegsbröd med manitoba och malt
200 g bubblig surdeg
600 g manitobavetejöl, finsiktat
430 g kallt vatten
1-2 msk ljus maltsirap
15 g salt
I korta drag, blanda samman alla ingredienserna, gör dina vikningar som vanligt när det gäller surdegsbröd. Forma och låt jäsa, helst över natten i kylskåp. Vill du ha lite tydligare instruktioner så finns det i länken nedan. Tänk dock på att ingredienserna inte riktigt stämmer med det ovan.
Det kalla vattnet i det här receptet gör att du behöver lite längre jästid och maltsirapen bidrar till en helt annan smakupplevelse.
👉 https://saltpeppar.se/levain-ljust-fluffigt-surdegsbrod/
Med så här mycket fantastiska mjöler hemma ville jag såklart göra en variant av det Danska rågbrödet. Så jag utgick från några av mina favoritsorter och valde att kombinera med krossade rågkärnor. Det blev supergott!
Recept > Rågbröd med hint av kaffe >
Mjöl jag tycker lite extra om
MANITOBAVETEMJÖL – EKOLOGISKT – FINSIKTAT
Det är mjölet är mitt absoluta favorit standardmjöl till all surdegsbakning. Degen blir smidig och elastisk och klarar att ta upp en större mängd vätska och passar dessutom perfekt för kalljäsning. Hur mycket bättre kan det liksom bli? Bröden blir fluffiga och nästan franskbröd-liknande.
ÖLANDSVETEMJÖL – EKOLOGISKT- FINSIKTAT eller FULLKORN
Detta var nog första gången jag faktiskt insåg skillnaden på mjöl och mjöl. Att ett mjöl kan göra så stor skillnad för ens bakning? Men med ölandsvetemjölet blir brödet gyllene och får smak. Så är du nybörjare på bakning och inte vet vad du ska börja, testa ölandsvetemjölet. Blanda upp det med ditt vanliga mjöl och styr på så sätt hur mycket smak du vill ha.
MALTMJÖL – EKOLOGISKT
Maltmjöl är groende spannmålskorn som torkas och rostas innan de mals till mjöl. Beroende på om man köper mörkt eller ljust baseras det på råg eller vete.
MÖRKT – Det mörka maltmjöl är baserat på råg och bidrar med en mörk färg och en karaktäristisk, djup smak.
LJUST – Det ljusa maltmjöl är baserat på vete och bidrar med färg, smak och ”extra” textur. Detta maltmjöl har en ljus, karamellaktig färg.
Använd ca 50 g maltmjöl till 1 kg mjöl.
Andra produkter värda att testa
Skærtoft Mølle säljer inte bara mjöl utan även andra produkter väl värda att testa.
BASGRÖT – GRÖTBLANDNING MED DINKEL – EKOLOGISK
Dottern som ofta äter vanlig havregrynsgröt till frukost tycker om att variera med denna. Det är en blandning med dinkel som består av kallvalsade dinkel- och kornflingor samt finvalsade havregryn.
KORNOTTO – KORNUR
Detta är polerade kornkärnor av nakenkorn, som fungerar utmärkt som alternativ till pasta eller ris.
Recept > Kornotto med bönor och Manchego >
HAVREGRYN – EKOLOGISKA
Ekologiska finvalsade havregryn. De blir lika perfekta till gröten på morgonen som att använda till din bakning.
Och nu till det ni alla väntat på, nämligen det bästa av allt…
https://skaertoft.dk/se/
25% med rabattkod saltpepparse25
gäller 11/6 – 18/6 2022
Kommentarer
Gunnar Eriksson skrev 2023-02-06 klockan 09:00
Jag har bakat surdegsbröd i många år nu, men nu har jag problem, som jag inte riktigt förstår. Gjorde en surdegsstart enl recept från Saltå kvarn (osvavlade russin, graham, vetemjöl o lite honung. När den gick igång efter en vecka bakade jag "Hälften Dinkel" från pain de Martins recept. Gjorde som vanligt, bakade ut dag 2,hafe värmt bakstenen i över en timme på 275 grader. Bröden reste sig måttligt, trots blandningen dinkel o Manitouba. När de svalnat och jag skar itu bröden till infrysning upptäcker jag att det är "degiga" partier nere i basen på bröden. Ut i kanterna såg de bättre ut, men inne i bröden var de degiga partierna tydliga. Överjäst? Underjäst? Annan förklaring? PS Jag tog ur surdegsstarten när den var på topp. Tacksam för synpunkter
punkter
Millan skrev 2023-02-06 klockan 17:50
Hej Gunnar! Eftersom du har erfarenhet av surdeg så gissar jag att din surdegsgrund var tillräckligt stark. Det brukar ta några veckor innan de är riktigt bra om man startar helt från grunden.
Är brödet degig i mitten gissar jag på att brödet är underjäst. När det är så kallt ute som det är nu brukar man behöva jäsa längre tid än normalt.
Hade den däremot flutit ut och tappat formen så brukar den vara överjäst (glutentrådarna håller inte ihop och det blir inte heller en massa fina luftbubblor i brödet).
Men bara på det igen och försök med samma recept. Ta gärna lite foton på det färdiga resultatet så blir det enklare att se vad som är fel. Kolla även in det här inlägget:
https://saltpeppar.se/isolering-och-surdegsbakande/
Fullt med tips och trix för ditt surdegsbakande!
/Millan
Reklam:
Lämna en kommentar